08.12.2024
Телеканал NTD

Хвилі «зроблено в Німеччині» з’явилися на Гаваях

Хвилі «зроблено в Німеччині» з'явилися на Гаваях

На батьківщині серфінгу — гавайському острові Оаху відкрили найбільший у світі басейн із хвилями для серфінгу...

Дата завантаження: 2024-05-07

video

На батьківщині серфінгу — гавайському острові Оаху відкрили найбільший у світі басейн із хвилями для серфінгу. Причому з позначкою «Зроблено в Німеччині».

Збудували його разом із німецькою компанією, яка розробляє такі системи вже ось як 15 років.

Ширина хвилі сягає 30 метрів.

Басейн будували два роки. Витратили коло 40 мільйонів євро.

Голова німецької компанії каже, що має патент на такий тип хвиль. Його надихнуло відоме місце для серфінгу на річці Айсбах у Мюнхені.

[Райнер Клімашевський, голова компанії ― розробника басейнів для серфінгу]:
«Колись давно, коли я приїхав вчитися до Мюнхена, ми щодня зустрічалися на річці, щоб зайнятися серфінгом. І в мене виникла ідея розробити технологію, щоб такі хвилі можна було створювати будь-де».

Річка Айсбах також рукотворна. Хвилі на ній утворюються завдяки валунам і перепадам висот. У цьому ж басейні хвилю підіймають спеціальні турбіни.

Водночас деякі мюнхенські серфери скептично ставляться до штучних хвиль на Гаваях.

[серферка]:
«Мені здається, безглуздо займатися серфінгом на ідеальній хвилі, якщо поряд є океан. На Гаваях можна знайти особливо дивовижні хвилі. Мені було б трохи сумно, якби я поїхала туди, але займалася серфінгом не в океані, а в басейні».

Утім, такий басейн усе ж має сенс. Наприклад, не всі готові вчитися серфінгу одразу на океанічних хвилях. Окрім того, цей вид спорту став олімпійською дисципліною. А це означає, що дедалі більше професіоналів шукатимуть місце для занять далеко від людних пляжів.

Завадити може лише ціна. Так, за 45-хвилинне тренування в такому басейні доведеться заплатити 140 доларів. Найімовірніше, багато серферів віддадуть перевагу річці Айсбах. Вона хоч і далеко від гавайських хвиль, але принаймні безплатна.
Коротке посилання на цю сторінку:

Хвилі «зроблено в Німеччині» з’явилися на Гаваях265 000 осіб у 169 країнах взяли участь у благодійному забігуСтрибок майже на 15 метрів: нові рекорди зі стрибків на лижах та сноубордах встановили у ШвейцаріїПерегони в стилі Дикого Заходу: змагання з кінного скіджорингу пройшли в СШАФрирайдери з усього світу з’їхалися на змагання Darkfest-2024Коул Брауер стала першою американкою, яка наодинці здійснила кругосвітнє плавання, без зупинок і допомоги

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: