08.01.2024
Телеканал NTD

Інфляція в єврозоні змушує людей вибирати між теплом та їжею

Інфляція в єврозоні змушує людей вибирати між теплом та їжею

Економічне зростання в єврозоні в третьому кварталі сповільнилося через стрімке підвищення інфляції. Це посилює побоювання, що..

Дата завантаження: 2024-05-07

video

Економічне зростання в єврозоні в третьому кварталі сповільнилося через стрімке підвищення інфляції. Це посилює побоювання, що за кілька місяців блок скотиться в рецесію.

За даними Eurostat, ВВП у 19 країнах, де в обігу євро, зріс на 0,2 %, як порівняти з попереднім кварталом. У попередньому періоді зростання становило 0,8 %.

Це показує, що швидке зростання цін на енергоносії, особливо після масштабного нападу Росії на Україну, і, як наслідок, підвищення процентних ставок та проблеми з ланцюжками постачань почали впливати на економіку єврозони.

У жовтні зростання споживчих цін у зоні євро становило майже 11 %. У вересні було коло 10 %. Це трохи вище, ніж прогнозували раніше.

Брюссельці кажуть, що тепер вони мусять постійно вибирати, на що тратити гроші.

[житель Брюсселя]:
«Особливо коли йдеться про продукти, їжу та житло. Уряд підвищив ціни на електроенергію, газ та інше. Усе це справжня проблема, бо я маю зробити вибір між теплом удома та купівлею їжі».

[жителька Брюсселя]:
«Орендна плата постійно зростає, зростає і зростає, а ось зарплата — ні. Це важко зрозуміти. Я намагаюся зекономити, щоб вистачило на житло, але це важко».

[житель Брюсселя]:
«Ціни високі, квитки на поїзд дорогі, ресторани дорогі — усе подорожчало. Усі переживають справді важкі економічні часи. Треба знизити ціни, бо це справді важко для всіх».

Економіка Німеччини, одна з найбільших у Європі, повідомила про невелике прискорення зростання в третьому кварталі з однієї десятої до трьох десятих відсотка. Але Бельгія, Латвія та Австрія вже зафіксували спад.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: