19.06.2024
Телеканал NTD

Камені з украпленнями пластику стривожили науковців

Камені з украпленнями пластику стривожили науковців

Гірські породи вулканічного острова Триндаді, що в Атлантиці, роками приваблювали вчених. Але недавня знахідка їх уразила...

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Гірські породи вулканічного острова Триндаді, що в Атлантиці, роками приваблювали вчених. Але недавня знахідка їх уразила. Геологи знайшли пластикове каміння.

Острів лежить за 1200 кілометрів від узбережжя Бразилії, але пластикові відходи дісталися й сюди.

[Фернанда Авелар Сантос, геолог]:
«Ми знайшли ці зразки на охоронюваній території Бразилії — недалеко від місця, де гніздяться зелені черепахи. На острові виняткова біологічна різноманітність: унікальні види риб, коралові рифи, морські птахи та червонокнижні краби».

Геологи провели хімічний аналіз, який підтвердив, що в знайдених породах є пластик. Таке каміння називають пластигломератами.

[Фернанда Авелар Сантос, геолог]:

«Ми визначили, що основний забруднювач — рибальські сіті. Це найпоширеніше сміття на пляжах Триндаді. Сіті приносять течії, і сміття так накопичується. Під час спеки пластик плавиться та сполучається з осадовими породами».

Острів Триндаді безлюдний. Тут розташована лише невелика військово-морська база Бразилії. Поруч є ще кілька безлюдних островів. Разом вони утворюють архіпелаг Триндаді-і-Мартін-Вас.

Науковці кажуть, що пластигломерат назавжди залишиться в гірських породах Землі та свідчить про вплив людини на природу всієї планети.
Коротке посилання на цю сторінку:

Камені з украпленнями пластику стривожили науковцівВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахтіУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війнуТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: