Наука і технології

Найбільше латаття у світі відкрили британські ботаніки

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Це гігантське латаття називають одним із ботанічних чудес світу. А зараз про нього заговорив увесь світ. Ці квіти вже кілька років ростуть у Садах К’ю в Лондоні. Але недавно науковці з’ясували, що вони не ті, чим їх уважали.

Раніше знали лише два види гігантського латаття з Південної Америки — вікторію амазонську та вікторію Круса. Ці види давно вирощують у Садах К’ю. У 2016 році болівійські ботаніки подарували лондонським колегам насіння латаття. Коли квіти виросли, то і фахівці, і гості помітили відмінність від інших гігантських рослин.

Тоді ботанік Карлос Магдалена почав усе скрупульозно перевіряти. З’їздив до Болівії, де вивчав латаття, що росте в дикій природі. А ще зробив генетичний аналіз насіння, яке 177 років зберігалося в Садах К’ю.

[Карлос Магдалена, ботанік]:
«Це був сюрприз. Рослина з листям завширшки три метри, яка помітна навіть із космосу, немов би зникла, хоча багато попередніх дослідників бачили її на власні очі. Просто сталася невелика плутанина».

Аналіз ДНК насіння показав, що є три види латаття роду вікторія. Третім виявився той, що надіслали з Болівії. Тому нову квітку назвали вікторія болівіана. Тепер це найбільше латаття світу. Діаметр його листя — три метри 20 сантиметрів. А квітка виростає просто величезною — завбільшки з людську голову.

[Алекс Монро, співробітник Садів К’ю]:
«Місія квітки — зловити якогось жука. Тому вони виділяють тепло. Це приваблює комах, які заповзають усередину, і бутон закривається. Ось така пастка. Через день вона відкривається і жук виповзає на волю. Він уже весь у пилку й разом з ним вирушає до іншої квітки».

Гігантське латаття росте на Амазонці в Бразилії та Болівії, а ще в річках Гаяни. Англійський ботанік Джон Ліндлі описав рослину в ХІХ столітті. Назвав її на честь королеви Вікторії. Ці квіти успішно вирощують в оранжереях, парках та ботанічних садах.

Leave a Comment

Останні записи

Їжу класу люкс хочуть адаптувати для космосу

Це буде неймовірний досвід для тих, хто прагне пригод. Наприкінці 2025 року шестеро людей вирушать…

10 години тому

Іракський перукар створює картини з волосся клієнтів

Перукар Хуссейн Фаліх із Багдада мріє колись виставити свої роботи в художній галереї. Він створює…

11 години тому

У зоопарку в Берліні оголосили клички двох суматранських тигренят

Суматранським тигренятам у зоопарку «Берлін-Фрідріхсфельде» дали клички. Близнюків, що народилися 25 лютого, зватимуть Куно та…

12 години тому

На прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах

На прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах. Нападник вистрілив у політика п'ять разів. Його госпіталізували…

13 години тому

Дедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграції

Повені на півдні Бразилії змушують сотні тисяч місцевих жителів замислитися про переїзд. У регіоні живе…

14 години тому

Виставка забутих жінок-художниць проходить у Лондоні

Роботи забутих жінок-художниць показують на новій виставці. Експозиція називається «Тепер ви нас бачите». Це картини…

15 години тому