Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 1 по 6 січня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Президент Казахстану попросив підтримки міжнародних військ

Закликав ОДКБ надати допомогу
Алмати, Казахстан

У найбільшому місті Казахстану, Алмати, біля міської адміністрації чутно постріли. Раніше її підпалили протестувальники.

У великих містах країни тривають антиурядові виступи. Атмосфера напружена. Обидві сторони звинувачують одна одну в застосуванні зброї.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв каже, що вже попросив країни-члени Організації договору про колективну безпеку надати військову допомогу. До ОДКБ, окрім Казахстану, входить Вірменія, Білорусь, Росія, Киргизстан і Таджикистан. І нинішній голова її ради прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян уже підтвердив, що до Казахстану відправлять миротворчі сили.

Токаєв називає протестувальників міжнародними терористами, які пройшли серйозну підготовку за кордоном. Їхні дії він уважає актом агресії.

[Касим-Жомарт Токаєв, президент Казахстану]:
«Справжні терористи. Нам добре відомо. Вони нині вчиняють свавілля в Алмати та в інших містах. Захоплюють будівлі інфраструктури та, найголовніше, захоплюють приміщення, де зберігається стрілецька зброя».

Акції протесту спалахнули 2 січня у Мангістауській області після різкого підвищення цін на скраплений газ. Проте пізніше вимоги стали політичними. Люди закликали владу, зокрема й Назарбаєва, піти у відставку.

І хоча уряд зрештою пообіцяв знизити ціни на газ у Мангістауській області, протести перекинулися на інші міста.

[Рафік Жарилкасин, протестувальник]:
«Шановні журналісти, блогери, тут розповідають багато версій того, що відбувається. Ви маєте розуміти, що сталося. Після 30 років тиску пружина випрямилася. Дивіться — по нас стріляють. Але ніхто з нас не хоче вбивати людей. Будь ласка, прийдіть і подивіться самі на лице нашої країни».

Президент відправив у відставку уряд. Нурсултан Назарбаєв залишив посаду голови ради безпеки країни, але протести лише посилилися.

Наразі на всій території Казахстану діє режим НС. ООН та ОБСЄ закликали сторони конфлікту до стриманого діалогу.

2. Екстремальний локдаун: жителі Сіаня просять допомоги

Екстремальний локдаун
Сіань, Китай

Китайське місто Сіань перетворюється на другий Ухань. У місті вкрай жорсткий карантин. Жителям заборонили виходити з будинків навіть по продукти. Служба доставляння теж працює з перебоями.

Голодні люди просять допомоги через інтернет. У мережу попали також кадри із затриманням тих, хто вийшов на вулицю шукати їжу.

Водночас за офіційними даними у місті на COVID хворіє лише до півтори тисячі осіб. Аналітики кажуть, що ситуація може бути значно серйознішою.

[жителька Сіаня]:
«Коли локдаун запроваджували в інших містах, я не переймалася. Та коли це трапилося зі мною, коли я опинилася під замком, то почала розуміти, наскільки ситуація серйозна».

Чиновники Сіаня опублікували список із 12 магазинів та організацій, де можна замовити доставлення їжі. Але містяни пишуть, що в постачальників запасів уже немає.

Хтось написав: «Треба їжа. Онлайн нічого не замовиш. Вийти не можемо, дім опечатано вже 10 днів. Закінчилася навіть локшина швидкого приготування. Голодуємо».

Ще один допис: «Районний магазин закрили зненацька. Нема ні рису, ні борошна, ні навіть солі».

І такий: «Ми не їли вже два дні».

Хтось написав, що намагався замовити онлайн у восьми офіційних групах, але харчі там недоступні: «Люди кажуть, що отримали продуктову допомогу від влади. А я хіба не в Сіані живу? У нас тут пандемія чи голод?»

Вулиці пусті. Громадський транспорт не ходить. У небезпеці опинилися й ті, хто залежить від медикаментів, приміром діабетики.

Тим, хто порушує правила, загрожує до 10 днів ув’язнення та коло 80 доларів штрафу.

3. Десять тисяч осіб, попри заборону, протестували в Амстердамі

Заборонений протест
Амстердам, Нідерланди

Бійки зі спецзагонами й гнівні вигуки. Десять тисяч осіб, попри заборону, вийшли на протест в Амстердамі. Люди невдоволені примусом до вакцинації та посиленням антиковідних заходів — з 19 грудня в Нідерландах діє майже локдаун.

Закрито всі магазини, крім тих, що торгують основними товарами. Не працюють музеї, театри, спортзали, ресторани та кафе. Більш як удвох збиратися не можна.

Влада міста заявила, що правоохоронці мають інформацію про приготування до насильницьких дій під час демонстрації. Тому мер Амстердама уповноважила поліцію розігнати протестувальників.

Проти людей застосували палиці та сльозогінний газ. Деякі демонстранти почали сутички з поліцією. 30 осіб було затримано, постраждало четверо правоохоронців. Про потерпілих серед протестувальників поки нічого не відомо.

Проте демонстранти все одно пройшли маршем головною вулицею Амстердама. На плакатах написи: «Менше репресій — більше турботи», «Річ не у вірусі, а в контролі».

[протестувальник]:
«Я вийшов, бо мені подобається життя. Думаю, не треба боятися, і годі жити з постійним страхом смерті. Усі колись помруть. Мені подобається жити, і я щасливий». [протестувальниця]:
«Обмежувальні заходи не мають нічого спільного з турботою про моє здоров’я. Просто дехто хоче встановити над нами контроль і забрати всі наші свободи. Я тут, бо вважаю, що всі ми маємо бути вільними».

У грудні в Нідерландах ще один спалах епідемії пішов на спад. Проте влада, за прикладом інших європейських країн, посилила карантинні заходи. Пояснюють це бажанням уникнути розповсюдження штаму омікрон.

[протестувальник]:
«Не знаю, чим COVID мені загрожує. Я перехворів, й особливих проблем не було. Невелика гарячка й нежить, трохи поболіла голова — і все. Я не боюсь цього нового омікрон-штаму». [протестувальниця]:
«Мій заклад продає випічку, і для мене дуже важливо відкритися. Тому я не погоджуюся з урядом. Я хочу, щоб до кондитерської приходили гості та насолоджувалися, діставали задоволення від життя. Бо вся радість зникла, її тут нема».

Антиковідні обмеження в Нідерландах триватимуть до 14 січня. Потім за потреби їх можуть продовжити.

4. Тисячі журавлів помирають від пташиного грипу в Ізраїлі

Пташиний грип убиває журавлів
Ізраїль

5200 журавлів померло від пташиного грипу в Ізраїлі. Заповідник у долині Хула, де зимують пернаті, закрили. Доглядачі збирають туші, але багато птахів померло в центрі озера. Це ускладнює очищення території.

[Тамар Зандберг, міністр охорони довкілля Ізраїлю]:
«Це найгірший удар по дикій природі (Ізраїлю) за всю історію спостережень. Померли вже тисячі журавлів. І ми досі не знаємо, наскільки поширилася хвороба серед інших диких тварин та які джерела води заражені».

Влада також розпорядилася забити півмільйона курей у прилеглих районах, щоб зупинити епідемію.

На озері Хула під час перельоту з півночі на південь і назад зупиняються 500 тисяч журавлів. Десятки тисяч лишаються зимувати. Пташиний грип поширюється серед пернатих щороку, але таких спалахів ще не було. У другій половині грудня в заповіднику стали вмирати десятки журавлів, а потім сотні.

В Управлінні заповідників і парків уважають, що хвороба поширилася із села Маргаліот, що біля Лівану. За даними ЗМІ Ізраїлю, водій вантажівки доставив корм до курників Маргаліота, а потім — до озера Хула.

Міністерство сільського господарства країни заявило, що з Маргаліота не повідомили про спалах пташиного грипу. Тож він поширився зі швидкістю лісової пожежі.

Пташиний грип — небезпечна вірусна хвороба. Вона може вражати до трьох видів пернатих одночасно. Залежно від штаму, помирають від 10 до 100 відсотків хворих птахів. Хвороба може передаватися людям.

5. Інфляція в Туреччині – найвища в Європі

Інфляція посилилася
Стамбул, Туреччина

У 2021 році інфляція в Туреччині перевищила 36 %. Це найвищий рівень за 19 років президентства Тайїпа Ердогана і, як вважають економісти, результат політики урізання процентних ставок. Серед країн Європи Туреччина посіла перше місце за швидкістю зростання споживчих цін. А у світі — восьме.

У самому лише грудні ціни в країні зросли майже на 14 %. Турки скаржаться, що офіційні цифри занижені.

[житель Туреччини]:
«Рівень інфляції, про який кажуть, насправді не такий. Ми всі знаємо, що є величезна різниця між тим, що оголосив Інститут статистики Туреччини й інфляцією на ринку, на вулицях, у торгових центрах». [житель Туреччини]:
«Зараз важко задовольнити навіть основні потреби. Ми не можемо дозволити собі жити, як люди, — наприклад, розваги, відпустки чи відпочинок від роботи. Ми лише працюємо, щоби купити основні товари».

Президент упевнений, що зниження відсоткових ставок дасть добрий результат, зокрема привабить інвестиції і збільшить експорт. Він також обіцяє невдовзі знизити інфляцію до показників, менших за 10 %.

[Тайїп Ердоган, президент Туреччини]:
«Як й інші країни, наша зіткнулася з проблемою інфляції. Сьогодні оголосили, що у 2021 році вона становила 36 %. Нам дуже сумно, що наші громадяни з цим зіштовхнулися».

А центробанк Туреччини заявив, що зростання цін тимчасове. У жовтні він прогнозував, що наприкінці року інфляція буде трохи вищою за 18 %. Але цього не сталося.

[житель Туреччини]:
«Раніше за 100 лір ми могли купити багато чого. А тепер ідемо на ринок, кладемо дві покупки в сумку, даємо 100 лір — і додому. Ціни стрімко зростають щодня, щотижня. Наша купівельна спроможність постійно знижується». [житель Туреччини]:
«Тепер немає такого поняття, як витрати на розваги. Ми не бачимось із друзями та не п’ємо разом кави, ми п’ємо каву вдома. Ми не подорожуємо, а лише ходимо з дому на роботу та з роботи додому».

Торік турецька ліра втратила 44 % своєї вартості.

6. Небезпечне сміття на фінському заводі сортують роботи

Роботи-сортувальники
Гельсінкі, Фінляндія

Цей завод із перероблення відходів у Європі вважають провідним, і не випадково. Тут є розумні помічники, які прискорюють сортування сировини. Завод недавно відкрила фінська компанія. Він працює в Гельсінкі.

[Йоган Мільд, голова компанії – власника переробного заводу]:
«У нас тисячі й тисячі клієнтів у всіх галузях промисловості. Наші вантажівки привозять відходи з торгових центрів та виробничих майданчиків».

Завод може переробляти 120 тисяч тонн відходів щороку. Це будівельне сміття, у якому трапляється деревина, пластик, метал та бетон. Відходи переважно змішані, і сортувати їх небезпечно. Залишається тільки спалювати.

[Йоган Мільд, голова компанії – власника переробного заводу]:
«Вони згоріли, і це шкодить природі та всій планеті. А ми намагаємося зробити так, щоби перероблялося більше відходів».

Виправити ситуацію допомагають роботи-сортувальники зі штучним інтелектом. Їх обладнано камерами, датчиками й металодетекторами. Розпізнають 350 матеріалів.

[Гаррі Голопайнен, працівник компанії – розробника роботів]:
«Ці роботи розпізнають об’єкти на рухомій стрічці. Вони з’ясовують, що перед ними: деревина чи дошка із цвяхами, плитка чи шматок бетону. Потім беруть предмет і кидають у потрібне місце».

На заводі працюють 12 роботів-маніпуляторів. Кожний за раз може підняти до 30 кілограмів. Причому рухи в них найрізноманітніші. Їхню траєкторію прораховує штучний інтелект.

[Гаррі Голопайнен, працівник компанії – розробника роботів]:
«Ці руки ніколи не втомлюються й ніколи не нудьгують, тому добре підходять для такої роботи. А для людей вона не найліпша, бо на стрічку потрапляє багато гострих і небезпечних предметів».

У Фінляндії 70 % усього будівельного сміття має перероблятися. Цього важко досягти, якщо його сортують люди. Але на цьому заводі вже переробляють 90 % відходів, які сюди потрапляють.

7. Іграшки з пап’є-маше — ремесло, яке в Індії зникає

Старовинне мистецтво зникає
Срінагар, Індія

Робітники цієї майстерні працюють у повній тиші. Обережно тримаючи іграшки, вони акуратно наносять штрихи пензликами.

Мистецтву виготовлення ялинкових іграшок із пап’є-маше в індійському Кашмірі вже кількасот років. Як уважають, воно виникло в XIV столітті.

Від кульок до мініатюрних Сант — сьогодні ці прикраси популярні в усьому світі. Однак у період пандемії кількість міжнародних замовлень різко зменшилася.

[Мухаммад Актер Мір, майстер із виготовлення іграшок]:
«Раніше щороку вже з жовтня на Різдво приходило сотні тисяч замовлень. Але через пандемію в попередні кілька років замовлень узагалі не було. Цьогоріч вони з’явилися, але зовсім не стільки, як раніше».

У місті Срінагар, столиці Кашміру, таких майстерень дуже багато, майстрів — тисячі. Вони, як і знамениті човни на місцевому озері Дал, були основним магнітом для туристів. Але цього разу через коронавірусні обмеження на подорожі іноземців майже немає.

[Муштак Ахмад, продавець]:
«Ми надіялися, що ситуація з пандемією поліпшиться, що обмеження на міжнародні авіаперельоти скасують, і експортери, і туристи знову приїдуть — бізнес відновиться. Але через новий штам знову наклали обмеження. Ми лишилися без прибутку».

До всього ще й зростають ціни на матеріали.

[Мухаммад Актер Мір, майстер із виготовлення іграшок]:
«Раніше матеріали були дешевими, майстри добре заробляли, але тепер все дорого, зарплати зменшилися. Зараз дуже складно прогодувати сім’ю таким ремеслом».

Слід зазначити, що місцеві жителі переважно сповідують іслам. Однак багато хто з них тепер купує і вивішує різдвяні прикраси, сподіваючись привернути увагу до мистецтва, яке зникає.

8. Гольф допомагає юним бразильцям покинути міські нетрі

З гольфом – з нетрів
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Ці діти з нетрів Ріо-де-Жанейро ходять на заняття з гольфу не просто заради розваги. Разом із новим хобі вони дістали можливість змінити своє життя.

Марселу Модесту відкрив навчальний центр із гри в гольф у найнебезпечнішому районі міста. Він хоче не лише долучити дітей до спорту, а й забрати їх із вулиць, де процвітає злочинність.

Марселу сам жив у фавелах. Але потім його запросили попрацювати в гольф-клубі, і його життя кардинально змінилося. Проте тоді все могло скластися інакше. Йому було 20 років, він умів битися й користуватися зброєю — тобто був ідеальним кандидатом у члени банди.

[Марселу Модесту, викладач гри в гольф]:
«Для мене гольф — це було світло в кінці тунелю. Багато моїх друзів померло, хтось у в’язниці. Вони не мали можливостей, які відкрив мені гольф».

Марселу проводить заняття на власні гроші. Дарує дітям ключки та м’ячі, а також пояснює основні правила гри.

Тренувальне поле менше за стандартне — 150 квадратних метрів. Замість лунок — відра. Але плани клубу — грандіозні.

Марселу хоче відкрити такі ж центри в інших фавелах Ріо та натренувати своїх вихованців так, щоб вони змогли пройти кваліфікаційний відбір і грати на олімпійському полі міста. Двох уже відібрали.

[Марселу Модесту, викладач гри в гольф]:
«Упевнений, що якщо підготую хоч одного чемпіона, це вже буде успіх. Навіть якщо це не станеться, у дітей однаково з’явиться шанс. Нехай не буде чемпіона, зате з них виростуть чудові медики, юристи та судді».

Й один із його вихованців уже впевнений, що стане професійним спортсменом, хоча почав грати лише минулого тижня.

[Рей ді Соза Тейшейра, учень клубу]:
«Я дуже радий бути тут. Звісно, навчатися непросто, але першого дня, коли я сюди прийшов, то не йняв віри, що зможу грати».

І навіть на клубах для гольфу бразилець зупинятися не збирається. Він також мріє побудувати в нетрях спортивне поле, тенісні корти та критий басейн.

9. Дослідження: таємне життя лисиць у великих містах

Таємне життя лисиць
Дослідження німецького зоолога

Ця лисиця навіть не здогадується про те, який внесок робить у вивчення свого виду. До неї прикріпили GPS-трекер, який розкриє таємне життя рудих хижачок.

Німецький біолог Софія Кіммінг проводить дослідження з 2016 року. Вона ловить лисиць у районі Берліна і прикріплює до них трекери. Встановила вже 17. Мета – дізнатися більше про цих хижачок та їхнє життя у великих містах.

[Софія Кіммінг, дослідниця]:
«Лисиці здивували мене тим, наскільки вони різні. У деяких дуже маленька територія. Дехто пробігає через місто багато кілометрів. Їхня різноманітність мене здивувала. А ще те, скільки насправді лисиць у Берліні. Їх тисячі. Але побачити бодай одну дуже складно. Мені подобається їхня скритність».

Дослідниця каже, що у великих містах хижачкам живеться цілком добре.

[Софія Кіммінг, дослідниця]:
«У тихих районах міста, де людей небагато, лисиці активні цілий день. Вони бігають по кілька годин, потім сплять кілька годин, а потім знову вирушають у дорогу. У цьому процесі вони шукають здобич та взаємодіють з іншими лисицями. Вони багато граються».

Кіммінг каже, що в місті видно багато лисячих слідів. Просто не кожен може збагнути, що це саме вони.

Лисицям тут досить добре з однієї простої причини: є вільний доступ до їжі.

[Софія Кіммінг, дослідниця]:
«Лисиці їдять усе. Здебільшого, мишей та щурів. Але якщо вони знаходять гамбургер чи кебаб, також можуть з’їсти. Не гидують рослинами та фруктами. Наприклад, влітку поїдають опалу вишню».

Ще дослідниця зазначає, що лисиці, які народилися в місті, його не покидають. Вона вважає, що вони вже сформували своєрідний окремий підвид міських лисиць. А ось лисиці з лісових хащ заходять на їхню територію вкрай рідко.

Утім, попри легке життя, лисиці в містах живуть менше за своїх лісових побратимів. У середньому – півтора року. Це вдвічі менше, ніж у рудих хижачок у дикому середовищі.

Але головна причина – це не розлад шлунка від гамбургерів, а машини.

10. 12 найвагоміших ювілеїв 2022 року

12 найвагоміших ювілеїв
Важливі дати 2022 року

Які знаменні дати відзначатимуть у 2022 році?

17 січня виповниться 80 років від дня народження Кассіуса Клея. Цей знаменитий американець пізніше прийняв іслам і змінив ім’я на Мухаммед Алі. Він став одним з найвидатніших спортсменів XX століття. Виграв золото на Олімпіаді в Римі в 1960 році, а також став триразовим чемпіоном світу у важкій вазі.

У лютому важливу дату відзначать у Великій Британії. 6 числа виповниться 70 років від дня коронації Єлизавети ІІ. Про смерть свого батька, короля Георга IV, вона дізналася під час подорожі до Кенії. Довелося терміново повернутися й очолити британську монархію.

А 1 березня ювілей буде сумним. Цього дня в 1942 році запрацював крематорій німецького концтабору Аушвіц-2, також відомий як Біркенау.

12 квітня виповниться 110 років від дня загибелі «Титаніка». Корабель був найбільшим за всі часи. Вважали, що його не можливо потопити. Однак під час свого першого вояжу з Європи до США в 1912 він наштовхнувся на айсберг і пішов на дно океану. Загинуло коло 1500 людей.

У травні, а саме 21 числа, світ відзначить 90 років від дня першого одиночного перельоту жінки-пілота через Атлантичний океан. Це була Амелія Ергарт. Пізніше вона встановлювала й інші рекорди, і стала першою жінкою, що пролетіла самотужки від одного до іншого узбережжя США. Через кілька років Амелія спробувала облетіти земну кулю, але її літак розбився. Причина його аварії залишається однією з найбільших загадок ХХ століття.

17 червня відзначать 50 років від дня початку Вотергейту в США. Це політичний скандал, який закінчився відставкою президента Річарда Ніксона.

А 1 липня виповниться 25 років, як Гонконг перестав бути британською колонією. Через 156 років його було передано під управління КНР.

31 серпня виповниться 25 років від дня загибелі принцеси Діани.

5 вересня також згадають відому жінку. Цього дня минає 25 років від дня смерті Матері Терези – католицької черниці, яка стала відомою тим, що допомагала бідним.

У жовтні ювілей буде космічним. Світ відзначить 25 років від дня запуску апарата Кассіні. Він став першим та єдиним дослідницьким зондом, який відправили на орбіту Сатурна. На дорогу він витратив 13 років. А потім надіслав на Землю фото кілець планети.

7 листопада відзначать 50 років від дня знакової політичної перемоги. Республіканський кандидат Річард Ніксон випередив свого демократичного супротивника і став президентом США вдруге. Причому його перевага була однією з найбільших у сучасній історії.

І нарешті в грудні святкуватимуть 10 років приємної новини. У 2012 році принц Вільям і його дружина Кейт оголосили, що чекають на первістка.

11. Як модне ательє зберігає традиції й культуру циган

Циганська мода
Будапешт, Угорщина

Циганська мода на сучасний лад. Ці роботи доводять, що яскравий і нетривіальний дизайн може бути ще й витонченим. Бренд Romani Design заснували сестри Гелена й Еріка. Їхнє ательє працює в Будапешті.

Цей проєкт кидає виклик стереотипам, які здавна склалися в Угорщині про циган. Сестри хочуть через зрозумілу мову моди прокласти міст між двома різними культурами.

[Гелена Варга, дизайнер]:
«Мода, стиль та одяг – це як експрес-пошта. Послання дуже швидко досягає тих людей, до яких ми звертаємося».

Сестри не скупляться на банти, рюші та яскраві прикраси.

[Еріка Варга, дизайнер]:
«Наші клієнти хочуть більшого, ніж просто моди. У вбранні для них важлива не лише краса. Вони хочуть висловити свою індивідуальність, оточити себе близькими їм речами й продемонструвати значущі для них цінності».

Гелена й Еріка раніше працювали дизайнерами, є досвід і в ювелірній сфері. До циганської моди звернулися, бо побачили що поступово забуваються традиції їхнього народу.

[Еріка Варга, дизайнер]:
«Хочемо привернути увагу соціальної більшості, зокрема еліти. Це важливо, бо саме еліта визначає цінність та становище чогось у соціальній ієрархії. Ми хочемо змінити ставлення, допомогти своєму народові. Також хочемо донести до нього думку, що не треба відмовлятися від своїх традицій».

Шість нарядів, створених в ательє, стали частиною виставки в Музеї прикладного мистецтва в Будапешті. Вони залишаться тут як експонати.

12. Отруйний маніок – незамінний продукт бразильської кухні

Отруйний та незамінний
Бразилія

У цьому районі на околиці Ріо-де-Жанейро вирощують плоди маніоку або касави, які дуже цінують за їхню якість.

Проте цей коренеплід дуже отруйний. 400 грамів його в сирому вигляді для людини – смертельна доза через великий вміст ціанідів.

Та як не дивно, маніок – основний продукт для 500 мільйонів жителів Латинської Америки, Африки й Азії. Головне – правильно його приготувати.

Походить ця рослина із бразильської Амазонії. Ось чому в країні є сотні рецептів із маніоком.

[Том, турист]:
«Тут, у Бразилії, його використовують у величезній кількості в різних стравах: від солоних до солодких. Використовують також сирий корінь, або крохмаль із нього».

З маніоку роблять тапіоку. Це крохмалисті кульки, які додають до перших страв і навіть до чаю.

А в цьому ресторані маніок варять, а потім смажать у фритюрі.

[Ана Кастілью, шеф-кухар]:
«Бразильці їдять його від півночі до півдня, від заходу до сходу. Найкласичніший спосіб його приготування – це смаження. Його чистять, варять, а потім смажать. Це дуже смачно».

А на цій кухні готують страву з маніоку, креветок, кокосового молока й перцю чилі. Маніок тут як гарнір.

Із цього коренеплоду також роблять різні види борошна. У кожному регіоні Бразилії – свої. І таке борошно використовують для приготування ще одного вельми популярного гарніру: ним присипають смажену цибулю з яйцем.

На початку XVI століття іспанці принесли сюди ще одну традицію. Коли вони приїхали, то пробували вирощувати тут пшеницю. Та це було складно через вологий та спекотний клімат. Тоді для випікання вони почали використовувати борошно з маніоку.

Зрештою також з’явилося багато рецептів, наприклад, сирний хліб.

Варто зазначити, що білка в маніоку досить мало, майже немає й необхідних амінокислот. Здебільшого він складається з крохмалю. Тому лікарі кажуть, що цей плід не можна робити основою раціону.

13. В Ізраїлі знайшли стародавній перстень із ранньохристиянською символікою

Затонулі скарби
Ізраїль

Цьому персню 1700 років. Його знайшли на дні моря біля берегів стародавнього міста Кесарія в Ізраїлі. У масивне золоте кільце вставлено дорогоцінний зелений камінь. На ньому зображено пастуха з бараном на плечах.

[Роберт Кул, співробітник Управління старовини Ізраїлю]:
«На коштовному камені вигравіювано зображення Доброго Пастиря. Добрий Пастир – один із найраніших християнських символів, які використовували на Сході. Цей символ свідчить про те, що Ісус – пастир, і він захищає християн».

Цей перстень став одним із ранніх доказів існування християнської громади на Сході. Реліквію знайшли разом з іншими скарбами із затонулих кораблів. Це два судна, які, мабуть, стояли на якорі в порту Кесарія. Одне затонуло 1700 років тому, інше – 600.

Морські археологи знайшли сотні римських срібних та бронзових монет, статуетки та дзвони римської епохи, а також – керамічні посудини. Також виявили понад 500 срібних монет, викарбуваних у середньовіччі в Мамлюцькому султанаті. Ще одна знахідка – коштовний камінь із вигравіюваним зображенням ліри.

За словами археологів, у Кесарії була одна з перших християнських громад. Тут же апостол Петро хрестив римського сотника Корнилія.

14. Одразу п’ять амурських тигренят радують гостей зоопарку в Південній Кореї

П’ять рідкісних тигренят
Йон’ін, Південна Корея

Одразу п’ять рідкісних амурських тигренят — з таким поповненням перейшов до нового року зоопарк у Південній Кореї. За грою хижих кошенят гості готові спостерігати годинами. Тим паче, що тигр — символ 2022 року.

[гостя зоопарку]:
«Я взяла вихідний і прийшла сюди подивитися на тигренят. Я помилувалася цими гарними дитинчатами й дуже рада».

Зазвичай у тигрів народжується два-три кошеняти. Тому така подія для зоопарку — рідкість.

[Кім Су Вон, доглядач]:
«П’ятеро тигренят виду, що зникає, народилося одночасно — це дуже сприятлива подія. Сподіваюся, що все буде гаразд, і вони будуть здоровими».

Малятам уже пів року. Одразу по народженні важили по кілограму. Зараз кожен у 30 разів важчий.

Амурські тигри живуть на Далекому Сході Росії і Північному Сході Китаю. Також уважають, що невелика популяція цих хижаків є в Північній Кореї.

Leave a Comment

Останні записи

Ядерні відходи загрожують родючій долині в Центральній Азії

На цих мальовничих киргизьких пагорбах зберігається великий обсяг ядерних відходів. І дослідження показують, що дамби,…

18 години тому

В Іспанії «накрили» найбільший у Європі цех із виготовлення фальшивих монет

В Іспанії припинили діяльність найбільшого в Європі цеху з виробництва фальшивих монет номіналом 2 євро.…

19 години тому

Відомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокара

Відомий французький музикант Жан-Мішель Жарр став першим пасажиром аероавтомобіля словацької компанії-розробника. Апарат здійснив політ біля…

20 години тому

Ізраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі Гази

Ізраїль погодився вислухати побоювання та пропозиції США, перш ніж розпочати вторгнення до міста Рафах, що…

21 годину тому

Пекінський автосалон — 2024: новинки від Porsche, Mini та Ford

Понад 110 нових автомобілів дебютують на Пекінському міжнародному мотор-шоу. 30 із них привезли великі виробники.…

22 години тому

Дубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломи

Доля цієї одноразової ложки зовсім не така, як у пластикових аналогів. Її садять у пісок…

23 години тому