15.06.2024
Телеканал NTD

Угорщина під’єднує батареї опалення до термальних джерел

Угорщина під'єднує батареї опалення до термальних джерел

Угорець Балаж Вереш і його сім'я ще недавно жили у квартирі площею коло 50 квадратних метрів..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

Угорець Балаж Вереш і його сім’я ще недавно жили у квартирі площею коло 50 квадратних метрів в одній із багатоповерхівок міста Сегед. За опалення щомісяця віддавали 60–80 доларів. Тепер вони мають простіше житло, а за обігрів платять удвічі менше.

Усе завдяки тому, що в місті вирішили використовувати геотермальні джерела не лише в СПА-салонах. Тепер гарячу воду з надр землі пускають по батареях місцевих жителів.

[Балаж Вереш, власник квартири]:
«Наскільки я знаю, зараз цю систему під’єднали до місцевого центрального опалення. Тобто це довгостроковий проєкт. Тож це був ще один плюс, коли ми думали, чи купляти цю квартиру».

У Сегеді живе 170 тисяч осіб. Тут пробурили 27 свердловин. З дев’ятьох викачують воду температурою понад 90 градусів Цельсія. Використану рідину повертають під землю.

[Балаж Кобор, голова компанії, яка забезпечує централізоване опалення]:

«Це одна з найбільших геотермальних систем центрального опалення в Європі. Раніше ми на 100 % використовували газ. Потім великий відсоток замінили».

80 % газу, який Угорщина використовує у своїх потребах, імпортують із Росії.

[Міклош Кун, директор «Лазень замку Дьюла»]:
«Якщо ця зима не буде дуже холодною, то ми плануємо вмикати газове опалення лише в критичних ситуаціях, а в інших випадках для опалення використовуватимемо термальну воду».

Наразі до центрального опалення під’єднали не всі свердловини. Це планують зробити найближчими місяцями.
Коротке посилання на цю сторінку:

Угорщина під’єднує батареї опалення до термальних джерелУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілівВелетенські 3D-принтери можуть змінити майбутнє будівництваЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: