19.01.2024
Телеканал NTD

ООН: майже 8 млн людей у Південному Судані загрожує голод

Дві третини населення Південного Судану, тобто майже вісім мільйонів осіб, можуть постати перед голодом. За прогнозами ООН, кризова ситуація виникне в період із квітня по липень 2023 року. Причина в екстремальних погодних умовах та збройних конфліктах.

Представники ООН повідомляють, що ситуація з продовольчою безпекою в Південному Судані зараз гірша, ніж була в розпал громадянської війни у 2013 та 2016 роках.

Південний Судан — наймолодша держава світу. Вона проголосила незалежність від Судану у 2011 році. Невдовзі спалахнула кровопролитна громадянська війна. Чотири роки тому сторони підписали мирну угоду. Її умов здебільшого дотримуються. Але в країні й далі діють різноманітні військові угруповання, а перехідний уряд не поспішає зупиняти конфлікти.

До того ж Південний Судан постійно потерпає від посух і катастрофічних повеней, які змивають цілі села й убивають тисячі голів худоби.

Також через вторгнення Росії до України зросли світові ціни на харчі, тож фінансування гуманітарних програм зменшилося.

Уже в червні цього року Всесвітня продовольча програма оголосила, що змушена призупинити допомогу Південному Судану. Це сталося саме в той час, коли країна переживає найбільш голодний рік, відколи стала незалежною.

За даними ООН, цього року з квітня до липня — між двома сезонами врожаю — гостро бракувало продовольства сімом мільйонам семистам тисячам південносуданців.

Агентства ООН заявляють, що потребують негайного фінансування. Водночас кажуть, що до наступного року підготувати гуманітарну допомогу вже не встигнуть. Тож людей, які голодуватимуть може стати значно більше.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: