18.08.2024
Телеканал NTD

Ефіопія зробила перший крок до миру

Ефіопія зробила перший крок до миру

Ворогуючі сторони в Ефіопії досягли угоди про припинення бойових дій. Це означає, що дворічна війна, можливо,..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Ворогуючі сторони в Ефіопії досягли угоди про припинення бойових дій. Це означає, що дворічна війна, можливо, добігає кінця.

Переговори між сторонами тривали понад тиждень. Посередником виступив Африканський союз, а самі зустрічі проходили в ПАР.

[Олусегун Обасанджо, голова команди переговорників від ПАР]:
«Дві сторони в ефіопському конфлікті офіційно домовилися про припинення бойових дій, а також про систематичне, упорядковане, гладке та скоординоване роззброєння».

Тиграй — один з 11 районів Ефіопії. Межує з Еритреєю та Суданом. Бойові дії почалися там восени 2020 року, коли влада регіону кинула виклик центральній владі. Водночас керівництво Тиграю — це представники колишнього режиму, який керував країною 27 років.

ООН і США привітали договір.

[Стефан Дюжаррік, представник ООН]:
«Це дуже довгоочікуваний перший крок. Сподіваємося, що він принесе полегшення мільйонам мирних жителів Ефіопії, які справді постраждали під час цього конфлікту».

[Нед Прайс, прессекретар Держдепартаменту США]:
«Нам треба буде довести справу до кінця. І США братимуть у цьому участь. Ми й далі працюватимемо з Африканським союзом».

У межах мирного договору сторони погодили план роззброєння й умови доступу до гуманітарної допомоги.

Унаслідок воєнного конфлікту загинули тисячі мирних жителів, мільйони стали біженцями.

Правозахисні організації кажуть, що обидві сторони вчиняли воєнні злочини, зокрема сексуальне насильство.

Водночас на боці ефіопської армії воювали війська з Еритреї. Представники цієї країни не брали участі в переговорах. Наразі незрозуміло, чи дотримуватимуться вони перемир’я.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ефіопія зробила перший крок до мируПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо Байдена

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: