15.02.2024
Телеканал NTD

Знешкодження «екологічної бомби»: в Червоному морі почали відкачувати нафту з аварійного танкера

Знешкодження «екологічної бомби»: в Червоному морі почали відкачувати нафту з аварійного танкера

Знешкодження «екологічної бомби» — так можна назвати операцію, яка починається біля берегів Ємену в Червоному морі...

Дата завантаження: 2024-05-14

video

Знешкодження «екологічної бомби» — так можна назвати операцію, яка починається біля берегів Ємену в Червоному морі. Тут стоїть супертанкер FSO Safer із мільйоном барелів нафти. Судно давно в аварійному стані й може вибухнути, протекти чи навіть розвалитися. Це лише питання часу.

Рятувальну операцію проводить ООН. Організація зібрала 129 мільйонів доларів, купила танкер та найняла фахівців. Вони перевірять стан судна, проведуть технічну підготовку, а потім перекачають нафту на інший супертанкер.

FSO Safer збудували 1976 року в Японії. 88-го судно стало на якір біля берегів Ємену й перетворилося на нафтосховище. У 2015 році повстанці-хусити взяли під контроль берегову лінію поряд із танкером. Після цього його обслуговування припинилося.

2020-го ООН попередила, що з FSO Safer може вилитися вчетверо більше нафти, ніж після катастрофи танкера Exxon Valdez біля берегів Аляски в 1989 році. Міжнародна організація почала збирати гроші, а також вести переговори з представниками повстанців-хуситів, щоб ті дозволили провести рятувальну операцію.

[Девід Гресслі, представник ООН у Ємені]:

«Гадаю, план дуже добре спрацював, і ми знайшли розв’язання проблеми, що виникла вісім років тому. Про неї говорили, але нічого не робили. Наша команда змогла зрушити справу з місця. Я вірю, що ми досягнемо успіху».

Можливий розлив нафти з танкера загрожує екологічною, економічною та гуманітарною катастрофою. У разі такого сценарію в Червоному морі загинуть корали, риба й узагалі майже все живе. Також постраждають мангрові дерева на узбережжі. Сотні тисяч рибалок залишаться без роботи й доходу. Для відновлення рибних запасів знадобиться чверть століття.
Коротке посилання на цю сторінку:

Знешкодження «екологічної бомби»: в Червоному морі почали відкачувати нафту з аварійного танкераЛіванських школярів в ігровій формі навчають громадянської активностіБританський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язківЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуЯку країну визнали найщасливішоюМедзаклади Південної Кореї гостро потребують лікарівООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудЯк угорці повертаються до сільського життя

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: