Наука і технології

Досягнення й невдачі в медицині: огляд 2020 року

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Якими були головні досягнення в галузі медицини у 2020 році? Першою в списку, звісно, іде Нобелівська премія. Цього разу в галузі медицини її присудили трьом ученим за відкриття вірусу гепатиту С і його вивчення. Лауреатами стали американці Гарві Альтер і Чарльз Райс, а також британський мікробіолог Майкл Готон.

А в гонитві за секвенуванням геному людини науковці почали набагато ліпше розуміти нашу генетичну структуру і її вплив на здоров’я. Зокрема, на розвиток хвороби Альцгеймера — найпоширенішої форми деменції.

У Швеції вчені Лабораторії Лунда розробили аналіз крові, який дуже точно може показати наявність цієї недуги. Це дає надію на появу простого та дієвого способу діагностувати цю форму деменції в майбутньому. Однак дослідження ще не завершили.

[Оскар Ганссон, дослідник]:
«Не думаю, що цей аналіз крові слід використовувати для скринінгу здорових людей. Це тому що нині немає терапії, яка б могла вилікувати хворобу чи вповільнити її прогрес».

Цього року медиків також непокоїло поширення кору. За їхніми словами, для дітей і немовлят ця хвороба небезпечніша, ніж COVID-19. У 2019 від кору найбільше в Європі постраждала Україна. ВООЗ повідомляла про 57 тисяч випадків. У 2020-му поширення хвороби сповільнилося через карантин. Утім, коли восени діти повернулися до школи, вакцинованих серед них виявилося занадто мало.

Ще однієї невдачі зазнала програма вакцинації дітей від поліомієліту в Пакистані. Через коронавірус її відклали на кілька місяців, оскільки було обмежено поїздки. Як наслідок, медпрацівникам треба було охопити 200 тисяч дітей за чотири дні. Заважало те, що багато батьків до вакцин ставилися недовірливо. Також потрібно було гарантувати безпеку медиків, які робили щеплення.

Рік був непростим і для діабетиків. Як показали дослідження, такі хворі мають великий ризик померти від COVID-19. Він вищий удвічі.

Тепер знову про позитивні моменти. Колись дрони асоціювалися з таємними воєнними операціями. Але тепер науковці-медики використовують їх для боротьби з малярією. Вони визначають місця, де найімовірніше розмножуються комарі. Потім туди відправляють дрони-розпилювачі інсектицидів.

У Берліні дронами ще доставляють тести на коронавірус. За раз вони перевозять по 80 зразків і пересуваються за будь-яких погодних умов.

А це робот-хірург під назвою «Версіус» (Versius). Своїми рухливими руками він може виконувати лапароскопічні операції. Тобто такі, коли роблять не великий розріз, а тільки кілька проколів. Хірург керує роботом за допомогою джойстика. Водночас він бачить усе, що відбувається всередині.

За допомогою «Версіуса» вже провели понад тисячу операцій. Його використовують у Великій Британії, Італії, Індії та у Франції.

Leave a Comment

Останні записи

До Гани повернулися реліквії, вивезені за часів британської колонізації

Цінності, вивезені минулого століття з африканського королівства Ашанті, повернулися назад. Тепер їх можна побачити на…

11 години тому

Екстремальна спека оголила руїни стародавнього міста

Незвичайна пам'ятка з'явилася на Філіппінах через тривалу спеку. Зазвичай із цих стародавніх руїн у провінції…

12 години тому

Як угорці повертаються до сільського життя

28-річний Ласло живе на своїй невеликій фермі на сході Угорщини. Переїхав сюди з дружиною Синтією…

13 години тому

Перспективи договору Ізраїлю з ХАМАСом дедалі примарніші

На кадрах Рейтер видно руйнування в місті Рафах, що в Секторі Гази. Як заявляють палестинці,…

14 години тому

Бізнесмени Гонконгу змушені закривати магазини

48-річний Джекі Юй відкрив у Гонконгу японський сувенірний магазин понад десять років тому. Тоді туристичний…

15 години тому

Надихнула наука та природа: 17 незвичайних скульптур розмістили в Садах К’ю в Лондоні

Тихі куточки Садів К'ю у Лондоні — чудове місце для спокійної прогулянки та роздумів. А…

16 години тому