05.04.2024
Телеканал NTD

Десятки тисяч ізраїльтян протестують проти судової реформи Нетаньягу

Десятки тисяч ізраїльтян протестують проти судової реформи Нетаньягу

Ізраїльтяни вийшли на протест проти планів прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу провести судову реформу. Зокрема, він хоче урізати..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

Ізраїльтяни вийшли на протест проти планів прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу провести судову реформу. Зокрема, він хоче урізати повноваження Верховного суду й дістати контроль за відбором суддів.

За словами протестувальників, це буде ударом по демократії. Влада ж уважає, що реформи необхідні, щоб припинити зловживання суддів-активістів.

За підрахунками правоохоронців, на акцію протесту в Тель-Авіві вийшло понад 110 тисяч осіб. Організатори кажуть, що зібралося до 150 тисяч. Протести були і в інших містах.

[Аміт Меломад, протестувальниця]:
«Я протестую, бо на кін поставлено демократію в Ізраїлі. Я студентка юридичного факультету, і коли почула про реформу в правовій системі, мене це приголомшило».

Новий уряд Нетаньягу склав присягу наприкінці грудня. До цього беззмінний лідер країни півтора року був в опозиції. Він представив один із найбільш правих кабмінів, до якого увійшли представники націоналістичної релігійної коаліції.

Відповідно до судової реформи, повноваження Верховного суду будуть обмежені щодо законів уряду. Тобто більшість у парламенті зможе ухвалювати рішення, навіть якщо суд уважатиме, що ті суперечать конституції.

Перші протести проти реформи розпочалися 7 січня. Тоді на мітинги в усій країні вийшло коло 30 тисяч осіб. А через тиждень — уже 80 тисяч.
Коротке посилання на цю сторінку:

Десятки тисяч ізраїльтян протестують проти судової реформи НетаньягуВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасДональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшість

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: