Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 28 липня по 2 серпня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Повені та зсуви: тайфун «Гаемі» прорвав дамбу та затопив міста в Китаї

Тайфун «Гаемі»

Китай

Понад 3000 мешканців китайської провінції Хунань евакуювали, коли на місцевій річці не витримала дамба. Лихо сталося через тайфун «Гаемі». Вода прорвала ділянку завдовжки понад 70 метрів у місті Сянтань.

Також дощі спричинили зсув, унаслідок якого загинуло щонайменше 12 осіб.

А в північно-східному місті Даньдун, яке межує з Північною Кореєю, щоб захиститися від води, почали зводити загородження.

Загалом у багатьох містах затопило дороги та залізничні колії. І хоча «Гаемі» вже ослаб, низка регіонів і досі в стані підвищеної готовності до повеней.

Для прибережної провінції Фуцзянь цей шторм цьогоріч став найбільшим. Тут він зачепив майже 630 тисяч осіб. І близько половини з них мусило евакуюватися.

Перед цим «Гаемі» пройшов через Філіппіни, Японію і Тайвань.

На Тайвані повідомляють про десятки загиблих. Тайфун також потопив вантажне судно й посадив на мілину ще вісім біля південного берега острова.

Екіпаж одного із застряглих суден евакуювали.

Коли «Гаемі» налетів на Тайвань, швидкість вітру сягала 227 кілометрів за годину.

2. У Лондоні спалахнули заворушення після різанини на танцювальному занятті для дітей у Саутпорті

Протестувальники на Даунінг-стріт

Лондон, Велика Британія

Запеклі протести на Даунінг-стріт, що в Лондоні, спалахнули після вбивства трьох дітей у місті Саутпорт. Протестувальники вступають у сутички з поліцією. Та їх арештовує.

Заворушення спалахнули через інформацію, що 17-річний нападник нібито мусульманин. Про це написали в соцмережах. Підозрюваного арештовано. Його особу поки що не розкривають. Повідомляють лише, що він народився у графстві Ланкашир. Водночас у медіа просочилася інформація, що його батьки — нібито біженці з Африки.

Раніше запеклі сутички стались у місті Саутпорт, де стався напад. Протестувальники підпалювали поліційні фургони, а також кидали в правоохоронців каміння та цеглу. 39 поліціянтів поранено. 27 із них доправили до лікарні.

Різанину підліток влаштував у понеділок. Він увірвався до приміщення, де проходило заняття для дітей 6-11 років на тему йоги й танців американської попспівачки Тейлор Свіфт.

Його звинувачують у трьох вбивствах і десяти замахах на вбивство. Жертвами нападника стали три дівчинки віком шести, семи та дев’яти років.

[Урсула Дойл, представниця прокуратури]:

«17-річному хлопцеві з Бенкса висунуто звинувачення у вбивстві Бібі, Елсі Дот та Еліс. Звинувачення у зв’язку з трагічним інцидентом, що стався в Саутпорті в понеділок, 29 липня, містить десять пунктів, серед яких замах на вбивство та зберігання різального предмета. Ім’я юнака не можна назвати з юридичних причин, бо йому ще немає 18 років».

Співчуття сім’ям загиблих та постраждалих висловив прем’єр-міністр Кір Стармер. Він також відвідав місце трагедії.

3. Масові протести охопили Венесуелу після перемоги Ніколаса Мадуро на виборах

Опозиція заявляє про перемогу

Каракас, Венесуела

Лідер венесуельської опозиції Марія Коріна Мачадо оголосила про перемогу на виборах президента Едмундо Гонсалеса. Опозиції вдалося отримати доступ до більш ніж 73% бюлетенів. Результати показали, що за Гонсалеса проголосувало 6 мільйонів 270 тисяч виборців, а за Мадуро — 2 мільйони 750 тисяч.

[Едмундо Гонсалес Уррутія, кандидат у президенти Венесуели]:

«Я хочу з усією відповідальністю заявити венесуельському народові, що ми доб’ємося поваги до вашої волі, яку ви виразили вашими голосами. Це єдиний шлях до миру. У нас у руках результати підрахунку, які показують нашу безумовну та математично безповоротну перемогу».

Раніше лояльна до керівної соціалістичної партії Національна виборча рада заявила, що Мадуро здобув 51% голосів, а Гонсалес — 44%. Проте рада не оприлюднила результатів із жодної машини для голосування.

Відразу після цього в усій Венесуелі спалахнули протести, зокрема в Катії — бідному районі Каракаса, який відомий як цитадель чавістів та проурядових сил.

[протестувальник]:

«Ми хочемо свободи. Ми втомилися від цього уряду й хочемо змін. Ми хочемо бути вільними у Венесуелі. Хочемо, щоб наші сім’ї повернулися. Ми більше не хочемо, щоб вони виїжджали».

[протестувальниця]:

«Я прийшла сюди сама, але зі мною вся Катія, яка потребує свободи. Тому нехай Мадуро йде геть разом з усіма своїми злочинцями. Їм дорога до в’язниці».

А Мадуро заявив, що знає, як боротися з протестами та «перемогти насильство». В організації народних виступів він звинуватив сили, які назвав «украй правими».

Водночас ООН закликала виборчий орган Венесуели опублікувати дані про підрахунок голосів, дотримуючись повної прозорості.

Уряди Аргентини, Коста-Рики, Еквадору, Гватемали, Панами, Парагваю, Перу, Домініканської Республіки та Уругваю висловили глибоке занепокоєння й зажадали повного перегляду результатів виборів у присутності незалежних спостерігачів.

Уряд Панами оголосив, що відкликає працівників своїх посольств та консульств із Венесуели та призупиняє з нею дипломатичні відносини.

Президент Мексики також не визнав результатів виборів у Венесуелі й має намір чекати на перерахунок голосів.

Якщо Мадуро знову обійме посаду президента, це стане його третім терміном. І він пробуде головою держави ще шість років.

4. РБ ООН спробувала знизити градус напруженості між Ізраїлем та Іраном

Назріває конфлікт?

Рада Безпеки ООН

Радбез ООН на засіданні в середу спробував запобігти масштабному конфлікту на Близькому Сході. Існує побоювання, що Іран та його союзники почнуть спільний наступ на Ізраїль після ліквідації політичного лідера ХАМАСу та командира ліванської «Хезболли».

Ісмаїл Ханія загинув у столиці Ірану в середу вранці від ракетного удару. Раніше внаслідок ізраїльського обстрілу столиці Лівану було вбито найвищого військового командира «Хезболли» Фуада Шукра, що стало відповіддю на обстріл угрупуванням Голанських висот.

[Сіно Міцуко, заступник представника Японії при ООН]:

«Ми побоюємося, що регіон перебуває на межі тотальної війни».

Китай, Росія, Алжир та інші країни осудили вбивство Ханії, яке посол Ірану в ООН назвав актом тероризму. Водночас США, Велика Британія та Франція звинуватили Іран у тому, що він підтримує тих, хто дестабілізує регіон.

Представник США сказав, що треба посилити тиск на Іран, щоб зупинити ескалацію. А посол Великої Британії зазначила, що Ізраїль та ХАМАС мають підтвердити свою прихильність до мирного процесу.

[Барбара Вудворд, представник Великої Британії при ООН]:

«Шлях до миру має лежати через дипломатичні переговори. Довгостроковий мир не можна забезпечити бомбами та кулями».

Посол Ірану закликав осудити й покарати Ізраїль санкціями. Ізраїльський постпред озвучив аналогічний заклик щодо Ірану.

Водночас на всьому Близькому Сході пройшли протести у зв’язку з ліквідацією Ісмаїла Ханії. Зокрема, у Туреччині, Тунісі, Лівані та на Західному березі річки Йордан.

Хоча багато хто вважає, що вбивство лідера ХАМАСу — справа рук Ізраїлю, уряд Біньяміна Нетаньягу не взяв на себе відповідальності й заявив, що цього не коментуватиме.

Ханія постійно мешкав у Катарі. Він був особою міжнародної дипломатії ХАМАСу й брав участь у непрямих переговорах щодо припинення вогню в Секторі Гази.

5. Історичний обмін в’язнями між Росією та Заходом: кого обміняли

Історичний обмін в’язнями

США, Німеччина та Росія

Історичний за своїм масштабом обмін в’язнями відбувся 1 серпня в аеропорту Анкари. З одного боку була Росія та Білорусь. З іншого — США, Німеччина, Польща, Норвегія та Словенія.

Обмін координувала незалежна сторона — турецьке управління розвідки.

Наразі відомо, що обміняли 24 в’язнів. Десять, зокрема двоє дітей подружжя, повернулися до Росії.

Серед них Вадим Красіков. У Німеччині його засудили до довічного ув’язнення за вбивство чеченського польового командира. Також повернувся Владислав Клюшин. У США йому дали дев’ять років за комп’ютерний злом та шахрайство. Передали Росії й Артема та Анну Дульцевих, а також їхніх двох дітей. Словенія засудила їх до ув’язнення за шпигунство.

Видали й Павла Рубцова та Михайла Мікушина. Обох звинуватили в шпигунстві на користь Росії. Першого в Польщі, другого — у Норвегії.

Повертається Роман Селезньов, засуджений до 27 років ув’язнення в США за кібершахрайство, а також Вадим Конощенок, якого звинуватили в контрабанді до Росії технологій та боєприпасів.

Водночас Росію залишили громадяни США Еван Гершкович та Пол Вілан, засуджені за шпигунство, і громадянка Росії та США журналістка Алсу Курмашова, засуджена за поширення нібито неправдивої інформації про армію.

Обміняли ще опозиціонера Володимира Кара-Мурзу, що має російсько-британське громадянство, громадянина ФРН Патріка Шебеля, якого звинуватили в контрабанді наркотиків, а ще колишнього члена правління товариства «Меморіал» Олега Орлова. Його й саме товариство в Росії визнали іноагентами.

До групи увійшов і громадський діяч та опозиціонер Ілля Яшин, якого теж уважають іноагентом.

Також обміняли художницю Олександру Скочиленко, засуджену у справі про фейки про армію, та громадянина ФРН Ріко Крігера. Другого в Білорусі засудили до розстрілу за низкою звинувачень, зокрема за участь у бойових діях на боці України.

6. Болівія в умовах дефіциту нафти почала закуповувати дизельне пальне в Росії

Дефіцит пального

Болівія

Болівія потерпає від дефіциту пального. В Ель-Альто дороги зазвичай переповнені автобусами, а зараз майже вільні. Натомість на заправках вишиковуються довгі черги.

[водій вантажівки]:

«Ми стоїмо в черзі відучора. <…> Це поганий сервіс. Уже майже полудень, а нас збираються обслужити лише зараз. Це недолік та незручність, бо ми маємо працювати».

У Болівії зменшили видобування нафти та газу, і їй потрібен імпорт. Зараз чекають нових постачань, зокрема й з Росії.

[Рамон Нава, директор нафтового заводу]:

«Два танкери з дизелем доставить Росія, один із бензином — Х’юстон, і один із нафтою — Аргентина».

Болівія не має виходу до моря, тому її нафтовий завод стоїть у портовому місті Арика в Чилі. Танкери з пальним вже прибули, але через погану погоду не можуть підійти до берега.

[Уго Едмундс Конча, начальник порту]:

«Улітку та восени в Ариці умови дуже хороші. Але взимку бувають хвилі. Зараз є попередження про це метеорологічної служби військово-морського флоту. Висота хвиль збільшується, і посилюються течії. Тому зараз проводити операції недоцільно».

Щойно умови зміняться, пальне перекачають на завод підводними трубопроводами. Болівія отримає 260 000 барелів дизелю та 100 000 барелів бензину.

7. Берлінський палац повністю відбудували до 35-ї річниці падіння Берлінського муру

Відкриття Берлінського палацу

Берлін, Німеччина

Це Берлінський палац, де зараз міститься музей Форум Гумбольдта.

Його купол, горельєфи з позолотою та архітектура загалом натякають на те, що це стара будівля. Але це не так. Його завершили будувати всього лише торік.

Це реконструкція старого королівського прусського палацу, який стояв тут до кінця Другої світової війни. Влада Східної Німеччини знесла розбомблений замок у 1950 році.

Тривалий час на цьому місці нічого не було, поки комуністична влада не звела тут Палац Республіки. Його будівництво завершили 1976 року.

Причому серед інших будматеріалів використали азбест. Саме через це будівлю знесли 2006 року.

Нині тут відкрилася виставка про комуністичний Палац Республіки. Рішення про його знесення досі вважають спірним.

[Анке Шнабель, кураторка виставки]:

«Було багато тих, хто протестував проти знесення палацу, і також було багато тих, хто виступав за цю будівлю або реконструкцію Берлінського палацу».

Цього року виповнюється 35 років з дня падіння Берлінського муру, через рік після чого країна офіційно об’єдналася. Колишнє життя нарізно досі відчувається в Берліні. Так, у східній його частині лишилося багато комуністичних пам’яток та будівель.

[Анке Шнабель, кураторка виставки]:

«Минуло 35 років, відколи впав Берлінський мур, і ці річниці завжди спонукають до роздумів. Багато молодих людей цікавляться минулим і відвідують виставку. Бабусі й дідусі часто приводять сюди своїх онуків».

Сам новий Берлінський палац теж викликає суперечки, особливо через змішання старих та нових архітектурних стилів. Деякі частини фасаду виконані в стилі бароко ХІХ століття, а інші — сучасні та мінімалістичні.

Але багато хто цінує це поєднання.

[Клаудія Леле, туристка зі Швейцарії]:

«Дуже гарно. Приємно бачити нове та старе разом. Це можна побачити в багатьох місцях».

Виставка «Віднесені вітром: Палац Республіки» триватиме до 16 лютого 2025 року.

8. Австралійка відкрила ресторан для аутистів

Вечеря в тиші

Аделаїда, Австралія

Австралійка Діана Волліс росла, почуваючись не такою, як усі. І довго ніхто не міг допомогти їй зрозуміти, у чому річ. Каже, що має проблеми зі сприйняттям навколишнього світу. Через це люди її цуралися.

[Діана Волліс, власниця ресторану]:

«Маю труднощі зі сприйняттям текстури продуктів та їх поєднанням, а ще зі ставленням до приправ та соусів і навіть іноді до кольору».

Діана була вчителькою і часто мала справу з дітьми з аутизмом. А потім їй самій поставили такий діагноз, а ще синдром дефіциту уваги та гіперактивності. Жінка також зрозуміла, що таких, як вона, багато. Вона вирішила відкрити ресторан, де такі люди могли б спокійно повечеряти.

[Діана Волліс, власниця ресторану]:

«У нас тарілки із секціями. Можна вибрати три або п’ять страв, які вам потрібні. Є білок, вуглеводи та овочі».

У ресторані заспокійлива атмосфера. Для гостей є антистресові іграшки. І приходять сюди не лише аутисти, а й усі, кому подобається тиша.

[гостя ресторану]:

«Я дуже рада, що місцеві громади намагаються створити сприятливі умови не тільки для людей, які страждають на аутизм, але й для всіх, кому потрібне спокійне місце або вечеря, організована таким чином».

Експерти кажуть, що половина людей з аутизмом не вечеряє в громадських місцях. А такий ресторан допоможе змінити ситуацію.

[Гелен Грем, директор організації Autism SA]:

«Також це підійде й батькам, які хочуть кудись сходити з дітьми, що хворіють на аутизм. У звичайній ситуації це може стати важким випробуванням, бо діти іноді поводяться так, що люди їх не розуміють і не приймають».

Діана завершила свою кар’єру вчителя й тепер увесь свій час присвячує ресторану. Меню вона розробила разом із фахівцями з організації, яка допомагає аутистам.

9. В Іспанії іммігранти навчаються плавати, щоб залікувати душевні травми

Іммігранти вчаться плавати

Санта-Крус-де-Тенерифе, Іспанія

Десятки африканських іммігрантів роблять перші гребки у воді біля іспанського острова Тенерифе. І хоча глибина невелика, для багатьох ці уроки плавання — справжнє випробування. Але також і ліки проти душевних травм.

Більшість африканців потрапили на Канарські острови, подолавши небезпечний шлях Атлантикою. Деякі провели в океані тиждень чи більше. Багато хто після такої подорожі боїться навіть підійти до води.

Мамаду — IT-фахівець із Малі. Добирався до Тенерифе Атлантикою шість днів. У човні було 215 осіб.

[Мамаду М. Батілі, іммігрант із Малі]:

«Я не наважився б на це знову. Дуже важко й дуже небезпечно. Ми пішли на цей ризик, бо не мали вибору. У Малі важко».

Уроки плавання проводять іспанські інструктори-волонтери.

[Хорхе Бальказар, координатор проєкту]:

«Дехто приходить із сильним страхом. Вони входять у воду, тримаючись за руку інструктора, наче чіпляючись за життя, як будь-яка людина, яка не вміє плавати. До цього ще треба додати їхній досвід плавання протягом 10, 12 або 15 днів, коли вони могли втратити близьких».

Із січня до середини липня до Іспанії прибуло майже 20 000 іммігрантів. Це на 160% більше, ніж за той самий період торік. Водночас у морі загинуло 5000 осіб.

Іспанські волонтери хочуть допомогти іммігрантам подолати страх перед водою. Навчатися приходять і ті, хто не вміє плавати, і ті, хто може трохи пропливти.

[Хорхе Бальказар, координатор проєкту]:

«Ми говоримо про величезну кількість іммігрантів, але забуваємо або не усвідомлюємо, що кожен із них — це особистість, яка залишила мрії позаду. І це дивовижно бачити, як за кілька уроків іммігранти змінюються і як вони вдячні. Це дає нам величезний заряд енергії».

В одній групі навчають до 40 іммігрантів. За все літо волонтери планують навчити плавати 450 осіб.

10. Цвіркуни в салаті: сінгапурські ресторани додають до меню комах

Страви з комахами

Сінгапур

Чи бажаєте курячі шашлички сатай з додатковим білком? Цей сінгапурський ресторан додає у своє меню комах.

І таких закладів харчування стає дедалі більше, бо влада Сінгапуру недавно визнала комах безпечними для споживання людьми.

Тож які вони на смак?

До цього ресторану перед офіційним стартом меню запросили дегустаторів. Вони це і з’ясовували.

[відвідувачка]:

«У цвіркунів текстура, як у сушених креветок. Якщо ви знаєте текстуру сушених креветок, то відразу відчуєте схожість. Якщо ви їсте їх із заплющеними очима, то ніколи не зрозумієте, що це цвіркун».

[відвідувач]:

«З погляду смаку м’ясо смачніше, але я готовий їсти це час від часу, бо для мене це новинка».

Сінгапур схвалив 16 видів комах для вживання в їжу, зокрема цвіркунів та коників.

Як кажуть у Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН, комахи — багате джерело жиру, білка, вітамінів, клітковини та мінералів.

Дослідник із продовольчої безпеки Пол Тенг називає додавання комах у меню «кроком у правильному напрямку».

[Пол Тенг, директор підрозділу Нац. інституту освіти Сінгапуру]:

«У таких країнах, як Таїланд, Камбоджа та Лаос, багато поколінь людей їдять комах. Там немає чинника “огидності”. Це частина їхнього звичайного раціону. Тепер нам треба створити таку традицію в Сінгапурі, бо ми не маємо історії вживання комах у їжу».

Засновник ресторану, у якому тестують меню з комахами, каже, що перші відгуки клієнтів були позитивними.

Але ресторан зможе офіційно додати меню лише після того, як імпортери отримають ліцензії від Сінгапурської продовольчої агенції.

Поки що цвіркунів та коників завозитимуть із Таїланду. Але ресторан планує в майбутньому розводити цих комах самостійно.

11. «Кудлатий патруль»: на пляжах в Італії працюють собаки-рятувальники

Собаки-рятувальники

Ладісполі, Італія

Це Ботч. Він — собака-рятувальник. Працює на пляжі в Ладісполі. Таких навчених собак можна побачити в усій Італії. Здебільшого це золотисті ретривери, лабрадори та ньюфаундленди. Вони мають вроджені здібності до пошуку та діставання здобичі. До того ж вони добре плавають і люблять воду.

[Крістіан Віталі, директор портової адміністрації в Ладісполі]:

«Відчуття в собак гостріші, ніж у людей. Вони помічають кожну дрібницю. Тому вони вчасно розпізнають небезпечну ситуацію серед безлічі людей, що купаються, що людині важче».

Собаки патрулюють пляж разом з людиною. Недавно врятували в Тірренському морі чоловіка, якого підводна течія несла на скелі.

[Франческо Чілле, рятувальник]:

«Море того дня було дуже неспокійним, були сильні підводні течії. Один чоловік запанікував, бо не міг повернутися на берег. Тоді ми втрутилися. Собаки Перла та Арго знайшли потрібні течії, і нам удалося повернутися на берег попри великі хвилі».

Перш ніж стати рятувальником, собаки тренуються в навчальному центрі. В Італії їх 16. Їхній вишкіл уважають одним із найліпших у світі.

[Стефано Б’янконе, директор школи собак-рятувальників у Римі]:

«Можливо, це одна з небагатьох галузей, у якій Італія випереджає світ. До нас приїздять із Німеччини, США та зі Сходу, щоб перейняти майстерність. На щастя, є і інші центри, кількість та якість яких зростає. Але в Італії собак-рятувальників готують на найвищому рівні».

Навчання дуже суворе й триває півтора року. Успішно його закінчують не всі вихованці. Навчені собаки здатні швидко реагувати на критичну ситуацію і точно виконувати необхідні дії. До того ж вони відчувають течії і під час порятунку людей обирають найправильніший і найбезпечніший маршрут, який необов’язково буде коротким.

Власники собак-рятувальників патрулюють пляжі як волонтери. Нагорода для них — повага та захопливі погляди відпочивальників. Ну а вихованці раді, що проводять час зі своїм господарем.

12. Покататися на гойдалці на висоті 120 метрів можна в Берліні

Гойдалка на висоті 120 метрів

Берлін, Німеччина

Пристебніться, вдихніть і вирушайте в політ над Берліном.

На даху одного з готелів у центрі міста тепер можна полоскотати собі нерви. Сидячи на цій гойдалці, опиняєшся за 120 метрів від землі. Її називають найвищою в Європі. Під ногами видно площу Александер плац, а довкола — захопливий краєвид на місто.

Навряд чи це можна порівняти з оглядовим майданчиком, адже долоні сухими точно не залишаться.

[Бригіт Борек, відвідувачка]:

«Чистий адреналін! Спочатку я трохи тремтіла, але це було справді чудово. Відчуття повної свободи, а ще краєвид просто неймовірний! Я рекомендувала б це всім».

[Ангела Зеланд, відвідувачка]:

«Я дуже й дуже нервувалася, хоча я зовсім не боюся висоти. Але мої руки спітніли, коли я трималася за метал. Це було справді приголомшливе відчуття — злітати над землею».

Причому всіх відвідувачів за їх бажанням пристібають додатковими ременями до гойдалок, а також розгойдують з бажаною швидкістю.

Цей чоловік висоти боїться, тож дуже хвилювався й мало не передумав.

[Карстен Шульце, відвідувач]:

«Я мало не заволав, але ніхто інший не закричав, тож я теж не став. Смішно, але це був досвід, який буває раз у житті. Справді чудово».

Ліфт готелю підіймається на 35 поверх. Там гості потрапляють до панорамного бару, звідки можна вийти на майданчик із гойдалкою.

Працівники атракціону кажуть, що люди приходять різні. Деякі не бояться висоти, але коли підходять до краю, відступаються. Є ті, хто вже приходить дуже наляканим, але в процесі дістає велику втіху.

А коштує таке задоволення — 24 євро.

13. Принеси книжку — отримай огірки: незвичайна книгарня в Нью-Йорку

Книжки та огірки

Нью-Йорк, США

У цьому незвичайному нью-йоркському магазині можна обміняти прочитані книжки на банки з маринованими огірками.

Власниця Лей Альшулер каже, що вранці часто застає біля магазину чергу з охочих потрапити всередину.

[Лей Альшулер, власниця магазину]:

«До нас приходить багато людей, які купують книжки в розділі політики, у розділі історії та антропології».

Але є й ті, хто шукає втечі від реальності.

[Лей Альшулер, власниця магазину]:

«Запитують, де в нас тут наукова фантастика. Кажуть: “Я хочу перенестися в інше місце, бо те, що відбувається навколо, надто схоже на божевільню”».

Раніше Лей працювала директором зі зв’язків з громадськістю в одній легендарній нью-йоркській книгарні. Але 2020 року вирішила відкрити власну справу.

Спочатку її ідея здавалася надто екстравагантною: вона вирішила поєднати продаж книжок із продажем маринованих огірків.

Невдовзі покупці, які приносили на продаж читані книжки, почали просити в неї огірки замість грошей.

Найбільше їм сподобалися огірки з кропом та гострі.

[Лей Альшулер, власниця магазину]:

«Коли я тільки відкривалася, усі казали: “Ти що взагалі робиш? Який у тебе був бізнес-план?” А я не мала бізнес-плану. Я просто хотіла щодня допомагати людям знаходити те, що вони шукають. І не було жодного дня, коли б я щось не продала».

Багато хто приїздить сюди навіть з інших штатів.

[Бен Ларрі, покупець]:

«Ми завжди обов’язково заходимо сюди, коли приїжджаємо до Нью-Йорка, бо ніколи не знаєш, що знайдеш. У них чудовий вибір. І завжди грає класна музика».

[Алекс Штек, покупець]:

«Мені подобається це місце, бо тут багато старих книжок англійською мовою, а я люблю читати англійською».

Лей каже, що місце для магазину обрала невипадково. Він розташований у Нижньому Іст-Сайді, який раніше був центром продажу маринованих огірків у Нью-Йорку.

14. До Перу повернулися 33 археологічні експонати, які раніше нелегально вивезли

Повернення артефактів

Ліма, Перу

У столиці Перу на огляд публіки виставили 33 археологічні експонати, які недавно повернулися до країни. Раніше їх вивезли нелегальним шляхом. Потім вони перебували в приватних колекціях.

Серед них кераміка, церемоніальні та інші предмети.

[Софія дель Кастільйо, археолог]:

«Кераміку культури наска прикрашено іконографічними малюнками. З предметів культури чанкай виділяються церемоніальні ножі. Вони походять із північного узбережжя. Також є дерев’яна паличка з центрального узбережжя. Її, можливо, використовували для вимірювання, бо в ній є отвори».

До епохи цивілізації чанкай, що існувала приблизно з 1200 по 1470 рік, належать 11 виставлених експонатів. Їх привезли з Австралії. Сім передали добровільно, решту — вилучили.

Ще 11 артефактів створено за часів культури наска. Вона існувала з II століття до нашої ери до VI століття нашої ери.

15. Comic-Con у Сан-Дієго повернувся після пандемії та страйку в Голлівуді

Фестиваль Comic-Con повернувся

Сан-Дієго, США

Після двох років пандемії та року страйків у Голлівуді, фестиваль Comic-Con повернувся до Сан-Дієго. Гостям знову доступний зал, де збираються зірки шоубізнесу та кінематографісти, щоб обговорити нинішні чи майбутні проєкти.

[Паола Герреро, гостя фестивалю]:

«Я дуже щаслива, бо Hall H знову відкрито, виставки повернулися. Тож цьогоріч усе чудово. Сподіваюся побачити якусь знаменитість».

Comic-Con — це багатожанровий фестиваль індустрії розваг та коміксів. Усе починалося в 70-му році, як невеликий захід. Тепер він розрісся до величезних масштабів і триває чотири дні. Тут показують фільми, телесеріали, аніме, відеоігри та багато іншого.

[Сінді Гамільтон, гостя фестивалю]:

«Зали переповнені, і люди схвильовані. Видно, що всі щосили стараються. Ми всі так чи інакше пов’язані. Це надихає».

Такі фестивалі відбуваються в різних містах у всьому світі, але захід у Сан-Дієго — наймасштабніший. Щороку його відвідує близько 130 000 осіб.

[Дерек Шеклтон, гість фестивалю]:

«Цим Сан-Дієго відрізняється від багатьох фестивалів. Місто охоплене всім цим, воно повністю змінюється. Ми їздимо на безліч фестивалів до багатьох міст, і всі вони чудові. Але жодне місто не відгукується на фестиваль так, як Сан-Дієго. І це лише один із багатьох плюсів. Насправді це тиждень веселощів і радощів».

Comic-Con — це ще можливість для косплеєрів показати свої костюми. Багато хто створює їх сам, іноді витрачаючи на підготування по кілька місяців.

[Торі Свенсон, гостя фестивалю]:

«Насправді я постаралася прискоритися. Це забрало лише місяць — приблизно 90 годин роботи. Мені довелося багато шліфувати та фарбувати».

Під час фестивалю можна придбати колекційні іграшки та комп’ютерні ігри, а також інші тематичні товари. Також для гостей передбачено подарунки.

16. Колекцію розкішного весільного вбрання показали на Тижні моди в Індії

Весільне вбрання від кутюр’є

Нью-Делі, Індія

Показ розкішного весільного одягу став окрасою Тижня моди в Індії. Колекцію створили дизайнери Абу Джані та Сандіп Кхосла. Разом із моделями на подіум вийшли боллівудські актори – Таха Шах та Ваміка Габбі.

На показі продемонстрували різне вбрання: і традиційні туніки, і вишиті ленги. Дизайнери використали багато тканин із принтами, бісером та паєтками.

Ця колекція вийшла під новим брендом Asal and Mard.

[Сандіп Кхосла, модельєр]:

«Зараз стартує наш молодий бренд Asal and Mard. Отже, усе проходить фантастично, бо це найліпше місце для демонстрації та старту бренду».

Актор Таха Шах пройшовся подіумом у довгій куртці з шовку оливкового кольору та розкльошених штанах з парчі. Образ доповнили прикраси у вигляді птахів, інкрустованих стразами, намисто з кількох ниток та великий перстень.

[Таха Шах, актор]:

«Вбрання цих дизайнерів завжди унікальні. Вони завжди чимось виділяються й стають окрасою свята. Тому я дуже схвильований і щасливий. Для мене просто щастя працювати з ними».

Для Ваміки Габбі цей показ дебютний. Наприкінці шоу вона вийшла в образі нареченої у червоній із золотим лензі та короткій блузі, інкрустованій кристалами. Таха Шах змінив наряд на білий із золотим, прикрашений дорогою вишивкою зардозі.

У своїй колекції дизайнери прагнули створити гармонійне поєднання традицій та сучасної вишуканості.

17. Шанувальниця Олімпіади працювала на двох роботах, щоб приїхати до Парижа

Прихильниця Олімпіади

Париж, Франція

[Вівіан Робінсон, уболівальниця зі США]:

«Це моя сьома Олімпіада».

Американку Вівіан Робінсон можна назвати відданою шанувальницею Олімпіади. Вона їздить на Ігри вже 40 років. 84-го була в Лос-Анджелесі, потім — в Атланті, Сіднеї, Афінах, Лондоні та Ріо-де-Жанейро. Тепер — Париж. Щоб приїхати сюди, 66-річна мешканка Каліфорнії заощаджувала на всьому.

[Вівіан Робінсон, уболівальниця зі США]:

«Я відкладала гроші приблизно вісім років, щоби приїхати до Парижа. Працювала на двох роботах. Уранці я роблю намиста на пляжі, а ввечері пакую продукти в магазині. Тож гроші далися мені нелегко. І я багато витратила з кредитної картки».

За місце на церемонії відкриття та квитки на змагання Вівіан заплатила 10 000 доларів.

[Вівіан Робінсон, уболівальниця зі США]:

«Я купила 38 квитків на Ігри».

Жінка каже, що можливо перестаралася.

[Вівіан Робінсон, уболівальниця зі США]:

«Я не можу піти на всі змагання. Роздавала квитки».

Поки що найяскравіше враження Вівіан дістала від виступу американської гімнастки Сімони Байлс.

Стилізоване вбрання прихильниці Олімпіади привертає увагу.

[Вівіан Робінсон, уболівальниця зі США]:

«Такий одяг дає змогу знайомитися з великою кількістю людей. Усі зупиняються, усім це подобається, і вони хочуть зі мною сфотографуватися. Так я знайомлюся зі світом».

Вівіан каже, що насолоджується можливістю бачити спортсменів, спілкуватися з туристами та оглядати історичні пам’ятки. Зараз для неї Париж — найкраще місце у світі.

Leave a Comment

Останні записи

Естонець перейшов з Азії до Європи по стропу, натягнутому над Босфорським мостом

Естонський слеклайнер Яан Роозе першим у світі перейшов по канату з Азії до Європи. Він…

18 години тому

«Летючий» електричний човен на підводних крилах установив рекорд

Електричне судно на підводних крилах установило рекорд: за добу подолало відстань у 777 кілометрів між…

19 години тому

Цистерна Базиліка в Стамбулі щодня приваблює десятки тисяч туристів

Це місце схоже на давній храм чи святилище. Але насправді воно мало приземленішу функцію —…

20 години тому

У бойовиків «Хезболли» тепер вибухнули рації

Нова хвиля вибухів пристроїв зв'язку прокотилася Ліваном. Цього разу здетонували портативні рації, які використовують бойовики…

21 годину тому

Болівійський марш: прихильники Моралеса наразилися на опір

Марш на столицю Болівії наразився на опір. Йому на шляху стали прихильники нинішнього президента. Багатоденний…

22 години тому

Новий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальців

Відбитки пальців завжди вважали ключовим доказом у розслідуванні злочинів. Тепер з'явився новий інструмент для їх…

23 години тому