02.02.2024
Телеканал NTD

Хорватія увійшла до Шенгенської зони й запровадила євро

Хорватія увійшла до Шенгенської зони й запровадила євро

Хорватія приєдналася до Шенгенської угоди й скасувала контроль на кордоні з країнами ЄС. Тепер хорвати серед..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

Хорватія приєдналася до Шенгенської угоди й скасувала контроль на кордоні з країнами ЄС. Тепер хорвати серед 420 мільйонів осіб, які можуть пересуватися 27 європейськими країнами без візи й закордонного паспорта.

Але це поки не стосується перевірень на внутрішніх повітряних кордонах. Їх скасують 26 березня.

[Давор Божинович, голова МВС Хорватії]:
«Ми відчинили двері до Європи без кордонів. Сьогодні ми святкуємо новий день, Новий рік й оновлення Європи після приєднання Хорватії до Шенгену. Більше немає кордонів, які надто довго стояли між нами й нашими сусідами».

На переході «Брегана» прибрали старі вивіски й повісили нову зі словами «вільний проїзд».

[водій]:

«Для мене це дуже важливо, бо я професійний водій і вже багато років їжджу через цей КПП до Словенії та інших країн. Доводилося довго чекати й хвилюватися, а тепер усе змінилося. Тепер буде значно ліпше».

Шенгенську угоду уклали в 1985 році. Вона почала діяти через десять років. Тоді до Шенгенської зони входило сім країн. Нині їх уже 27.

Хорватія також переходить із куни на євро. Наразі валютний союз ЄС об’єднує 20 країн. Перш ніж Хорватія змогла приєднатися до єврозони, їй довелося виконати кілька економічних умов.

На думку хорватської влади, запровадження євро зміцнить економіку країни й захистить її від криз і зовнішніх потрясінь.

Хорватія проголосила незалежність від Югославії в 1991 році. Потім спалахнула війна, яка тривала до 95-го року. Попри величезні збитки від воєнного конфлікту, економіка Хорватії зростає.

У 2013 році країна вступила до Європейського Союзу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Хорватія увійшла до Шенгенської зони й запровадила євроЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніГромадяни М’янми тисячами втікають до Таїланду через посилення бойових дійТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїЗакон ухвалили: Велика Британія почне висилати нелегальних емігрантів до РуандиЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці Гаїті

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: