Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 18 по 23 серпня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Військовики Ізраїлю знайшли в Секторі Гази тіла шістьох заручників

Знайшли тіла заручників

Ізраїль

Ізраїльська армія опублікувала відео, на якому, як стверджують, показано операцію з витягнення тіл шістьох заручників у Секторі Гази. Загалом в анклаві ХАМАС утримує понад 100 ізраїльтян. Припускають, що третина з них загинула. Доля решти невідома.

Представник армії Ізраїлю Даніель Хагарі сказав на пресконференції, що Ізраїль сповнений рішучості повернути додому всіх заручників: «живих для реабілітації та мертвих для поховання».

[Даніель Хагарі, представник армії Ізраїлю]:

«Ми не відмовимося від жодного з них».

Хагарі не уточнив, скільки заручників ще живі. Він також не відповів на запитання, чи могли ці шестеро загинути від перехресного вогню. З його слів, поблизу діє армія Ізраїлю. Він також додав, що точні обставини їх смерті розслідуватимуть.

А в Єрусалимі десятки людей вийшли на протест. Вони тримають плакати з фотографіями заручників та словом «вибачте», і стверджують, що уряд Нетаньягу вбиває заручників, і що необхідно укласти угоду, щоби повернути живих.

[Аді Гільбоа, протестувальниця]:

«Ми просимо вибачення в усіх заручників, живих та мертвих, зокрема за те, що нам не вдалося повернути їх живими. Ми не хочемо, щоб додому поверталися мертві заручники. Ми хочемо, щоб вони були живими, і найголовніше, щоб війна закінчилася».

Уряд Ізраїлю каже, що веде переговори щодо повернення людей. Водночас держсекретар США Ентоні Блінкен, який прибув з візитом на Близький Схід, зустрівся з офіційними особами Єгипту та Катару. Його мета — чинити дипломатичний тиск на сторони та домогтися припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАСом.

Виступаючи в Досі, він сказав, що угода про припинення вогню має бути укладена найближчими днями. Він додав, що Єгипет та Катар зроблять усе можливе, щоб схилити ХАМАС до угоди.

2. Через підозру зараження віспою мавп в Аргентині помістили на карантин вантажне судно

Судно на карантині

Аргентина

Влада Аргентини помістила на карантин вантажне судно в річці Парана через можливого хворого на віспу мавп на борту.

Як повідомляють, в одного з членів екіпажу індійської національності виявили пухирі на шкірі, переважно на грудях та обличчі. Його вже ізолювали від решти екіпажу.

Судно під прапором Ліберії ішло з Бразилії, щоб забрати вантаж сої. Зараз воно стоїть на якорі біля аргентинського порту Росаріо.

За даними ВООЗ, цього року близько 13 країн повідомило про випадки зараження віспою мавп. Усіх їх спричинив новий штам — клада 1b, який, імовірно, передається швидше за інші.

На сході ДР Конго в таборі для переселенців люди кажуть, що мало знають про шляхи поширення хвороби.

[Джастіна Мунгіко, переселенка]:

«Я не знаю, звідки береться це захворювання, що спричиняє ураження шкіри. Я навіть не можу згадати його назву. Нам сказали, що можна захворіти після вживання м’яса диких тварин, але ні я, ні моя дитина не їли такого м’яса. Ці симптоми з’явилися лише зараз».

У ДР Конго зареєстрували вже близько 27 тисяч випадків зараження віспою мавп. Спалах почався в січні 2023 року. Померло приблизно 1100 осіб, переважно діти.

Минулого тижня ВООЗ оголосила хворобу надзвичайною ситуацією після того, як вірус виявили в сусідніх із ДР Конго країнах, а також за межами Африки.

Проблема в ДР Конго та інших країнах ускладнюється через відсутність фінансування досліджень.

[Гелен Різ, співголова групи з реагування на вірус]:

«Ми досі не маємо глобального розуміння щодо віспи мавп, спалахів, того, як хвороба поширюється, скільки є безсимптомних випадків та випадків із симптомами».

Спочатку вірус передавався від тварин людям. Але тепер він поширюється серед людей через тісний фізичний контакт, а також повітряно-краплинним шляхом, проте тільки якщо хворий стоїть дуже близько до іншої людини й дихає або говорить прямо йому в обличчя.

Також можна заразитися через постільну білизну, одяг та рушники хворих.

Ще один спосіб передання — тісний контакт із зараженими тваринами, такими як білки, мавпи та щури.

3. Ще чотири тіла витягли з затонулої яхти техномагната Майка Лінча

Пошуки тривають

Сицилія, Італія

Тіла ще чотирьох людей знайшли на борту яхти, що затонула біля берегів Сицилії. Вона належала родині британського технологічного магната Майка Лінча. Загиблих витягли з води й доставили до найближчих лікарень для офіційного впізнання.

Як повідомило британське видання Daily Telegraph, двоє із загиблих — Лінч та його 18-річна дочка. Водночас італійські медіа повідомили, що наразі впізнали лише тіла банкіра Джонатана Блумера та американського адвоката Кріса Морвілло.

Трагедія з розкішною вітрильною яхтою сталася в понеділок під час сильного шторму.

Ті, хто вижив, повідомили, що Лінч організував прогулянку на яхті для своїх колег по роботі. Судно стояло на якорі біля порту Портічелло неподалік Палермо. Раптово почався шторм, і воно затонуло.

З 22 осіб, що перебували на борту, вижили 15, зокрема дружина техномагната. Одного загиблого знайшли за кілька годин після катастрофи. Це був кухар. Ще чотирьох — лише за два дні. Двох людей уважають зниклими безвісти.

Рятувальники кажуть, що пошукова операція «тривала й складна», бо заважає «дуже тісний» простір усередині затонулого судна.

Водночас експерти збентежені, як ця трагедія взагалі могла статися, адже яхта такого рівня має бути оснащена всіма новітніми засобами безпеки. Інша яхта, що стояла на якорі поряд, від шторму не постраждала.

Влада почала розслідування. За однією з версій, судно міг стягнути на дно водяний смерч.

4. Пожежники борються з лісовими пожежами на південному заході Туреччини

Лісові пожежі

Мугла, Туреччина

У Туреччині борються з пожежами. У провінції Мугла, що на південному заході країни, ліс горить у районах Ула та Ятаган. Цю провінцію омиває Середземне та Егейське море, і її вважають частиною курортної зони.

Гасять десятки літаків і гелікоптерів, а ще наземна техніка. Залучено сотні пожежників. Їм допомагають волонтери.

Міністр лісового господарства повідомив, що в районах займання вітер слабкий і пожежі скоро загасять.

З 15 серпня в Туреччині в лісах та сільській місцевості зафіксували 247 пожеж. З них 241 локалізовано. Серед них дві великі: на заході — у провінції Ізмір і на півночі — у провінції Болу. Вони почалися 15 серпня й швидко поширилися через вітер швидкістю 50 кілометрів за годину.

Чи є загиблі, не відомо, але є десятки постраждалих. У вогні загинули дикі та свійські тварини. В Ізмірі згоріло 16 будинків. Евакуювали 4000 мешканців. Випалено сотні гектарів землі. Поліція затримала принаймні шість підозрюваних у підпалі.

Влада Туреччини попереджає, що найближчими днями буде високий ризик виникнення нових лісових пожеж на півночі та заході країни. Людей просять у наступні півтора тижня не палити багаття на природі.

У середині червня лісові пожежі вирували на південному сході Туреччини. Переважно в регіонах, у яких живуть курди. Там загинуло щонайменше 12 осіб.

5. Найвища у світі інфляція в Аргентині впала до дворічного мінімуму

Інфляція пішла на спад

Аргентина

Аргентинці, які відчули на собі тягар найвищих у світі річних темпів інфляції, відчувають одночасно і надію, і втому. Як показали останні дані, щомісячне зростання цін упало до дворічного мінімуму. Це наслідок жорстких заходів економії президента Хав’єра Мілея.

[Марія Руїс, мешканка Аргентини]:

«Щоразу, коли намагаєшся просто жити, то постійно падаєш у боргову яму. Я також бачу, що власники магазинів намагаються вижити шляхом розпродажів. Але цього замало».

[Мігель Хамуї, мешканець Аргентини]:

«Я втомився. Звісно, ситуація відрізняється від тієї, яку ми бачили донині. Вона вселяє надію».

Як повідомило статистичне агентство INDEC, інфляція в липні становила 4 %. Це найнижчий показник із початку 2022 року. Однак за попередні 12 місяців інфляція перевищила 263 %, а це, як і раніше, найвищий показник у світі.

Аргентина намагається вийти з важкої економічної кризи. На тлі цього наприкінці минулого року до влади прийшов лібертаріанець Хав’єр Мілей, адже виборці прагнули радикально змінити підхід до відновлення економіки.

Різке зменшення витрат допомогло зміцнити фінансове становище країни, а центробанку дало змогу відновити резерви. Це стримало інфляцію, але завдало втрат економічній активності. Рівень бідності також зріс.

Політика Мілея допомогла знизити місячну інфляцію з більш ніж 25 %, яка була в грудні, до 4 %, якою вона стала в липні. Водночас економіка скотилася в рецесію, а зменшення субсидій спричинило зростання цін на деякі послуги та товари.

6. Нафтові плями зіпсували узбережжя Карибського моря у Венесуелі

Розлив нафти

Бока-де-Ароа, Венесуела

Нафтові плями прибило до узбережжя Карибського моря, на північ Венесуели. На пляж міста Бока-де-Ароа викидає мертву рибу, крабів та інших морських тварин. Є навіть загиблі птахи.

Відомо, що витік стався на венесуельському нафтопереробному заводі «Ель-Паліто». Наразі пляма поширилася на 225 квадратних кілометрів. Вона повністю покриває територію національного парку «Моррокой», відомого красивими пляжами, оточеними пальмами та мангровими чагарниками.

Місцеві рибалки вже понад тиждень не виходять у море й не можуть займатися своїм промислом. Державна нафтогазова компанія PDVSA та міністерство нафти Венесуели поки не прокоментували подію.

Завод «Ель-Паліто» щодоби переробляє 146 000 барелів сирої нафти. Це найменший нафтопереробний комплекс у Венесуелі. Він розташований у місті Пуерто-Кабельо штату Карабобо.

Венесуела має один із найбільших у світі запасів нафти. Десять років тому вона щодоби видобувала понад три мільйони барелів. 2020-го цей обсяг зменшився до 400 000 барелів. Причиною стала корупція та погане управління галуззю. Зараз видобуток збільшився до мільйона барелів на добу. Водночас багато експертів зазначає, що обладнання на заводах перебуває в дуже поганому стані.

7. Досягнувши Місяця, Індія звертає свій погляд на Сонце

Усі погляди на Сонце

Індія вивчає далекий космос

23 серпня 2023 Індія стала першою країною, яка посадила космічний апарат біля південного полюса Місяця. Її ракета стартувала торік 14 липня в межах місії «Чандраян-3» й потім вдало сіла на супутник Землі.

Це був справді історичний крок на невідому територію.

Це також був технологічний тріумф найгустонаселенішої країни світу після невдалої спроби 2019 року. Індія стала четвертою країною в історії, яка досягла цієї мети, після США, Китаю та СРСР.

[Палава Багла, письменник та експерт у галузі космосу]:

«Індійське космічне агентство торік у серпні успішно посадило модуль “Вікрам” поблизу південного полюса Місяця. Індія стала першою країною у світі, яка здійснила м’яку посадку в цьому районі».

Багато країн і приватних компаній цікавляться південним полюсом, бо в постійно затінених місячних кратерах може бути замерзла вода. А вона потрібна для виробництва питної води та ракетного палива під час майбутніх пілотованих місій.

Місяцехід «Праг’ян» підтвердив наявність на супутнику Землі сірки та низки металів. За два тижні після посадки його перевели в сплячий режим. Індійська організація космічних досліджень заявила, що апарат виконав свої завдання.

Потім Індія розпочала свою першу місію з вивчення Сонця за допомогою апарата «Адітья-L1». У січні він досяг потрібного місця, що приблизно за півтора мільйона кілометрів від Землі. Зонд має датчики для вивчення сонячної корони, хромосфери, фотосфери та сонячного вітру.

У жовтні цього року Індія планує свою першу місію на Міжнародну космічну станцію у співпраці зі США.

Водночас країна працює над важкою ракетою, яка могла б доставити індійців на Місяць, а також над місіями на Марс та Венеру.

8. Родстер Бетмена та найпотужніший електрокар: прем’єри на мотор-шоу в США

Мотор-шоу The Quail

Кармел, США

Розкішні супершвидкі та високотехнологічні — ці гіперкари створені для шанувальників швидкості та комфорту. Новинки люксового автопрому демонструють на мотор-шоу The Quail в місті Кармел, що в США.

Молодий бренд Automobili Pininfarina додає заходу нотку лірики. Його новий родстер B95 Gotham натхненний світом Бетмена. Ціна гіперкара — майже п’ять мільйонів доларів.

[Дейв Амантеа, дизайнер компанії Automobili Pininfarina]:

«Automobili Pininfarina — офіційний бренд, який представляє містера Брюса Вейна та його альтер его — Бетмена. 85 років Warner Bros не давала на це прав. Нас надихнув фільм “Темний лицар”, і ми закохалися в нього».

Каліфорнійська компанія Czinger Vehicles почала продавати свій незвичайний гіперкар. Його спроєктував штучний інтелект. Деталі кузова надруковано на 3D-принтері. Силовий агрегат — гібридний. Видає 1250 кінських сил. Максимальна швидкість — 430 кілометрів за годину.

[Девід О’Коннелл, дизайнер компанії Czinger Vehicles]:

«Стартова ціна — приблизно 2,4 мільйона доларів. Вона цілком розумна для ринку гіперкарів та для автомобіля з такими характеристиками».

Хорватський бренд Rimac дивує новим гіперкаром Nevera R. Розгін до сотні триває 1,81 секунди. Максимальна швидкість на перегоновому треку — 412 кілометрів за годину.

[Мате Рімац, директор компанії Rimac]:

«Це нове покоління нашого автомобіля. Він став найпотужнішим електрокаром і найпотужнішим серійним автомобілем, який загалом видає 2100 кінських сил».

Maserati показує перегонове купе GT2 Stradale. Його створили на базі успішного спорткара MC20.

[Клаус Буссе, дизайнер компанії Maserati]:

«Кожна деталь, яку ви бачите, пов’язана з продуктивністю. Ми збільшили притискну силу на 360 кілограмів, збільшили потужність двигуна та встановили потужнішу гальмівну систему».

Загалом на виставку привезли 19 новинок. Мотор-шоу пройшло в межах Тижня автомобілів у Монтереї. Це виставка з обмеженою кількістю глядачів.

9. «Розумні» окуляри показали, на що найчастіше дивляться покупці нерухомості

На що дивляться покупці

Велика Британія

Ця технологія відстеження погляду вказує, на що звертають увагу покупці житла під час огляду нерухомості. І результати вас можуть здивувати.

[Деніел Коплі, працівник порталу нерухомості]:

«Коли покупці оглядають будинки, вони витрачають багато часу на більш поверхові речі».

Технологія, розроблена однією шведською компанією, відстежує погляди покупців у режимі реального часу.

Згідно з дослідженням, люди часто пропускають такі важливі об’єкти, як підвали, дахи та горища, попри те, що там можуть бути серйозні проблеми.

[Деніел Коплі, працівник порталу нерухомості]:

«Їм слід було б дивитися на такі речі, як цегляне муровання, шукати ознаки конденсату чи вологи, оглядати димар, котел, електрику, можливо навіть сигнал вай-фаю».

Технологія відстеження погляду виділяє, які ділянки, предмети чи кімнати привертають увагу покупців, а які залишаються поза увагою.

[Джон Ворд, директор з продажу шведської компанії]:

«Камери вловлюють відображення на зіницях, а потім розумна технологія визначає, куди ви насправді дивитеся».

Експеримент показав, що покупці житла часто не беруть до уваги структурні елементи нерухомості. Цьому вони приділяють лише 38 % своєї уваги. Більше часу вони витрачають на розглядання меблів та предметів декору.

[покупниця]:

«Коли знаєш, що на тобі ці окуляри, то вже починаєш дивитися на певні речі. Мені сподобався цей досвід, це правда. І ще добре, що це змусило мене бути уважнішою».

Новий уряд Великої Британії поставив перед собою завдання побудувати ще півтора мільйона нових будинків. А це означає, що найближчими роками активність на ринку нерухомості зростатиме.

[Річард Доннелл, виконавчий директор аналітичної компанії]:

«Це не те саме, що купувати машину що три роки. Це складний процес, і кожен може зробити більше. Такі технології дають змогу нам та іншим зрозуміти, як допомогти споживачам заповнити ці прогалини».

10. Гарячі тури знову мають попит у Європі

Гарячі тури знову в моді

Туризм у Європі

Любителі сонця, пляжів та моря в Європі знову цікавляться гарячими турами та відпочинком за системою «все включено». Через здороження авіаквитків і послуг готелів зростає попит на пакети, які вже виходили з моди.

Серед інших причин — зростання вартості життя, а ще збої через страйки.

Усе це підвищує привабливість відпочинку з фіксованою ціною без несподіваних додаткових витрат і процедурою швидкого відшкодування коштів, якщо щось піде не так.

Останніми роками дедалі більше мандрівників відмовлялися від одноманітного сидіння в готелях і складали власні маршрути. Але тепер почали частіше купувати готові пакети.

Ця туристка з Ірландії каже, що вибирала тижневий відпочинок для сім’ї за ціною та комфортністю готелю.

[Норін Кенон, туристка з Ірландії]:

«Ми обрали цей пакет, бо це був добрий готель і справді вигідна пропозиція».

Найпопулярнішими країнами для відпочинку залишаються Греція, Італія та Іспанія.

Водночас готові тури, які не передбачають великої гнучкості, становлять коло половини пакетів, заброньованих за останній рік.

Примітно, що раніше пакетні тури брали переважно європейці віком після 65 років. А тепер зростає відсоток туристів віком до 35 років.

Туроператори також почали пропонувати більше варіантів. Наприклад, вони дозволяють бронювати квитки в іншій авіакомпанії або коригувати час подорожі.

Як очікують, цього року витрати на пакетні тури в Європі сягнуть 117 мільярдів доларів. Це на 11 % більше, ніж роком раніше. А наступного року вони, імовірно, стануть ще популярнішими.

11. У Зімбабве браконьєр відсидів у в’язниці й став захисником природи

Від браконьєрства до захисту природи

Чиредзі, Зімбабве

Зімбабвієць Тембанечако Мастік ще недавно був браконьєром, а тепер захищає природу. Він живе в окрузі Чиредзі біля кордону з Мозамбіком. Тут багато диких тварин, але місцевість посушлива й напівпустельна.

Спочатку Тембанечако був мисливцем. Потім вирощував кукурудзу, сорго та бавовну, а ще розводив худобу. Та через часті посухи справи йшли погано, і він повернувся до полювання. Невдовзі його впіймали наглядачі заповідника. За браконьєрство Тембанечако провів три місяці у в’язниці.

[Тембанечако Мастік, колишній браконьєр]:

«У тюрмі я опанував багато ремесел, такі як ткацтво та ліплення. Під час ув’язнення я здобув знання й зрозумів, що можу заробляти без полювання».

Повернувшись у село, колишній браконьєр почав робити столи, стільці та інші предмети. Цим новим для нього ремеслом і заробляє на життя.

[Тембанечако Мастік, колишній браконьєр]:

«Я зрозумів, що тварини треба людям, тому браконьєрство — це егоїзм. Я можу вбити зебру і з’їсти її, але, якщо на цю зебру приїдуть подивитися туристи, від цього буде зиск усій громаді та наступним поколінням».

Чоловік закликає інших теж відмовитися від браконьєрства й шукати інші способи прогодувати сім’ю.

[Тембанечако Мастік, колишній браконьєр]:

«Я розповідаю мисливцям та сільським жителям про небезпеку браконьєрства. І з гордістю можу сказати, що браконьєрів у моєму селі поменшало. Я пишаюся тим, що розповсюджую знання про те, як берегти природу. Деякі мої однолітки під моїм керівництвом вже вчаться робити скульптури та стільці».

Працівники заповідників постійно проводять роз’яснювальну роботу серед селян. Це вже дає плоди. Наприклад, за останні чотири роки в Національному парку Хванге не втратили жодного слона.

12. Світильники з гарбузів робить дизайнерка з Косова

Світильники з гарбуза

Косово

Сучасний світильник з відтінком дизайну XX століття.

Ці унікальні лампи стоять у студії в столиці Косова — Приштині.

Створює їх Фітора Сіла — дизайнерка інтер’єрів і 3D-художниця.

Цікаво, що для абажурів вона використовує гарбузи-горлянки.

[Фітора Сіла, дизайнерка]:

«Такі абажури відмінні від звичайних тим, що вони повністю з природних матеріалів. Вони екологічні та органічні».

Світильники з’являються на світ на цій фермі, що в селі Бресальц, за 40 кілометрів від Приштини. Батько й дядько Сіли засадили гарбузами 80 соток землі.

Дизайнерка каже, що її надихнуло те, як старші покоління використовували ці плоди для виробництва глеків. До того ж раніше вважали, що гарбузи-горлянки захищають від злих духів.

[Фітора Сіла, дизайнерка]:

«Гарбуз завжди посідав особливе місце як предмет декору. Він був з нами, хай би де ми жили. Як дизайнеру, мені спало на думку оживити його, наділивши новою функцією».

Щоб із гарбузами можна було почати працювати, їх очищають від насіння та висушують.

Потім треба обрати колір і додати невеликі деталі, наприклад усілякі отвори, щоб світло могло проникати назовні. Після чого додають інші компоненти, щоб гарбузи стали лампами.

Ця клієнтка купила одразу дві для своєї спальні.

[покупниця]:

«Ми завжди використовували органічні матеріали в нашому будинку, такі як дерево, камінь та інші. Коли ми побачили лампи-гарбузи, то одразу захотіли купити такі додому».

Кожена лампа унікальна. Є різні розміри, стилі та кольори. Коштують від 30 до 55 євро.

13. Високі жінки Австралії об’єднуються, щоб стати впевненішими в собі

Високі жінки об’єднуються

Аделаїда, Австралія

Зріст австралійської нетболістки Люсі — 190 сантиметрів. У команді вона захищає ворота. Так у нетболі називають кошик. Але раніше Люсі потерпала через свій зріст.

[Люсі Остін, спортсменка]:

«Мені знадобилося багато часу, щоб навчитися любити свій зріст. Думаю, завдяки нетболу я зрозуміла, що це просто допомагає мені бути успішною і використовувати зріст як силу. Це допомагає мені й поза майданчиком».

Високим жінкам важче знайти гарний стильний одяг. Дизайнерка Пенні Міног створила бренд саме для таких клієнток.

[Пенні Міног, модельєрка]:

«Я насправді змінюю життя. Щоразу це захоплює. До мене приходять 15-річні дівчатка, і потім вони вперше можуть піти у модному одязі до школи. У звичайних магазинах він їм просто не підходить».

Модельєрка ще створила сторінку в соцмережі, де високі жінки викладають свої фото та надихають інших робити те саме.

Але, приміром, ексмодель Шакіра через зріст зовсім не комплексує.

[Шакіра Онвука, колишня модель]:

«Я часто маю виступати перед публікою. Іноді треба командувати залом, і високий зріст справді допомагає».

Утім, оцінити переваги свого зросту Шакірі теж допомогла робота.

[Шакіра Онвука, колишня модель]:

«Коли я починала працювати моделлю, навколо було багато дівчат зростом 190 сантиметрів. Це змінило моє уявлення про себе. Я побачила свою красу».

Середній зріст жінок в Австралії — 162 сантиметри. Але високих стає дедалі більше.

14. Жартівливу регату ванн улаштували в Бельгії

Регата ванн

Дінан, Бельгія

У цій регаті головне — дістатися фінішу. Хоч би якими ефектними були судна, але всі конструкції встановлено на звичайній ванні. Такий жартівливий заплив проводять у бельгійському містечку Дінан. Уже в сорок друге.

Цього року тема регати — Бельгія. Тож учасники нарядилися хтось смурфіками, хтось Тінтіном, а хтось співаком Жаком Брелем, а човни прикрасили бельгійськими символами.

[учасник регати]:

«Ми (з другом) змайстрували пліт уручну та подумали про те, щоб одягти костюми. Але найголовніше — ми добре проводимо час».

Цього року беруть участь 42 ванни.

[Максенс Адам, організатор]:

«Головне — не потонути й дістатися фінішу. Учасники можуть дотримуватися нашої тематики або ні, але найважливіше для організаторів, глядачів, волонтерів та учасників — провести дивовижний день у найгарнішому місті світу».

Дорогою затонули дві ванни. А всі, хто дістався фінішу, отримали медаль або іншу нагороду. Судді оцінювали оригінальність, тематику та дизайн.

Така регата вперше пройшла у 82-му році. Її провів місцевий власник магазину. Його надихнуло радіоповідомлення, що якийсь італієць спустився у ванні річкою.

15. Мелодії «Морського органа» допомагають заспокоїтися мешканцям та гостям хорватського міста

«Морський орган»

Задар, Хорватія

Жива музика моря допомагає пережити спеку мешканцям та гостям хорватського міста Задар. Місцева набережна вже давно стала знаменитою. Під сходами, які ведуть до води, приховано складну систему, що називається «Морський орган».

Інсталяцію створив архітектор Нікола Башич. Вона складається з 35 труб різного діаметра та різної довжини, а також отворів у тротуарі. Через них лине звук, які утворюються завдяки морським хвилям.

[Матео, турист із Франції]:

«Ми чули про це раніше. Тепер приїхали, щоби відкрити для себе це звучання. І воно гарне».

[Майкл, турист із Великої Британії]:

«Гадаю, якщо ми підійдемо ближче, буде набагато приємніше. Але мені подобається цей незвичайний монотонний звук. Дуже схоже на музику для медитації. Я насолоджуюся цим».

«Морський орган» звучить на набережній вже 19 років. Його постійно чистять, бо солона вода може пошкодити труби.

16. У Лондоні присвятили виставку 74-й річниці «Формули-1»

Виставка на честь «Формули-1»

Лондон, Велика Британія

«Формула-1», яку називають «королевою автоспорту», святкує 74-й рік існування. Цій події присвятили нову виставку в Лондоні. Її готували сім років, і більшість часу пішла на переговори з командами.

[Тім Гарві, куратор виставки]:

«Це було схоже на масштабне полювання на скарби. Ми зібрали в одному місці свідчення спортивних інновацій та інженерних розробок й усілякі цінні та цікаві експонати, які стали основою багатьох історій, висвітлених на виставці».

У шістьох галереях виставлено пам’ятні предмети, що належать найкращим командам «Формули-1», а ще сім болідів — переможців чемпіонату, серед яких Mercedes Льюїса Гемільтона та Red Bull Макса Ферстаппена.

А в цій залі можна побачити залишки згорілого боліда Ромена Грожана. Аварія сталася 2020-го. Але пілот уцілів і навіть сам вибрався з машини, що палала.

[Деймон Гілл, ексчемпіон «Формули-1»]:

«Знаєте, це вражає. З одного боку, бачиш, наскільки постраждав болід, але, з іншого боку, знаєш, що вдалося врятувати життя пілота. Тому можна стверджувати, що кульмінацією історії перегонів стала наша здатність змагатися, а також захищати пілотів від травм».

На виставці також демонструють шоломи пілотів, фігури знаменитих автоперегонців, історичні фотографії і трофеї перегонових команд. До того ж тут установлені ультрасучасні симулятори, які дають змогу відчути себе пілотом «Формули-1».

17. Відчути себе Алісою в Дивокраї пропонують у Нью-Йоркському ботанічному саду

Дивокрай у ботсаду

Нью-Йорк, США

Гігантський кролик зустрічає гостей у Нью-Йоркському ботанічному саду, ніби запрошуючи увійти в кролячу нірку й поринути в пригоди. Тут проходить виставка за мотивами казок Льюїса Керролла про Алісу. Гості поринають у світ чарівництва та природи.

[гостя виставки]:

«Це справді захопливо. Маленькою я любила читати “Алісу в Дивокраї” та “Алісу в Задзеркаллі”».

На виставці можна помилуватися інсталяціями та унікальними рослинами, такими як латаття Вікторія амазонська. Сюди приходять і старі, і молоді. А Діана Другі захотіла відзначити в Нью-Йоркському ботанічному саду свій 93-й день народження.

[Діана Другі, гостя виставки]:

«Моя невістка вирішила, що оскільки я ніколи такого не бачила, а мені вже багато років, то час для таких розваг закінчується. І ось ми тут».

Ідея провести таку виставку виникла десять років тому, а готувалися до неї останні два з половиною роки. Організатори хочуть не лише нагадати гостям про знаменитий твір, а й пробудити цікавість до природи.

[Мікаела Райт, працівниця ботанічного саду]:

«Аліса — це допитлива дівчинка. І вона ніби уособлює наше дитинство, коли ми ставили мільйон запитань. Будь-яка восьмирічна дитина постійно запитує: “Чому?” І думаю, один із найважливіших аспектів, пов’язаних з “Алісою в Дивокраї”, — це нагадування, що стаючи дорослими, ми іноді втрачаємо дитячу допитливість».

Гостям також пропонують узяти участь у чаюванні та скуштувати незвичайні напої та тістечка. А в Бібліотеці Мерца можна побачити колекцію книжок про пригоди Аліси, видані різними мовами.

Виставка «Дивокрай: цікава природа» триватиме до кінця жовтня.

18. Знову на ваги: ​​кого зважили в Лондонському зоопарку

Мешканці зоопарку стають на ваги

Лондон, Велика Британія

День зважування настав у Лондонському зоопарку. Тут живе 14 000 мешканців, але на ваги стануть не всі — найдрібніших обходять увагою.

[Анджела Раян, працівниця Лондонського зоопарку]:

«Я не вмовила б доглядачів на це, навіть якби спробувала. Але ми зважимо приблизно 400 мешканців. Ми не зважуємо таку живність, як мурахи, хоч вони важать п’ять міліграмів. Але більшість ссавців, птахів та рептилій буде зважено».

Завдання в доглядачів досить важке. Деякі тварини просто не слухаються.

[Анджела Раян, працівниця Лондонського зоопарку]:

«У вольєрах із тропічними чагарниками живуть лінивці, мавпи та птахи. Вони всі в одному місці, і дуже нелегко змусити їх окремо стати на ваги, коли всі хочуть потрапити туди одночасно».

Тварин зважують щороку. Результати викладають у базу даних Лондонського зоопарку. Вона відкрита. Нею користуються працівники зоопарків усього світу, а також захисники природи, які спостерігають за дикими тваринами.

Leave a Comment

Останні записи

Данія повернула Бразилії унікальну мантію з червоного пір’я

Данія офіційно повернула Бразилії унікальну реліквію — індіанський плащ із 4000 пір'їн червоного ібіса. Священну…

7 години тому

Моцарела з буйволиного молока — горда традиція італійської Кампанії

Білі кульки чудового сиру сходять із конвеєра. Це особливий продукт: моцарела ді буфала кампана, або…

8 години тому

Унікальний датчик пожеж здобув премію Дайсона у Великій Британії

Це пристрій раннього сповіщення про лісові пожежі, натхнений природою. І він здобув престижну щорічну премію…

9 години тому

Другий замах на Дональда Трампа: ФБР розкрило подробиці

У місті Вест-Палм-Біч американського штату Флорида посилено присутність поліції після ймовірної спроби вбити кандидата в…

10 години тому

У Південній Америці побито сумний рекорд за кількістю лісових пожеж

У Південній Америці побито сумний рекорд за кількістю лісових пожеж. Там зараз пік пожежонебезпечного сезону.…

11 години тому

Морем на байку: грузинський мотоперегонник проїхав 33 км по воді

Грузинський мотоперегонник Гіоргі Гахеладзе проїхав на байку від містечка Кобулеті до містечка Поті, подолавши 33…

12 години тому