16.05.2024
Телеканал NTD

Від місяцехода до художника: яких роботів створили 2022 року

Від місяцехода до художника: яких роботів створили 2022 року

Роботи займають дедалі більше місця в житті людей. Вони допомагають на виробництві, у наукових дослідженнях та..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Роботи займають дедалі більше місця в житті людей. Вони допомагають на виробництві, у наукових дослідженнях та охороні здоров’я. Згадаймо, яких роботів створили у світі у 2022 році.

Такий космічний ровер збудували німецькі інженери. Перші випробування пройшли на вулкані Етна на Сицилії. Тутешні екстремальні умови схожі на ті, що на Місяці чи Марсі. Апарат працюватиме на інших планетах, а також на Землі, виконуючи завдання в небезпечних місцях.

Цей робот, що схожий на гігантську комаху, до зірок не полетить. У нього й тут чимало справ. Він стежить за здоров’ям рослин у парку в італійській Пізі. Отримані дані надсилає ботанікам. А ця роботизована сова допомагає американським орнітологам вивчати життя рідкісних соколів — дербників.

На Світовому конгресі мобільних технологій у Барселоні показали, як функція периферійних обчислень дає змогу собаці-роботу «Споту» працювати ефективніше. Технологія наближає пристрої до джерел даних чи локальних серверів. І ця близькість зменшує час відгуку.

[Білл Ламбертсон, представник компанії, що запровадила технологію]:
«Ми встановили моделі машинного навчання прямо в “Спота”, у комп’ютерну систему, на якій він працює. Тобто відеозображення й дані обробляються локально, на місці, а не вирушають у хмару».

Італійські розробники створили провідну систему з дистанційним керуванням iCub3. Вона дає людині-оператору змогу віддалено маніпулювати роботом. Так він може ходити, махати руками й повторювати будь-які рухи людини майже синхронно. У майбутньому такого робота, можливо, використовуватимуть під час рятувальних операцій.

Ще в Італії збудували робота-скульптора. Він здатний дивовижно точно копіювати будь-який твір мистецтва. Але довести його до досконалості однаково можуть лише люди.

У Китаї на виставці робототехніки продемонстрували понад 500 новинок — від гуманоїдів до спортивних, промислових і медичних роботів.

Цього робота-художника зі штучним інтелектом створили фахівці британської технологічної компанії та експерти Оксфордського університету. «Аі-Да» може реалістично малювати портрети людей. А якщо з нею поговорити, то вона назве відомих особистостей, які її надихають.
Коротке посилання на цю сторінку:

Від місяцехода до художника: яких роботів створили 2022 рокуВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківУ США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватівУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працює

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: