Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 25 по 30 серпня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Тайфун «Шаньшань» налетів на Японію: є загиблі та постраждалі

Тайфун «Шаньшань»

о. Кюсю, Японія

Щонайменше три людини загинуло, десятки постраждали й одна зникла безвісти після того, як потужний тайфун «Шаньшань» налетів на японський острів Кюсю. Влада попередила, що шторм може стати одним із найсильніших у регіоні за всю історію спостережень. Вона вже наказала евакуюватися мільйонам мешканців.

«Шаньшань» приніс зливи та ураганний вітер з поривами до 215 кілометрів за годину. У семи префектурах без електроенергії залишилося 250 000 домогосподарств. Скасовано понад 600 авіарейсів. Потяги на острові також багато де не ходять. Великі виробники тимчасово зупинили роботу деяких або і всіх заводів.

Водночас тайфун рухається повільно. Через це острів Кюсю заливає дощем. Метеорологи прогнозують, що за дві доби випаде приблизно половина середньорічної норми регіону.

Людей ще попереджають про можливі зсуви та каменепади в гірських районах. Також є небезпека виникнення штормових нагонів.

Як очікують, до вихідних «Шаньшань» наблизиться до центральних та східних регіонів Японії, зокрема до Токіо. Столицю накриють дощі та шквалистий вітер.

У Японії це вже другий тайфун за місяць. У середині серпня «Ампіл» порушив повітряне та залізничне сполучення в країні. Також були перебої з електропостачанням.

2. «Хезболла» запустила сотні ракет у бік Ізраїлю

Масштабні атаки

Ліван ― Ізраїль

«Хезболла» та Ізраїль обмінялися ракетними ударами — найінтенсивнішими за останні десять з половиною місяців. Рано-вранці 25 серпня ізраїльські літаки атакували військові об’єкти на півдні Лівану. «Хезболла» ж випустила понад 300 ракет «Катюша» й запустила дрони.

Ізраїль повідомив, що знищив тисячі ракетних установок і запобіг масштабнішій атаці «Хезболли». Лідер бойовиків це спростовує, заявляючи, що все пройшло за планом. З його слів, їм вдалося завдати ударів по 11 військових об’єктах Ізраїлю. Один із них розташований всього за півтора кілометра від Тель-Авіва.

Як повідомляють, унаслідок атаки в Ізраїлі загинув один армієць, ще двох поранено.

«Хезболла» заявила про загибель двох своїх бойовиків. Як сказав голова угруповання, ця атака — помста за вбивство командира «Хезболли» високого рангу Фуада Шукра. Ізраїль ліквідував його наприкінці липня.

Лідер бойовиків обіцяє завдати ще серйознішого удару по Ізраїлю, якщо вирішить, що ця атака не дала бажаного результату.

Обмін ударами відбувся на тлі мирних переговорів у Єгипті. Їхня мета — припинення вогню в Секторі Гази. Там із торішнього жовтня триває війна між Ізраїлем та ХАМАСом.

«Хезболла» заявила, що навмисно скасувала масштабнішу атаку, бо не хотіла перешкодити переговорам. Ліванське угруповання від початку війни обстрілює Ізраїль, підтримуючи таким чином ХАМАС. Обидві воєнізовані організації підтримує Іран.

3. Павла Дурова випустили під заставу в 5 млн євро, висунувши йому звинувачення

Дурова випустили під заставу

Париж, Франція

Суд у Парижі висунув звинувачення засновнику Telegram Павлу Дурову. Водночас його відпустили під заставу в п’ять мільйонів євро. Тепер він має двічі на тиждень відзначатися в поліції. Також йому не можна залишати Францію.

Дурова затримали 24 серпня в аеропорту «Ле Бурже», куди він прибув з Азербайджану. Прокуратура готувала проти нього 12 звинувачень. Але суд побачив лише в шести з них достатньо підстав для розслідування.

Дурова звинувачують у співучасті в незаконних транзакціях, які злочинці проводять через його онлайн-платформу. Йому загрожує до десяти років тюрми й штраф — 500 000 євро.

Його також звинувачують у співучасті у шахрайстві, поширенні дитячої порнографії, у наркоторгівлі та наданні криптографічних послуг злочинцям. А ще його звинувачують у відмові співпрацювати з правоохоронцями та передавати їм інформацію.

Попереднє розслідування почалося ще в лютому цього року. Ним керує прокуратура Парижа. Є припущення, що розслідування може тривати кілька років.

Дуров — громадянин кількох держав. Його арешт одразу викликав бурхливу міжнародну реакцію. Міністерство закордонних справ ОАЕ вимагає надати йому всі необхідні консульські послуги. Таку саму заяву зробило посольство Росії.

Дуров створив Telegram у 2013 році. Нині в ньому зареєстровано майже мільярд користувачів. Після арешту бізнесмена команда месенджера заявила, що дотримується законів ЄС, а модерація відповідає стандартам, і її постійно вдосконалюють.

4. Філіппіни звинувачують Китай в атаці на їхнє судно в спірних водах Південнокитайського моря

Зіткнення суден

Південнокитайське море

Кораблі берегової охорони Китаю заблокували прохід філіппінському судну в Південнокитайському морі. Про це повідомила влада Філіппін. Згідно з її заявою, китайські кораблі здійснили небезпечні маневри, зокрема таран судна. А ще застосували водомети, через що у філіппінців відмовив двигун.

Інцидент стався в районі спірних островів Спратлі, поблизу мілини Сабіна. Філіппінське судно везло провізію рибалкам.

Влада КНР заявила, що корабель Філіппін увійшов до цих вод незаконно й проігнорував попередження китайської берегової охорони, яка вжила «необхідних заходів». Китай також звинуватив Філіппіни в тому, що вони надто часто відправляють запаси на своє судно.

КНР уже кілька десятиліть претендує майже на всю акваторію Південнокитайського моря. Але вісім років тому міжнародний трибунал ухвалив, що Китай не має історичного права на спірні території. Утім, Пекін стає дедалі наполегливішим у своїх претензіях, нарощуючи військову присутність у цьому морі.

Територіальні претензії також має В’єтнам, Тайвань, Бруней та Малайзія. Але найчастіше Китай входить у конфронтацію з Філіппінами, атакуючи судна. Попередній інцидент стався 19 серпня.

Південнокитайське море багате на природні ресурси, зокрема на рибу, нафту та природний газ. А острови та мілини вважають стратегічно важливими територіями.

5. Спецпрокурор Джек Сміт знову висунув звинувачення проти Трампа

Нові звинувачення проти Трампа

США

Спеціальний прокурор Джек Сміт знову висунув звинувачення проти Дональда Трампа. З нової кримінальної справи він виключив положення, які відкинув Верховний суд США.

У справі 6 січня Дональда Трампа звинувачують у тому, що 2020 року він незаконно намагався скасувати свою поразку на виборах.

Перше обвинувачення Сміта втратило чинність після того, як верховний суд країни ухвалив, що президент здебільшого має імунітет до кримінального переслідування за рішення, ухвалені на посаді.

Новий документ містить майже ті самі кримінальні звинувачення. Зі списку видалили лише кілька положень. Зокрема епізоди взаємодії Дональда Трампа зі працівниками міністерства юстиції.

У першому обвинувальному висновку прокурор намагався закинути експрезиденту те, що він нібито намагався використати правоохоронні повноваження відомства, щоб скасувати свою поразку. Проте Верховний суд ухвалив, що взаємодія президента з міністерством — це офіційний акт, який надає йому судовий імунітет.

У новому обвинуваченні Трампа визначають як кандидата в президенти, а не президента.

На своїй сторінці в соцмережі Truth Social експрезидент написав, що нове звинувачення — це «акт розпачу» та спроба відродити «мертве полювання на відьом». Він також закликав суддю негайно відхилити усі звинувачення.

Обидві сторони повернуться до суду на слухання наступного тижня. Це відбудеться вперше з грудня, бо весь цей час справа була фактично заморожена.

Прокурор подав новий обвинувальний висновок за три дні до остаточного терміну, установленого судом для апеляції після рішення Верховного суду.

6. Південна Корея стурбована випробуваннями дронів-камікадзе в КНДР

Випробування дронів-камікадзе

Сеул обіцяє жорстку відповідь

Сеул відреагував на випробування дронів-камікадзе в Північній Кореї.

Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї заявив, що країна готова до будь-яких провокацій КНДР.

[Лі Чхан Хен, представник Об’єднаного комітету начальників штабів]:

«Розвідка Південної Кореї та США постійно відстежує розроблення зброї, зокрема безпілотників, а також різні військові дії Північної Кореї. Південнокорейські військовики також проводять ґрунтовні навчання. Якщо Північна Корея здійснюватиме провокації, ми відповімо їй жорстко й негайно».

Кім Чен Ин спостерігав за випробуваннями в суботу. Як повідомили північнокорейські медіа, він закликав своїх військовиків виробляти ще більше БПЛА-камікадзе для тактичних піхотних і спеціальних оперативних підрозділів. Він також заявив, що необхідно почати виготовляти морські дрони й стратегічні розвідувальні та багатоцільові ударні безпілотники.

На світлинах, опублікованих новинним агентством КНДР, видно щонайменше чотири типи безпілотників. Деякі з них запустили за допомогою невеликих ракетних двигунів.

На запитання про візуальну схожість деяких безпілотників з російськими «ланцетами» та іранськими «шахедами», представник Об’єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї відповів, що потрібен додатковий аналіз.

У 2022 році кілька безпілотників КНДР перетнули кордон з Півднем і навіть ненадовго ввійшли до безпольотної зони офісу президента в Сеулі. Потім повернулися назад.

7. Великий караван мігрантів знову рухається в бік кордону США

Караван рухається до США

Мексика ― США

Тисячі мігрантів, переважно жінки та діти з Центральної Америки й Венесуели, ідуть через південно-східний мексиканський штат Веракрус у великому каравані.

Загалом у групі близько 1200 осіб. У пошуках кращого життя вони сподіваються перетнути кордон США.

[Естефані Валенсія, мігрантка з Венесуели]:

«Як і багатьом, нам довелося залишити свою країну, щоб дати нашим дітям майбутнє та ліпше життя для нашої родини».

Багато хто каже, що мексиканська влада жодним чином їм не допомагає.

[журналіст]:

«Вам не дозволяють сідати в автобуси?»

[Кенія Кобос, мігрантка з Гондурасу]:

«Ні. І ми також не маємо грошей. Мусимо йти пішки».

[журналістка]:

«Ми бачимо, що ви на межі».

[Кенія Кобос, мігрантка з Гондурасу]:

«Мої ноги в мозолях, та мені сказали, що ми скоро відпочинемо».

Караван почав рухатися чотири тижні тому з кордону Мексики та Гватемали. Він перетнув штати Чіапас й Оахака й зараз рухається через Веракрус — один із найдовших у Мексиці.

[Сара Торрес, мігрантка з Венесуели]:

«Ми не знаємо, що на нас чекає, бо нам не дозволяють тут ніде зупинятися. Вони не хочуть давати нам житло та відправляють нас додому. Тут є матері, які нічого не їли, і є хворі діти без їжі».

США залишаються ключовим пунктом призначення для багатьох латиноамериканців. По той бік кордону, у США, проблема нелегальної міграції стає дедалі актуальнішою напередодні виборів. Дональд Трамп вже пообіцяв більш жорсткі заходи та масові депортації.

8. Канада накладає 100-відсоткові мита на імпорт китайських електромобілів

Мита на китайські електромобілі

Канада

Канада накладе 100-відсоткові мита на імпорт китайських електромобілів. Про це заявив прем’єр-міністр Джастін Трюдо. Він сказав, що таким чином Оттава протистоятиме навмисній державній політиці Китаю зі створення надмірних потужностей.

[Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади]:

«Ми перетворюємо автомобільний сектор Канади на світового лідера з виробництва автомобілів майбутнього. Але такі країни, як Китай, вирішили дістати несправедливу перевагу на світовому ринку й поставити під загрозу безпеку наших найважливіших галузей промисловості та витіснити канадських автовиробників і металургів».

Як сказав Трюдо в кулуарах триденного закритого засідання кабінету міністрів, мита накладуть 1 жовтня.

Вони будуть поширюватися на всі електромобілі з Китаю, зокрема й ті, що виробляє Tesla.

З 15 жовтня Канада запровадить 25-відсоткові мита й на китайську сталь та алюміній.

Посольство Китаю в Канаді назвало цей крок «протекціоністським» та «політично мотивованим», додавши, що Канада проігнорувала правила Світової організації торгівлі.

Зазначимо, що США теж підвищують мита на імпорт китайських електромобілів до 100 відсотків. До того ж зростуть тарифи й на критично важливі мінерали, сонячну продукцію та батареї з КНР.

Відомо, що влада Китаю надає своїм виробникам величезні субсидії. Це дає змогу підприємствам заполоняти своєю продукцією світовий ринок і виставляти на неї нечувано низькі ціни, які буквально знищують конкурентів.

Примітно, що деякі китайські електромобілі навіть після введення мит залишаються трохи дешевшими, ніж європейські та американські аналоги.

9. НАСА повідомило, як поверне астронавтів, що застрягли на орбіті

Застрягли на орбіті

НАСА

Два американські астронавти Бутч Вілмор і Суні Вільямс повернуться на Землю тільки на початку наступного року. З Міжнародної космічної станції додому їх доставить корабель компанії SpaceX.

Про це повідомив голова НАСА Білл Нельсон.

[Білл Нельсон, голова НАСА]:

«НАСА ухвалило рішення, що Бутч і Суні повернуться в межах місії Crew-9 у лютому наступного року».

5 червня Вілмор і Вільямс стали першим екіпажем багаторазового транспортного корабля, розробленого компанією Boeing. Їхня випробувальна місія мала тривати вісім днів і врятувати проблемну програму Starliner після багатьох років відтермінувань і бюджетних негараздів.

Проте проблеми з руховою системою корабля зробили їхнє повернення надто ризикованим. Тож астронавти застрягли на орбіті на кілька місяців.

[Білл Нельсон, голова НАСА]:

«Наша головна цінність — безпека. Це наша провідна зірка».

Boeing спробувала з’ясувати, що стало причиною несправностей двигунів і витоку гелію. Вона також намагалася переконати чиновників НАСА, що Starliner безпечний для повернення екіпажу додому.

Проте результати випробувань та моделювання викликали ще більше запитань.

Нельсон сказав, що обговорив рішення агенції з новим гендиректором Boeing Келлі Ортберг. І та висловила надію, що проблеми Starliner усунуть, коли корабель повернеться на Землю. Він вирушить від МКС без екіпажу на початку вересня.

10. Неймовірно схожих на людей роботів показали на виставці в Пекіні

Виставка робототехніки

Пекін, Китай

Роботів-гуманоїдів, зовні дуже схожих на людей, показали на Всесвітній конференції робототехніки в Пекіні. Ось цей, наприклад, створений за образом китайського поета Су Ши. Є тут і андроїд, зразком для якого став китайський підліток.

До речі, такі роботи можуть спричиняти ефект «моторошної долини», тобто відчуття відрази від того, що вони надто схожі на людей.

Розробники також привезли на виставку робота-прислугу. Він може керувати розумними побутовими приладами та спілкуватися з людьми.

Характерна відмінність нових моделей у тому, що їх оснащено штучним інтелектом. Попередні були просто запрограмовані на певні дії в різних ситуаціях.

[Лі Боян, директор однієї з компаній ― розробників роботів]:

«Незалежно від того, чи каже щось робот, чи робить якісь дії у відповідь, усе це згенеровано. Тому він найкраще підходить для складних сценаріїв, таких як обслуговування сім’ї, де ситуація постійно змінюється. У цьому відмінність від промислових роботів».

А цей андроїд уміє грати на музичних інструментах, пише ієрогліфи та повторює рухи з бойових мистецтв. Його також оснастили штучним інтелектом.

[Лай Цзе, директор однієї з компаній ― розробників роботів]:

«Раніше, щоб навчити роботів рухатися, використовували лише програмування. Але ми зібрали дані про рухи людей і використовуємо метод, який заснований на навчанні. У цьому є кілька переваг. По-перше, рухи робота дуже схожі на людські. По-друге, він може вивчати організовані та логічні способи роботи, схожі на людські».

Розробники вважають, що вже за три роки андроїдів зі ШІ стане доволі багато, і люди зможуть дозволити собі їх купувати. Деякі відвідувачі вже мріють про світ, у якому люди й роботи житимуть у гармонії.

[гість виставки]:

«Нам у житті бракує спілкування та безпосередньої турботи. Роботи чудово заповнять цю прогалину».

Утім, багато експертів давно побачили велику загрозу в штучному інтелекті. Його можуть використовувати шахраї. За його допомоги можна створювати небезпечні речовини. ШІ також може почати діяти у своїх інтересах, і тоді люди втратять можливість ним керувати. До того ж людство може інтелектуально деградувати, якщо постійно використовуватиме ШІ для виконання всіляких завдань.

11. Шеф-кухар із травмованою ногою працює в «підвішеному» стані

Підвісний стілець для шеф-кухаря

Зальцбург, Австрія

Коли австрійський шеф-кухар Пітер Ламмер у 2010 році потрапив у ДТП на мотоциклі, то вирішив, що його кар’єрі кінець. Але тепер у нього з’явився унікальний пристрій, що допомагає присвячувати улюбленій справі багато часу.

Після аварії Пітер переніс кілька операцій на нозі. Але й за шість років він так і не зміг повністю відновитися. Усі лікарі казали, що про стоячу роботу можна забути.

У 2016 році він зателефонував другові-винахіднику та попросив про допомогу. Йому був потрібен пристрій, який дав би змогу працювати на кухні й водночас не спиратися на одну ногу.

[Пітер Ламмер, шеф-кухар]:

«2016 став поворотним моментом у моєму житті. Тоді я сказав, що більше не можу, бо всі експерти казали, що я більше ніколи не зможу працювати стоячи. І, звичайно, я відчував це у своїй нозі, бо вона боліла. А потім я зателефонував своєму другові Берні та сказав: “Пора: підвісь мене або я повішуся сам”».

Його друг захоплюється скелелазінням. Він нерідко виготовляв собі всіляке металеве обладнання, яке допомагало йому в цьому хобі.

Він довго думав, як допомогти Пітеру. Зрештою спорудив конструкцію, яка закріплюється на стелі.

[Бернгард Тіхі, розробник пристрою]:

«Ми встановили поворотний шарнір нагорі, щоб забезпечити нескінченне обертання. Це С-подібний кронштейн, щоб ніхто не міг поранитися, підсідельний штир, який можна регулювати, та велосипедне сідло. Пристрій знову дає надію людям з обмеженою силою ніг. Він знімає з ніг до 100 % ваги».

Відтоді Петер не просто може працювати, а й став шеф-кухарем ресторану в Зальцбурзі.

[Пітер Ламмер, шеф-кухар]:

«Перший прототип насправді став для мене поворотною віхою, я знову відчув радість життя. Я знав, що з того часу все йтиме тільки вгору, і слова всіх інших були неправдою. Я протестував пристрій, і він спрацював. Я сиджу тут із 2016 року, тобто вже вісім років».

Двоє друзів також заснували компанію, яка виготовляє такі сидіння на замовлення. Стартап дістав підтримку від австрійського мінпраці та міністерства охорони здоров’я.

Друзі кажуть, що їхнє підвісне сидіння — єдина така система у світі. Водночас вони вирішили не продавати свій патент, щоб зберегти доступну ціну для інших.

12. Єгиптянин захопився розведенням цінних порід курей і перетворив це на бізнес

Бізнес на курях

Єгипет

Єгиптянин Бассем Бадр перетворив захоплення на бізнес. Він розводить на даху свого будинку цінні породи курей.

Починалося з невеликого господарства. Чоловік завів кілька птахів, щоб сім’я мала м’ясо та яйця. Коли з’явилися надлишки, почав ділитися з родичами. А потім почало вистачати й на продаж. Так з’явилися гроші на купівлю цінних порід курей.

[Бассем Бадр, фермер]:

«Одна з найцінніших порід, які я маю — це індійська. Ціна може перевищувати 600 доларів. Це залежить від чистоти породи».

Фермер також має курей породи брама. У них пишне оперення тіла й ніг. Є і порода сассо, виведена у Франції. Цих птахів вирощують на м’ясо. Єгиптянин також розводить в’єтнамських курей та птахів місцевих порід.

Найдешевша породиста курка коштує десять доларів. Деякі покупці приходять постійно.

[покупець]:

«Сьогодні я зайшов до пана Бассема купити курча сріблястої брами. А ще півня чорної масті. Він трохи дорожчий, ніж сріблястий. Кожен колір має свою ціну».

Бассем не тільки продає курей цінних порід, а й обмінюється ними з іншими фермерами. Каже, що це хобі для нього велика втіха.

Чоловік також тримає гусей та качок. Тут же на даху вирощує траву для своїх птахів.

13. Сотні морських левів на якийсь час витіснили людей із пляжу в США

Захопили пляж

Монтерей, США

Сотні каліфорнійських морських левів захопили пляж міста Монтерей у США. Місцева влада тимчасово закрила цей район, щоб не турбувати й не лякати тварин. Утім, багато хто приходить сюди й милується морськими левами здаля.

[Пітер Кулі, турист із Портленда]:

«Вони галасливі й здаються войовничими. Деякі нападають на інших. Вони мають багато енергії і, здається, чудово проводять час».

[Наталі Гамфрі, туристка з Атланти]:

«Вони чудові. Схоже, вони щасливі та насолоджуються гарним днем».

Працівники морського заповідника Монтерей-Бей кажуть, що морських левів, можливо, привабила різноманітність їжі.

[Ліза Уттал, морський біолог]:

«Вони мігрують сюди з Вентури та з Нормандських островів. Усі ці морські леви — дорослі та молоді самці. Іноді трапляються самки, які, напевно, трохи заблукали й теж припливли сюди».

Морські леви будуть на пляжі три-чотири тижні, а потім його знову зможуть зайняти люди.

14. «Дуже емоційно»: глядачі описують церемонію відкриття Паралімпіади в Парижі

Паралімпіада почалася

Париж, Франція

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив Паралімпійські ігри відкритими. Урочиста церемонія відбулася на Єлисейських Полях та на площі Згоди. Це вперше відкриття Паралімпіади проводилось за межами стадіону.

На місці вжили небувалих заходів безпеки. За порядком стежило близько 15 тисяч поліціянтів.

Понад 50 тисяч глядачів спостерігало за виступами 500 артистів з інвалідністю. Перед ними також пройшли 168 національних спортивних делегацій.

Паралімпійський прапор ніс британець Джон Макфолл, який у 2008 році виграв бронзову медаль у бігу на 100 метрів на Паралімпійських іграх у Пекіні. Він також став першою людиною з обмеженими фізичними можливостями, яку Європейське космічне агентство фактично допустило до майбутніх космічних місій.

Завершилася церемонія феєрверком. Глядачі називають відкриття емоційним.

[глядачка]:

«Було багато емоцій, дуже теплих. Там виголосили багато добрих послань. Тепер їх треба втілити в повсякденному житті».

[глядачка]:

«Церемонія була чудовою, дивовижною, зворушливою. Дуже багато емоцій».

[глядач]:

«Там показали, що всі ми однакові, незалежно від наших здібностей, кольору шкіри чи країни. У всіх мають бути однакові можливості».

Перед церемонією відкриття президент Франції Емманюель Макрон привітав у Єлисейському палаці голів держав та міжнародних організацій.

Комітет Паралімпіади оголосив, що на заходи продали вже понад два мільйони квитків і що цього разу відбувається справжній ажіотаж.

Змагання міститимуть такі дисципліни, як велотрек, плавання, тхеквондо та настільний теніс. Церемонія закриття Ігор відбудеться 8 вересня.

15. Картини знаменитостей на стінах будинків приваблюють туристів до болгарського села

Артсело

Старо-Железаре, Болгарія

Харизматичний експрезидент Трамп та чарівна Мерилін Монро — ці картини додали ще більше колориту болгарському селу Старо-Железаре. Стіни місцевих будинків розписують уже 10 років. Щоліта вуличну картинну галерею поповнюють новими образами. Автори проєкту — художники Венцислав та Катажина Пірянкови.

[Венцислав Пірянков, художник]:

«Теми в нашому артселі Старо-Железаре завжди актуальні. Ми вписуємося в межі вічного й водночас репортажного мистецтва, яке відображає події політичного, суспільного, соціального, спортивного та культурного життя як у всьому світі, так і в Болгарії».

На сусідній стіні намальовані колишні президенти США Рональд Рейган, Авраам Лінкольн та Джон Кеннеді. На них, як і на Трампа, учиняли замахи. Але замість ран митці зобразили розчавлені помідори. У такий спосіб хочуть показати, що насильство неприйнятне — ліпше його замінити гумором.

Алена Делона в товаристві Жан-Поля Бельмондо та болгарського поета Івана Вазова намалювали три роки тому.

[Катажина Пірянкова, художниця]:

«Вони втрьох говорять про життя та про все важливе. Вони кажуть французькою: “Се ля ві” — “Таке життя”».

Утім, митці пам’ятають і про місцевих жителів. Приміром, тут зображено місцевого криміналіста з його собакою. Він спостерігає, як Шерлок Холмс розглядає матрьошку.

[Рангел Крачмаров, житель Старо-Железаре]:

«Малюнки вийшли чудовими, і з кожним роком вони стають дедалі кращими. Наше село приваблює туристів. Цілі групи спеціально приїжджають до нас. Про нас знають у всьому світі».

[туристка з Італії]:

«Для мене це чарівне місце, бо тут усе наповнене мистецтвом, і воно є частиною села й пов’язане з людьми. Є зв’язок з реальністю та мистецтвом. Митці розповідають про політику, про нинішню історію».

У селі колись жили дві з половиною тисячі осіб. Тепер залишилося 400. Венцислав Пірянков теж родом звідси. Нині живе та викладає в художній школі в польському місті Познань. Щороку привозить до Старо-Железаре своїх учнів. Вони також розписують стіни будинків.

16. Венеційський кінофестиваль стартував на італійському острові Лідо

Венеційський кінофестиваль

Італія

81-й Венеційський кінофестиваль стартує в Італії. На червону доріжку вийшов Тім Бертон та актори з його нової роботи «Бітлджус Бітлджус». Сиквел став фільмом відкриття.

У ньому знялася Моніка Беллуччі, Дженна Ортега, Вайнона Райдер, Майкл Кітон, Віллем Дефо та інші.

Вибух емоцій викликала поява Сігурні Вівер. Світову славу їй дала роль Еллен Ріплі із франшизи «Чужий». Акторці вручать «Золотого лева» за внесок у кінематограф. Його, до речі, отримає і австралійський кінорежисер Пітер Вір, відомий за фільмом «Шоу Трумана».

Цього року головою журі буде французька акторка Ізабель Юппер.

У конкурсній програмі — понад 20 фільмів. Серед них кінострічка про Марію Каллас з Анджеліною Джолі в головній ролі та «Кімната по сусідству» з Тільдою Свінтон та Джуліанною Мур. Поза конкурсом покажуть комедійний бойовик «Вовки» з Бредом Піттом.

На кінофестиваль також приїде Ніколь Кідман, Хоакін Фенікс, Леді Гага та Едрієн Броуді.

Захід триватиме до 7 вересня.

Венеційський кінофестиваль проводять на острові Лідо з 1934 року. Це найдавніший міжнародний кінофестиваль світу.

17. 10 000 рудоволосих повеселилися на фестивалі в Нідерландах

Фестиваль рудоволосих

Тілбург, Нідерланди

Понад 10 000 рудоволосих приїхало з різних країн до нідерландського міста Тілбург. Тут проходить фестиваль «Дні рудих».

Шведська студентка Еллен провела в дорозі понад добу. Їхала зі Стокгольма поїздом та автобусом.

[Еллен Ліндерстад, учасниця фестивалю]:

«У Швеції не дуже багато рудих. Тож тут особливе місце, де збираються тільки люди з рудим волоссям. Спочатку це здається трохи дивним, але згодом стає весело».

Фестиваль триває три дні. У цей час тут проходять майстер-класи, фотосесії, музичні заходи та спортивні змагання.

Приблизно у двох відсотків жителів планети руде волосся. Найбільше рудоволосих у Північній та Північно-Західній Європі.

[Лілі Мара, учасниця фестивалю]:

«Я ніколи в житті не бачила стільки рудоволосих, навіть коли подорожувала там, де їх могло би бути багато, наприклад Ірландією чи Великою Британією. Тому чудово бачити в одному місці багато людей, схожих на мене. Я дуже рада, що приїхала».

Фестиваль «Дні рудих» — це проєкт художника-аматора Барта Рувенгорста. У 2005 році він дав оголошення в місцевій газеті, запросивши 15 людей з рудим волоссям до Тілбурга. Художник хотів з ними сфотографуватися, хоча сам не рудий. Відгукнулося 150 осіб. Захід сподобався людям, і Рувенгорст вирішив проводити його щороку.

Фестиваль зазвичай завершується груповою фотосесією. Одинадцять років тому на фото зафіксували понад 1670 осіб з натуральним рудим волоссям. Ця подія ввійшла до Книги Гіннеса.

18. Різноколірні повітряні змії піднялися в небо над пляжем у Болгарії

Фестиваль «Небесні дива»

Приморсько, Болгарія

Чисте небо та легкий вітерець — ідеальні умови для запуску повітряного змія. Над пляжем у болгарському містечку Приморсько ширяють морські істоти, їжак Сонік та спортивні кайти. Тут проходить один з етапів фестивалю повітряних зміїв.

[Юрій Георгієв, організатор фестивалю]:

«Я дав фестивалю назву “Небесні дива”, бо дива тут відбуваються постійно: восьминоги, які плавають у морі, тепер ширяють у повітрі. Тут ми можемо творити незвичайне. Тут літають різні тварини та різні персонажі, зроблені з паличок та тканини. Вони завжди приваблюватимуть і тішитимуть глядачів».

Видовищності фестивалю додають спортивні повітряні змії. Ними керують за допомогою двох тросів. Такі кайти ще називають зміями-каскадерами.

[Костянтин Рахос, пілот і дизайнер повітряних зміїв]:

«Ми керуємо повітряним змієм двома руками, бо в повітрі можна виконувати всілякі фігури, усілякі маневри. Усе добре відпрацьовано. Це не випадкові рухи, що відбуваються через вітер. Пілот стоїть на землі й віддає команди змію. Той слухається та виконує їх».

Перший фестиваль пройшов у 2011 році. Його повна назва — «Небесні дива: політ із птахами». І це невипадково. Фестиваль проводять у містах на болгарському узбережжі, через які проходить маршрут міграції пернатих. Цю повітряну магістраль називають «Віа Понтіка». Нею птахи летять із Європи до Африки.

Організатори заходу розповідають про рідкісних пернатих та пояснюють, як важливо захищати їх від вимирання.

Наступні етапи фестивалю пройдуть ще в трьох болгарських містах — Варні, Албені та Шаблі.

Leave a Comment

Останні записи

Данія повернула Бразилії унікальну мантію з червоного пір’я

Данія офіційно повернула Бразилії унікальну реліквію — індіанський плащ із 4000 пір'їн червоного ібіса. Священну…

6 години тому

Моцарела з буйволиного молока — горда традиція італійської Кампанії

Білі кульки чудового сиру сходять із конвеєра. Це особливий продукт: моцарела ді буфала кампана, або…

7 години тому

Унікальний датчик пожеж здобув премію Дайсона у Великій Британії

Це пристрій раннього сповіщення про лісові пожежі, натхнений природою. І він здобув престижну щорічну премію…

8 години тому

Другий замах на Дональда Трампа: ФБР розкрило подробиці

У місті Вест-Палм-Біч американського штату Флорида посилено присутність поліції після ймовірної спроби вбити кандидата в…

9 години тому

У Південній Америці побито сумний рекорд за кількістю лісових пожеж

У Південній Америці побито сумний рекорд за кількістю лісових пожеж. Там зараз пік пожежонебезпечного сезону.…

10 години тому

Морем на байку: грузинський мотоперегонник проїхав 33 км по воді

Грузинський мотоперегонник Гіоргі Гахеладзе проїхав на байку від містечка Кобулеті до містечка Поті, подолавши 33…

11 години тому