Новини політики

Почався новий режим припинення вогню в Нагірному Карабасі

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

З 26 жовтня в Нагірному Карабасі почав діяти черговий режим припинення вогню. Про нього на зустрічі у Вашингтоні домовилися представники Вірменії та Азербайджану. Переговори в двосторонньому форматі пройшли між Держсекретарем США Майком Помпео і вірменським та азербайджанським міністрами закордонних справ. Чи зустрічалися представники сторін протистояння безпосередньо, невідомо.

Пізніше Помпео написав у своєму Twitter: «Сьогодні США провели інтенсивні переговори з головами МЗС Вірменії й Азербайджану та співголовами Мінської групи ОБСЄ, щоб просунутися ближче до мирного вирішення Нагірно-Карабахського конфлікту».

Режим припинення вогню набуває чинності опівночі 26 жовтня. Водночас на кордоні з Нагірним Карабахом азербайджанська армія нарощує присутність.

[Сахіл Хілал Мемедов, азербайджанський військовий]:
«У нинішній ситуації не думаю, що сутички будуть тривати довго. Для перемоги Азербайджану потрібно 5-10 днів. Багато часу це не займе.

Раніше сторони звинувачували одна одну в нападах. Так, 24 жовтня Міністерство оборони Азербайджану оголосило, що завдало серйозної шкоди силам Вірменії в Нагірному Карабасі. Вірменська влада повідомляла про обстріл Степанакерта.

Про так званий режим тиші Вірменія й Азербайджан вже домовлялися двічі. Перший раз він почав діяти 12 жовтня, але протримався всього кілька годин. Вдруге він набув чинності 18 жовтня. Через менше ніж добу сторони звинуватили одна одну в порушенні домовленостей.

Бої в Нагірному Карабасі спалахнули з новою силою 27 вересня. Відтоді Вірменія й Азербайджан заявляють про численні жертви.

Нагірний Карабах – це невизнана республіка, яка відокремилася від Азербайджану в 1991 році. На її території проживають етнічні вірмени.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

17 години тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

18 години тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

18 години тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

19 години тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

20 години тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

21 годину тому