Новини політики

США запроваджують економічні санкції щодо членів Міжнародного кримінального суду

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Президент США Дональд Трамп підписав указ, що дозволяє запроваджувати економічні санкції щодо Міжнародного кримінального суду. Заходи спрямовані проти тих членів МКС, які розслідують воєнні злочини, нібито скоєні американськими військовиками в Афганістані.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«Ми не можемо й не будемо просто дивитися, коли нашим громадянам загрожує суд, що зневажає справедливість. І я хочу звернутися до багатьох наших союзників у всьому світі: ваші громадяни можуть стати наступними, особливо з країн НАТО, які протистояли тероризму в Афганістані разом з нами».

США запроваджують економічні санкції щодо чиновників Міжнародного кримінального суду, які безпосередньо залучені до процесу розслідування, а також тих, хто фінансує такі дії. Водночас накладають візові обмеження як щодо працівників МКС, так і членів їхніх сімей.

Міністр оборони США Марк Еспер сказав, що спроби суду розслідувати дії американців у Афганістані порушують фундаментальні принципи міжнародного законодавства. За його словами, США не підписували Римський статут, згідно з яким було створено МКС.

[Вільям Барр, генеральний прокурор США]:
«Міністерство юстиції отримало достовірну інформацію, яка викликає серйозне занепокоєння щодо фінансової корупції та посадових правопорушень на найвищих рівнях суду. Ця інформація ставить під сумнів цілісність розслідувань МКС».

Майк Помпео також висловив занепокоєння через те, що МКС уже погрожував Ізраїлю розслідуванням злочинів, які його військові нібито вчинили на Західному березі та в Секторі Гази.

[Майк Помпео, держсекретар США]:
«З огляду на те, що в Ізраїлі дуже надійні громадянська й військова системи, а також великий досвід у проведенні розслідувань і притягненні до відповідальності за військові злочини, очевидно, що МКС погрожує Ізраїлю виключно з політичних міркувань. Це насмішка над правосуддям».

Ізраїль похвалив рішення Трампа, а Європейський Союз став на бік МКС.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Це викликає серйозне занепокоєння. Ми, як Європейський Союз, підтримуємо Міжнародний кримінальний суд. Думаю, що я можу впевнено повторити, що ми підтримуємо цю установу».

Сам суд назвав санкції безпрецедентними.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

4 години тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

5 години тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

5 години тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

6 години тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

7 години тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

8 години тому