Суспільство

Як у Кашмірі рятують індустрію шафрану

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

На цих полях в індійському Кашмірі вирощують спецію, цінну як золото, — шафран.

Наприкінці осені, щоб зібрати ці квіти, місцеві жителі працюють із ранку до пізнього вечора.

Більша частина плантацій лежить біля невеликого міста Пампор, який називають столицею шафрану в Кашмірі.

Цим квітам треба жарке літо, холодна зима та дощова осінь. А збирають їх наприкінці жовтня — на початку листопада. За невеликий проміжок часу, який триває близько тижня.

З тисяч квіток у підсумку виходить усього кілька грамів шафрану. А на кілограм цієї спеції потрібно понад 150 тисяч квіток.

Для Кашміру виробництво шафрану — це гордість, а також ремесло, яке дає заробити тисячам місцевих жителів. Його тут вирощують століттями. Однак через зміну клімату, поганий стан систем іригації, а також конкуренцію Ірану обсяги врожаю постійно зменшуються.

Також на індустрію впливає протистояння Індії та Пакистану за кашмірські території.

Фермер Алтаф Ахмад каже, що останніми роками збирає дедалі менше квіток.

[Алтаф Ахмад, фермер]:
«Причиною спаду є зміна клімату, постійна посуха. Також упливає забруднення, яке створюють фабрики в сусідніх селах. Раніше ми збирали шафран у величезні мішки. Тепер збираємо в невеликі поліетиленові пакети».

Влада Кашміру вирішила допомогти врятувати індустрію. Вона створила високотехнологічний центр перероблення шафрану. Так вона сподівається поліпшити якість кінцевого продукту.

Фермери можуть стежити за процесом виробництва, зокрема за відділенням і висушуванням рилець.

[Хуршид Ахмад, співробітник центру]:
«Тут під одним дахом зібрано всі технології. Фермери приносять сюди свою продукцію, і вона проходить повну обробку, те, що традиційно робили вдома».

І хоча до центру приходять не всі виробники, багато хто вже відчув його переваги.

[Гулам Набі Гані, фермер]:
«Переробивши тут шафран, я помітив, що він виявився важчим, а колір кращим».

У світі шафран використовують не лише в приготуванні їжі. Він також є компонентом ліків і косметичних засобів. Кілограм цієї спеції коштує 3‒4 тисячі доларів.

Leave a Comment

Останні записи

До Гани повернулися реліквії, вивезені за часів британської колонізації

Цінності, вивезені минулого століття з африканського королівства Ашанті, повернулися назад. Тепер їх можна побачити на…

7 години тому

Екстремальна спека оголила руїни стародавнього міста

Незвичайна пам'ятка з'явилася на Філіппінах через тривалу спеку. Зазвичай із цих стародавніх руїн у провінції…

8 години тому

Як угорці повертаються до сільського життя

28-річний Ласло живе на своїй невеликій фермі на сході Угорщини. Переїхав сюди з дружиною Синтією…

9 години тому

Перспективи договору Ізраїлю з ХАМАСом дедалі примарніші

На кадрах Рейтер видно руйнування в місті Рафах, що в Секторі Гази. Як заявляють палестинці,…

10 години тому

Бізнесмени Гонконгу змушені закривати магазини

48-річний Джекі Юй відкрив у Гонконгу японський сувенірний магазин понад десять років тому. Тоді туристичний…

11 години тому

Надихнула наука та природа: 17 незвичайних скульптур розмістили в Садах К’ю в Лондоні

Тихі куточки Садів К'ю у Лондоні — чудове місце для спокійної прогулянки та роздумів. А…

12 години тому