04.01.2024
Телеканал NTD

Відставний генерал НАТО святкує перемогу на виборах у Чехії

Відставний генерал НАТО святкує перемогу на виборах у Чехії

Президентом Чехії обрали Петра Павела. Це 61-річний відставний генерал НАТО. Він набрав понад 58 % голосів...

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Президентом Чехії обрали Петра Павела. Це 61-річний відставний генерал НАТО. Він набрав понад 58 % голосів. А його головний опонент — мільярдер й у минулому прем’єр-міністр Андрей Бабіш — коло 42 %.

Явка на виборах становила 70 %.

Попередник Павела — Мілош Земан — обіймав посаду два терміни. Він зміцнював зв’язки з Китаєм та Росією.

Жителі Праги задоволені новим обранням.

[жителька Праги]:
«Гадаю, що це маяк надії для всіх. Ми всі схвильовані та святкуємо. Ми схрещуємо пальці за нашого нового президента, і він нам дуже подобається».

[житель Праги]:
«Я задоволений, бо через тривалий час ми матимемо президента, на якого зможемо покластися і який гідно нас представлятиме».

Бабіш працював у зовнішній торгівлі. За комуністів, як припускають, був інформатором таємної поліції, але він це заперечує. Павел же, починаючи з 80-х років, будував військову кар’єру, зокрема у галузі розвідки.

[жителька Праги]:
«Я трохи непокоїлася, що є багато людей, які справді довіряють пану Бабішу та його простій риториці. Виявилося, що це не так. Але хвилює те, що через 30–35 років ми, як і раніше, обираємо між двома комуністами, хоч і колишніми».

Інавгурацію нового президента запланували на 9 березня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Відставний генерал НАТО святкує перемогу на виборах у ЧехіїВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівКолумбійський університет почав відстороняти студентів від навчанняПравоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у ФінляндіїЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниВ Україні новий головнокомандувачУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °C

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: