Події

Десятки загиблих: у Казахстані спалахнула нова хвиля насильства

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Нове насильство в Казахстані. В Алмати повідомляють про десятки загиблих протестувальників. А міністерство внутрішніх справ країни каже, що було вбито щонайменше 18 правоохоронців. Водночас двох знайшли без голови.

Понад три тисячі демонстрантів арештовано.

Хвиля заворушень прокотилася найбільшим містом країни. Туди перекидають російських і білоруських десантників. Їх відправили, керуючись Договором про колективну безпеку, щоби стримати протести.

Народні виступи розпочалися на початку січня. На цих кадрах видно наслідки: перевернуті та згорілі автомобілі, урядові будівлі з чорними від пожеж стінами.

У всій країні зараз діє режим надзвичайного стану. Інтернет і телефонний зв’язок працюють із перебоями, особливо в Алмати та столиці — місті Нур-Султан.

У країні, якою ще з радянських часів керував Нурсултан Назарбаєв, ці протести просто нечувані. Утім, три роки тому Назарбаєв пішов із посади президента, а відколи почалися протести залишив і посаду голови Ради безпеки.

Спочатку протести почалися в Мангістауській області через різке підвищення цін на скраплений газ. І хоча влада відразу пообіцяла знизити ціни, виступи лише посилилися й перекинулися на інші міста.

Люди почали вимагати відставки уряду та проведення прямих виборів. Найбільше протестувальники невдоволені тим, що в країні, багатій на нафту та корисні копалини, більша частина 19-мільйонного населення живе дуже бідно. Демонстранти також почали зносити пам’ятники Назарбаєву.

Президент уже відправив у відставку кабмін. Водночас він назвав протестувальників терористами, які проходили спецвишкіл за кордоном.

ООН закликала сторони до стриманості.

[Стефан Дюжаррік, прессекретар ООН]:
«Очевидно, що всім демонстрантам слід бути мирними. Люди мають право виражати своє невдоволення. Але це треба робити мирно. А сили правопорядку мають захищати це право та діяти стримано».

Казахські війська кажуть, що вже звільнили головний аеропорт країни від протестувальників.

Водночас видобуток нафти на родовищі Тенгіз у четвер зменшився, бо деякі підрядники заблокували залізничні лінії на знак підтримки протестувальників.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

3 години тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

4 години тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

4 години тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

5 години тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

6 години тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

7 години тому