Культура і розваги

До Гани повернулися реліквії, вивезені за часів британської колонізації

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Цінності, вивезені минулого століття з африканського королівства Ашанті, повернулися назад. Тепер їх можна побачити на виставці в палаці Манхія в Кумасі. Тут розташований музей, а король Осей-Туту II живе поруч у новій резиденції.

Загалом на виставці демонструють 42 експонати. Серед них сім прикрас із листового золота, золота люлька миру, золотий диск, що захищав душу короля, а також королівський трон.

Усі цінності вивезли під час британської колонізації у XX столітті. У січні цього року Британський музей і Музей Вікторії та Альберта, а також Музей Фулера, що в Каліфорнійському університеті, погодилися повернути реліквії.

[Осей-Туту II, король Ашанті]:

«Повернені предмети — це, по суті, душа народу Ашанті. <…> Сподіваюся, що поки їх виставлено тут, кожен зможе прийти й побачити їх на власні очі, повірити в те, що вони знову в нас. Їх створили наші майстри. І виникає запитання, чи здатні ми створити такі самі»

Переговори про повернення тривали пів століття.

[Баріма Овусу-Нянтекій, член королівської родини]:

«Мій дід розпочав цей процес у 74 році, написавши до Британського музею. Це була одна з цілей його життя. І хоча його немає з нами вже 25 років, дуже важливо бачити, що його мети досягнуто таким дивовижним чином. Ми цього навіть не очікували, але не втрачали віри».

[гість музею]:

«Усе, що ми бачимо, — частина історії. Тому, повернувши це назад, ми повертаємо історію людям, яким вона належить».

Лише десять експонатів залишаться в палаці. Інші предмети Британський музей та Музей Вікторії та Альберта передали в оренду на три роки. Потім оренду, можливо, продовжать. Британські закони забороняють повертати історичні цінності до країн їхнього походження. Тому королю Ашанті довелося визнати, що реліквії належать Великій Британії. Лише після цього сторони дійшли згоди про оренду.

Імперія Ашанті виникла 1670 року, а на початку минулого століття її завоювала Британська імперія. Зараз Ашанті входить до складу Гани. Але тут і нині зберігають імперські традиції.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

2 дні тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

2 дні тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

2 дні тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

2 дні тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

2 дні тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

2 дні тому