Наука і технології

Артефакти з «Британських Помпеїв» показали на виставці в Англії

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

3000 років тому в цьому горщику готували кашу з олениною. Її залишки виявили на стінках посудини. Цей горщик разом з дерев’яною ложкою дістали з донних осадів пересохлої річки в районі Фенленд, що на сході Англії.

Там знайшли ще сотні унікальних артефактів, а також фрагменти колод. За бронзової доби на цьому місці було поселення. Археологи назвали його Маст-Фарм. А неофіційна назва — «Британські Помпеї».

У болотистій місцевості чудово збереглися залишки будинків, начиння, тканини та прикраси. У той далекий час селище покинули поспіхом, адже його охопила раптова та катастрофічна пожежа.

[Марк Найт, археолог]:

«Лише у 2015 році, коли це місце розкопали повністю, ми зрозуміли, що знайшли окремі будівлі. І саме тоді ми усвідомили, що все збереглося на найвищому рівні».

На новій виставці в Музеї Пітерборо можна побачити знайдені речі. А це зображення дає уявлення, яким могло бути давнє поселення.

На думку археологів воно виникло приблизно у 850 році до нашої ери. Будинки стояли на палях над заболоченим берегом річки. Їх оточувала огорожа. Житла сполучали дерев’яні містки. У будинках було тепло та затишно.

[Сара Вілсон, працівниця музею]:

«Ви маєте можливість зрозуміти, що люди їли, де спали, яким був їхній одяг, які прикраси носили».

Загалом археологи знайшли понад 18 000 дерев’яних фрагментів, 150 текстильних виробів, 128 керамічних посудин та майже 100 предметів із металу. Також знахідки допомогли з’ясувати, яким був раціон жителів села. Вони їли рибу, баранину, свинину, хліб та навіть оленину в меді. Носили лляний одяг. Жінки надівали намиста.

[Сара Вілсон, працівниця музею]:

«Ці люди були дуже майстерні, якщо судити за якістю тканин. Вони жили не надголодь, а відносно комфортно. Мали гарні прикраси. Люди дбали про свій зовнішній вигляд. Вони хотіли мати гарний вигляд, як і ми сьогодні».

Сумний аспект у тому, що село проіснувало менш як рік. Але пожежа допомогла зберегти давні артефакти до наших днів. Вогонь обпалив предмети, а потім вони опустилися в болото, де неначе законсервувалися.

Завдяки цій знахідці науковці більше дізнатися про побут людей, які жили на території сучасної Англії за бронзової доби. Вони були не тільки вмілими ремісниками, а й купували товари в торговців зі Східної Європи та Близького Сходу.

Залишки села Маст-Фарм знайшли в 1999 році, коли в цій місцевості видобували глину. Основні розкопки тривали з 2015 по 2016 рік.

Виставка працюватиме до 28 вересня.

Leave a Comment

Останні записи

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

45 хв. тому

Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція»

14 травня держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.…

1 годину тому

Дрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити ліси

Цей дрон скидає насіння липи та сосни на пагорб біля Приштини — столиці Косова. Щороку…

2 години тому

Їжу класу люкс хочуть адаптувати для космосу

Це буде неймовірний досвід для тих, хто прагне пригод. Наприкінці 2025 року шестеро людей вирушать…

21 годину тому

Іракський перукар створює картини з волосся клієнтів

Перукар Хуссейн Фаліх із Багдада мріє колись виставити свої роботи в художній галереї. Він створює…

22 години тому

У зоопарку в Берліні оголосили клички двох суматранських тигренят

Суматранським тигренятам у зоопарку «Берлін-Фрідріхсфельде» дали клички. Близнюків, що народилися 25 лютого, зватимуть Куно та…

23 години тому