07.05.2024
Телеканал NTD

Інфляція в зоні євро в листопаді знизилася

Інфляція в зоні євро в листопаді знизилася

Інфляція в єврозоні знизилася в листопаді значно більше, ніж очікували. Це дає надію, що стрімке зростання..

Дата завантаження: 2024-05-07

video

Інфляція в єврозоні знизилася в листопаді значно більше, ніж очікували. Це дає надію, що стрімке зростання цін уже минуло свій пік і починає сповільнюватися. Це також стало важливим аргументом для того, щоб Європейський центробанк у грудні підвищував процентні ставки не так активно.

Споживчі ціни в 19 країнах, де в обігу євро, у листопаді підвищилися на 10 %. Аналітики прогнозували на 0,4 % більше. У жовтні зростання було на рівні 10,6 %.

Основною причиною уповільнення інфляції стали ціни на енергоносії. Водночас продовольчі товари й далі дорожчають, що непокоїть найбільше.

Інфляція єврозони вже більш ніж уп’ятеро перевищує цільовий показник — 2 %. Цього року ЄЦБ підіймав відсоткові ставки найшвидшими темпами за історію спостережень. Найближчими місяцям, як і раніше, можуть бути підвищення, бо на стримування цін підуть роки.

На перше місце за темпами зростання цін вийшла Латвія — 21,7 %. А Естонія, яка багато місяців була інфляційним лідером у зоні євро, розділила друге місце з Литвою.

У жовтні найнижчою інфляція була в Іспанії та Франції. Найшвидше ціни зростали у Словаччині, Словенії та Фінляндії. А ось знизилися вони найбільше в Нідерландах.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: