20.01.2024
Телеканал NTD

Картини знаменитостей на стінах будинків приваблюють туристів до болгарського села

Картини знаменитостей на стінах будинків приваблюють туристів до болгарського села

Харизматичний експрезидент Трамп та чарівна Мерилін Монро — ці картини додали ще більше колориту болгарському селу..

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Харизматичний експрезидент Трамп та чарівна Мерилін Монро — ці картини додали ще більше колориту болгарському селу Старо-Железаре. Стіни місцевих будинків розписують уже 10 років. Щоліта вуличну картинну галерею поповнюють новими образами. Автори проєкту — художники Венцислав та Катажина Пірянкови.

[Венцислав Пірянков, художник]:

«Теми в нашому артселі Старо-Железаре завжди актуальні. Ми вписуємося в межі вічного й водночас репортажного мистецтва, яке відображає події політичного, суспільного, соціального, спортивного та культурного життя як у всьому світі, так і в Болгарії».

На сусідній стіні намальовані колишні президенти США Рональд Рейган, Авраам Лінкольн та Джон Кеннеді. На них, як і на Трампа, учиняли замахи. Але замість ран митці зобразили розчавлені помідори. У такий спосіб хочуть показати, що насильство неприйнятне — ліпше його замінити гумором.

Алена Делона в товаристві Жан-Поля Бельмондо та болгарського поета Івана Вазова намалювали три роки тому.

[Катажина Пірянкова, художниця]:

«Вони втрьох говорять про життя та про все важливе. Вони кажуть французькою: “Се ля ві” — “Таке життя”».

Утім, митці пам’ятають і про місцевих жителів. Приміром, тут зображено місцевого криміналіста з його собакою. Він спостерігає, як Шерлок Холмс розглядає матрьошку.

[Рангел Крачмаров, житель Старо-Железаре]:

«Малюнки вийшли чудовими, і з кожним роком вони стають дедалі кращими. Наше село приваблює туристів. Цілі групи спеціально приїжджають до нас. Про нас знають у всьому світі».

[туристка з Італії]:

«Для мене це чарівне місце, бо тут усе наповнене мистецтвом, і воно є частиною села й пов’язане з людьми. Є зв’язок з реальністю та мистецтвом. Митці розповідають про політику, про нинішню історію».

У селі колись жили дві з половиною тисячі осіб. Тепер залишилося 400. Венцислав Пірянков теж родом звідси. Нині живе та викладає в художній школі в польському місті Познань. Щороку привозить до Старо-Железаре своїх учнів. Вони також розписують стіни будинків.
Коротке посилання на цю сторінку:

Картини знаменитостей на стінах будинків приваблюють туристів до болгарського селаМати стала натхненням для дизайнера Бори Аксу на Тижні моди в ЛондоніАзербайджан приваблює новий клас преміумтуристівБарселонський ресторан назвали найкращим у світіЗнаку Hollywood виповнюється 101 рік: з чого все почалосяАвстралійка відкрила ресторан для аутистівВогняне дійство відбулося на вулицях ГонконгуБудапешт приваблює туристів перлинами архітектуриЯк кочували стародавні киргизи, показали на фестиваліЯк шовк тутової гусені перетворюють на килими в дельті Нілу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: