Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 21 по 26 липня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. Тайфун «Гаемі» налетів на Тайвань: 3 людини загинули, понад 200 постраждало

Тайфун «Гаемі»

Тайвань

Потужний тайфун «Гаемі» дістався Тайваню. Налетівши на північний схід острова, він приніс із собою зливи та спричинив штормовий приплив. Швидкість вітру перевищувала 200 кілометрів за годину. Загинули три людини, понад 200 постраждало.

8000 осіб евакуювали з гірських районів. Через рясні дощі там можуть початися зсуви ґрунту. Жителів небезпечних зон закликають не виходити на вулицю й нікуди не їздити.

У багатьох містах закрилися школи та офіси. Припинено рух поїздів. Скасовано всі внутрішні та міжнародні авіарейси. У Гаосюні понад 50 тисяч домогосподарств залишилося без електропостачання. У Тайбеї життя майже завмерло.

[турист із Японії]:

«Я родом з Хоккайдо, тому ніколи раніше не бачив сильних тайфунів. Ще до приїзду на Тайвань я знав, що наближається тайфун, але не очікував, що опинюся в скрутному становищі й муситиму скасувати всі свої плани».

Метеорологи кажуть, що цей тайфун став найсильнішим на Тайвані за попередні вісім років.

А це Маніла — столиця Філіппін. Тут люди тільки починають оговтуватися після стихійного лиха. Тайфун «Гаемі» приніс у столичний регіон та північні провінції зливи та великі повені.

Цей двоповерховий будинок, що в Манілі, був повністю затоплений. Його мешканці втратили майже все майно. Кажуть, що тепер їм доведеться починати з нуля.

[Роксана Саніель, мешканка Маніли]:

«Удома нічого немає. Усі предмети першої потреби зникли або знищені».

На Філіппінах унаслідок стихійного лиха загинуло 12 людей, понад 600 тисяч мусило залишити свій дім. У столичному регіоні, де живе 13 мільйонів осіб, оголошено надзвичайний стан. Школи та держустанови тимчасово закрили, а також скасували деякі авіарейси. У Манілі сотні будинків залишилися без електропостачання.

На Філіппінах щороку буває близько 20 тропічних штормів, що спричиняють повені та зсуви.

2. Байден відмовився від боротьби за посаду президента США

Байден вийшов із президентських перегонів

США

Джо Байден відмовився боротися за посаду президента США. Чинний голова держави заявив, що виконуватиме обов’язки до кінця терміну. Він також запропонував висунути новим кандидатом від Демократичної партії віцепрезидента Камалу Гарріс. Байден пояснив, що виходить із перегонів на користь своєї партії та країни.

Раніше на президента найшла хвиля суспільного тиску, а також тиску з боку законодавців-демократів та членів Демократичної партії. Наприкінці червня 81-річний Байден провально виступив на теледебатах зі своїм суперником Дональдом Трампом. Він також представив публіці президента України Володимира Зеленського як президента Путіна. Ще один конфуз стався, коли Байден назвав Камалу Гарріс віцепрезидентом Трампом.

Спочатку Байден пручався й не хотів виходити з президентських перегонів. Але опитування показали, що в ключових штатах підтримка Трампа зростає. До того ж недавно в Байдена виявили COVID.

На думку аналітика з Брукінгського інституту, учинок Байдена створить проблеми для республіканців, принаймні в короткостроковій перспективі.

[Даррелл Вест, аналітик із Брукінгського інституту]:

«Їм доведеться переглянути спрямованість своєї кампанії. Вони казали, що Джо Байден дуже старий і не справляється з роботою, а його родина корумпована. Тепер ці аргументи не знадобляться».

Байден — перший із 1968 року чинний президент, який відмовився від переобрання на другий термін. Попереднім був президент Ліндон Джонсон.

Водночас Дональд Трамп написав у соцмережі, що сумнівається, що в Байдена справді діагностували «ковід». На думку Трампа, про це заявили, щоб дати чинному президентові змогу виправдати відмову від участі у виборах.

Трамп також запропонував провести вересневі теледебати не на ABC News, як заплановано, бо він уважає цей телеканал «дуже упередженим», а на телеканалі Fox News.

3. Прем’єр Ізраїлю представив Конгресу США звільнених заручників та похвалив військовиків ЦАГАЛу

Нетаньягу виступив у Конгресі

Вашингтон, США

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу виступив перед Конгресом США й пообіцяв, що не зупиниться, доки не поверне всіх заручників, яких захопив ХАМАС.

Нетаньягу представив Конгресу кількох ізраїльських армійців, а також звільнених заручників. Серед них Ноа Аргамані. Її врятували разом із трьома іншими бранцями.

На засідання Конгресу приїхала ізраїльтянка Айріс Хаїм. Її сина випадково застрелили солдати ЦАГАЛу, коли той намагався втекти з полону.

Нетаньягу розповів історії кількох армійців. Один з них, дізнавшись про атаку ХАМАСу, одягнув форму, узяв зброю і, оскільки не мав авто, пробіг 12 кілометрів до місця нападу, щоб захистити людей. Другий прикрив собою побратимів від гранати, через що утратив руку й тепер не бачить на одне око. Ще один військовик утратив ногу, але не припинив боротися.

Нетаньягу назвав США й Ізраїль союзниками в протистоянні Ірану та його союзникам на Близькому Сході. Він також подякував Джо Байдену за підтримку Ізраїлю після нападу ХАМАСу, який стався 7 жовтня.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:

«Він приїхав до Ізраїлю підтримати нас у найважчу для нас годину. Цей візит ніколи не буде забуто».

Водночас десятки американських законодавців бойкотували виступ Нетаньягу. А член Демократичної партії і палестинка за національністю Рашида Тлаїб, прийшла з табличкою, на якій написала, що Нетаньягу — воєнний злочинець.

А це Тель-Авів. Тут родичі заручників ХАМАСу вийшли на протест. Вони вимагають від Нетаньягу не зволікати з переговорами про припинення вогню. Вони вважають, що тоді бранці одразу повернуться додому.

[протестувальник]:

«Ми дуже розчаровані промовою Нетаньягу. Сподівалися, що він скаже, що готовий укласти угоду. Але ми бачимо, що він просто тягне час, але не каже тих слів, які мав би сказати».

ХАМАС тримає в заручниках 120 осіб. Приблизно третину з них влада Ізраїлю вже оголосила мертвими.

У ході візиту до США Нетаньягу зустрінеться з Джо Байденом, а також із кандидатом у президенти від республіканців Дональдом Трампом.

4. 25 років репресій у Китаї: у всьому світі закликають захистити Фалуньгун

25 років протистояння репресіям

Заходи Фалуньгун у всьому світі

«Світ потребує Істини, Доброти, Терпіння». Плакати з такими написами днями можна було побачити в різних куточках світу.

Ці заходи проводять прихильники мирної практики Фалуньгун, а істина, доброта та терпіння — основоположні принципи цієї школи вдосконалення та медитації з Китаю.

Цього року 20 липня виповнюється рівно 25 років, відколи комуністична влада в КНР почала жорстоко придушувати Фалуньгун через його масовість.

Люди в різних країнах закликають припинити ці репресії, називаючи їх найжорстокішими та найнесправедливішими в історії людства.

Це Вашингтон, США. Тут проводять мітинг і парад центральними вулицями та вечір пам’яті зі свічками.

[Аліса Чжоу, учасниця заходу у Вашингтоні]:

«Я навчалася в початковій школі. Мою маму викрадали кілька разів. Я завжди була старанною ученицею в очах вчителів. Але коли почалися репресії, багато вчителів і моїх друзів відвернулися від мене, і я залишилася сама. Мені було дуже важко».

[жителька Вашингтона]:

«Дуже красива подія, але водночас дуже сумна. Коли я одну за одною бачила фотографії людей, закатованих до смерті, я плакала. Це дуже сумно».

За даними правозахисників, загиблих під час цих репресій можуть бути десятки тисяч. Водночас багато хто з них, можливо, став жертвою насильницького вирізання органів. Це підтвердив проведений кілька років тому в Лондоні Трибунал щодо Китаю.

[Берн Нойманн, учасник заходу у Вашингтоні]:

«Як німець, я добре знаю, що таке репресії з огляду на історію нацистської Німеччини. Це був страшний час. А зараз жахає те, що в Китаї в людей вирізають органи».

Це Японія. Тут паради Фалуньгун проходять головними вулицями Токіо та Осаки. На заходах також виступили японські політики.

А це вже Південна Корея, Сеул. Заходи починаються з медитації на Ратушній площі в центрі міста й закінчуються парадом вулицями столиці.

[Лі Цзюньхао, учасник заходу в Сеулі]:

«Маю дуже імпульсивний характер. Почавши практикувати, я став уважнішим до інших. Удосконалення себе за принципами істини, доброти й терпіння допомагає бути спокійним і сповненим енергії».

Масштабні заходи Фалуньгун також відбулися в Австралії та Новій Зеландії.

Це мітинг у центрі Сіднея.

[Вей, учасниця заходу в Сіднеї]:

«Мене арештовували чотири рази й ув’язнили на 108,5 місяців. Я провела в тюрмі понад дев’ять років своєї юності. Я зазнала на собі найжорстокіших репресій».

[Девід Шобрідж, сенатор від Нового Південного Уельсу]:

«Країни всього світу не повинні миритися з переслідуванням практикувальників Фалуньгун, коли ми порушуємо питання прав людини, зокрема переслідування уйгурів та тибетців».

У Канаді парад та мітинг пройшли в Торонто.

[житель Торонто]:

«Ми всі маємо право вибору в житті. Комунізм забирає це право».

У Німеччині провели заходи в Берліні, Франкфурті, Мюнхені, Дюссельдорфі та інших містах.

До міжнародного заклику припинити репресувати своїх однодумців приєдналися й українські послідовники цієї практики вдосконалення душі та тіла.

[Зоряна, учасниця заходу в Києві]:

«Я вважаю, що українцям важливо знати, що практикувальників Фалуньгун переслідують у Китаї, бо це допомагає розрізнити, де добро і де зло, зрозуміти, на який бік стати людині».

Попри багаторічне придушення в Китаї, Фалуньгун зараз займається понад 100 мільйонами осіб більш ніж у 100 країнах світу. Окремі люди, а також уряди різних країн зазначають, що ця практика дуже корисна для фізичного та психологічного здоров’я людини та суспільства загалом.

5. Катування та втеча від війни: урятовані в морі нелегальні іммігранти діляться своїми історіями

Нелегали діляться своїми історіями

Середземне море

Урятовані нелегали на борту організації «Лікарі без кордонів» поділилися своїми історіями. Вони розповіли, що змусило їх залишити рідний край і через що довелося пройти на шляху до Європи.

Сирієць Хсейн утік із Дамаска, рятуючись від війни. Вона триває вже понад 13 років.

[Хсейн, мігрант із Сирії]:

«Якщо відмовишся взяти зброю, тебе вб’ють. Тому я утік із Сирії».

Хсейн хоче здобути статус біженця й перебратися до родичів, що в Німеччини.

Блессінг родом з Нігерії. Вона прямувала до Європи разом із друзями. У Лівії її арештувала поліція. Потім дівчину продали лівійській родині. Блессінг п’ять років пробула в рабстві й не мала можливості зв’язатися з родичами.

Шахід, який із Пакистану, теж у Лівії зіткнувся з насильством.

[Шахід, мігрант із Пакистану]:

«У Лівії мене схопили мафіозі. Три місяці мене катували».

Чоловік утік і тепер хоче дістати можливість залишитися в Європі. Там живе його сім’я.

Загалом на борту корабля перебувало 226 іммігрантів. Усіх урятували в морі й відвезли до італійського порту Ліворно.

6. Кулі зі сміттям із КНДР спричинили пожежі та порушили роботу аеропорту в Південній Кореї

Кулі зі сміттям вибухають

КНДР ― Південна Корея

Кулі зі сміттям, що прилітають із КНДР, вибухають і можуть призвести до пожежі. Про це заявили південнокорейські військовики наступного дня після того, як одна з них спричинила пожежу в житловому будинку.

Того разу уламки вдалося вчасно загасити на даху будівлі.

[Лі Сон Чон, представник Комітету начальників штабів Південної Кореї]:

«До кожної кулі зі сміттям прикріплений таймер, який через певний період підриває кулю, через що розлітається сміття. Недавно це також спричинило пожежу».

Раніше застерігали, що в кулях можуть бути небезпечні речовини. Але таких випадків ще не було.

[Лі Сон Чон, представник Комітету начальників штабів Південної Кореї]:

«Досі в кулях не знаходили жодних небезпечних речовин. Учора виявили деякі паперові та пластикові відходи, і ми говорили про небезпеку збивання куль із повітря».

Водночас у середу ввечері в сеульському аеропорту «Кімпхо» на якийсь час зупинили польоти через підозру, що поблизу літає північнокорейська повітряна куля.

Військовики Південної Кореї кажуть, що КНДР за ці дні відправила приблизно 500 повітряних куль зі сміттям.

7. Пакистан вимагатиме від китайських ТЕС перейти на місцеве вугілля

Перехід на своє вугілля

Пакистан ― Китай

Пакистан вимагатиме від китайських електростанцій, що працюють у цій країні, перейти на вугілля з місцевого регіону Тар. Поки що китайські ТЕС використовують імпортний.

[Аваїс Легарі, представник міністерства енергетики Пакистану]:

«Одна з головних цілей, яку я перед собою ставлю, це переведення наших імпортних вугільних установок на місцеве вугілля, що вплине на вартість електроенергії в найближчому майбутньому».

Ісламабад також може почати переговори про перепрофілювання боргу енергетичного сектору Пакистану. Це питання пакистанська делегація обговорить під час візиту до Пекіна.

Пакистанські політики обговорять структурні реформи в енергетичному секторі, запропоновані Міжнародним валютним фондом, який минулого тижня погодив Ісламабаду фінансову допомогу розміром сім мільярдів доларів.

[Аваїс Легарі, представник міністерства енергетики Пакистану]:

«Наше головне завдання — щоб попит перестав зменшуватися. Я не знаю, наскільки він буде гнучким. Але думаю, що попит буде під тиском, принаймні протягом наступних кількох місяців».

Пакистан нагромадив величезний борг. Водночас Китай реалізував у країні енергетичні проєкти на суму понад 20 мільярдів доларів.

8. Новий Fiat Grande Panda вступає в боротьбу з китайськими електрокарами

Конкурент китайським електрокарам

Крагуєваць, Сербія

Новий Fiat Grande Panda починає боротьбу за місце на європейському ринку електромобілів. Попереду жорстка конкуренція з дешевшими китайськими електрокарами, але Fiat братиме якістю та інноваціями. Так обіцяють у компанії Stellantis.

Виробляти електрокари почнуть на оновленому заводі в сербському Крагуєваці.

[Карлос Таварес, директор корпорації Stellantis]:

«Це має принципове значення, бо ми зіткнемося з жорстоким викликом у зв’язку з наступом Китаю на європейський ринок. Ми всі знаємо, що він буде масштабним і дуже жорстоким. Усі європейські країни запрошують китайських виробників приїхати до Європи. Це факт, і ви можете в цьому переконатися. Але ми в Stellantis готові боротися».

Директор обіцяє показати, що в корпорації працюють недурні та працелюбні фахівці, які створюють правильні технології.

На модернізацію заводу пішло два роки та 190 мільйонів євро. З них 48 мільйонів — це субсидія від уряду Сербії. Президент очікує, що завдяки виробництву автомобілів уже наступного року ВВП країни збільшиться на пів відсотка.

Спочатку в Крагуєваці випускатимуть електричні версії, а потім і гібридні. Стартова ціна електрокара — 25 000 євро, гібридної моделі — 19 000. Fiat Grande Panda вийде на ринок Європи, Близького Сходу та Африки.

Сербія прагне стати провідним європейським постачальником електромобілів та акумуляторів. Окрім співпраці з транснаціональною компанією Stellantis, балканська країна відновила ліцензію на видобуток літію для великої гірничо-металургійної компанії.

Сербія розраховує, що щорічний обсяг виробництва літію сягне 58 000 тонн. Цього вистачить для виготовлення одного мільйона ста тисяч електрокарів.

9. Які загадкові симптоми змушують жінок видаляти грудні імпланти

Видалення грудних імплантів

Австралія

Австралійка Крістіна понад десять років тому зробила операцію зі збільшення грудей. Але результат виявився не таким, якого вона очікувала. Після хірургічного втручання в неї почалися проблеми з фізичним та психічним здоров’ям.

[Крістіна Тамба, мешканка Австралії]:

«Збільшення ваги, гормональні зміни, тривога, дуже дивні думки про самогубство».

Схожі симптоми виявляються в багатьох жінок, які зважилися на операцію. Дехто навіть почав називати це хворобою грудних імплантів.

Захворювання офіційно в медичному світі не визнане. Але нині дедалі більше жінок іде видаляти імпланти. Крістіна — одна з них.

[Крістіна Тамба, мешканка Австралії]:

«І я знаю, що вчинила правильно, бо зараз почуваюся неймовірно».

Як показує статистика, у 2016 році грудні імпланти видаляли лише 0,4% австралійок, які встановили їх для збільшення розміру. У 2022 році цей показник зріс до семи відсотків.

Хірурги підтверджують, що в жінок справді виявляється низка симптомів.

[Пітер Віддоусон, хірург]:

«Я видаляю грудні імпланти ось уже п’ять чи шість років людям, які приходять і відчувають, що вони нездорові. І, ймовірно, близько 80% з них повернуться за шість місяців і скажуть, що почуваються ліпше».

Тим часом австралійський Університет Маккуорі дослідив симптоми 226 жінок із грудними імплантами.

77 із них зробили операції з видалення. Після цього 85% з них повідомили, що їхнє здоров’я поліпшилося за шість місяців після процедури.

[Ананд Дева, професор Університету Маккуорі]:

«Коли маєте так багато симптомів і так багато змінних, то треба витратити час, системно вивчити всі дані й, очевидно, подивитися на результати за певний період».

Утім, попри тенденцію, в Австралії операція зі збільшення грудей — одна із найпопулярніших процедур у галузі косметичної хірургії.

10. Як шовк тутової гусені перетворюють на килими в дельті Нілу

Шовкові килими

Бухейра, Єгипет

Від шовкопрядів до килимів ручної роботи. Фабрика з виробництва шовку створила цілий сектор промисловості в єгипетському регіоні Бухейра, що в дельті Нілу.

На фермі вирощують домашніх шовковичних шовкопрядів. Потім робітники обробляють кокони й витягують шовкові нитки. А на сусідній фабриці з шовку тчуть килими.

[Ісмаїл Ібрагім, працівник фабрики]:

«Тутові шовкопряди живуть 35 днів. Кокони збирають через 35 днів».

Керівник проєкту каже, що фабрика відкрилася років з п’ять тому. Вона допомогла багатьом сім’ям міста фінансово.

[Рагаб Рабеа, менеджер проєкту]:

«Проєкт почався недавно. І тепер це основна галузь у регіоні Бухейра. Ми замкнули (виробничий) цикл, починаючи від яйця та гусені до кокона, шовкових ниток та виробництва килимів, а потім до продажу, розповсюдження на ярмарках та експорту».

95% робітників фабрики — жінки.

[Умм Сейф, робітниця фабрики]:

«Ми кип’ятимо воду, кладемо в неї шовк, і це забирає хвилин 10-15. Потім виймаємо його з гарячої води та кладемо сюди, щоб витягти шовкові нитки за допомогою машини».

З кожного кокона виходить 900-1000 метрів нитки. Готові килими потім виставляють на ярмарках. Деякі експортують.

Засновники проєкту кажуть, що готові поділитися ідеєю, щоби такі фабрики з’являлися і в інших регіонах Єгипту.

11. Туристам і мешканцям Данії прищеплюватимуть екологічні звички

Кава за збирання сміття

Копенгаген, Данія

Копенгаген пропонує туристам нагороди за виконання «кліматичних» завдань. Столиця Данії популяризує піші прогулянки, користування громадським транспортом та збирання сміття.

Проєкт під назвою CopenPay — пілотний і триватиме чотири тижні.

[Рікке Гольм Петерсен, представник Wonderful Copenhagen]:

«Це працює так: кожна визначна пам’ятка має певну екологічну акцію, у якій можуть узяти участь туристи та місцеві жителі. І за це вони одержують винагороди. Наприклад, якщо ви зберете пластикові відходи та підете до Національної галереї Данії, ви зможете перетворити пластикові відходи на мистецтво».

Учасники матимуть змогу отримувати різні винагороди: від їжі та напоїв до оренди каяків.

Приміром, у деяких закладах гостям, які прибули на громадському транспорті, велосипеді чи пішки, запропонують безплатну каву чи інші напої.

[Анне Ветергард, представниця Banegaarden]:

«Щоб отримати винагороди в межах кампанії CopenPay, людям треба збирати сміття тут, у Банегардені, та на прилеглій території, а потім приносити його нашим співробітникам у барі. За це вони отримають безплатну страву з наших кіосків».

Відвідувачі можуть знайти список визначних місць столиці, які беруть участь у програмі, на спеціальній вебсторінці. Там докладно описані завдання, які треба виконати, щоб отримати нагороду.

Столична туристична організація заявила, що ця ініціатива навряд чи швидко щось змінить. Але в довгостроковій перспективі вона допоможе сформувати в людей правильні звички.

12. Художниця, яка малює ногами, знайшла рятунок у мистецтві

Мистецтво, що зцілює

Голд-Кост, Австралія

Австралійка Тріш Джексон — художниця. Вона також жертва препарату талідомід. Це снодійне, як з’ясувалося, порушує розвиток плода у вагітних жінок. Так, через нього із середини 50-х до початку 60-х у всьому світі народилося до 12 тисяч дітей із вадами та інвалідністю. Тріш — одна з них. Вона має вроджену деформацію рук та інші проблеми зі здоров’ям.

[Тріш Джексон, художниця]:

«Це вплинуло на мене в дитинстві, на період, коли я дорослішала, і на моє здоров’я загалом, на навчання, можливості знайти роботу, стосунки. Це позначилося на всьому».

Тріш народилася у Квінсленді з вадою серця та проблемами з легенями, а ще вона не мала рук. Усе через те, що її мати в 60-х роках прийняла одну таблетку талідоміду, коли була вагітною.

Щоб знайти спосіб упоратися зі своїм постійним болем, Джексон зосередилася на мистецтві. Вона пише роботи ногами.

[Тріш Джексон, художниця]:

«Навіть якщо це лише пів години чи година, то я цілу годину не думаю про біль, у якому живу, і мій розум — в іншому спокійному місці».

Тріш почала з фотографування, але сім років тому почала малювати, використовуючи свої фотографії як джерело натхнення.

[Тріш Джексон, художниця]:

«Це як заново пережити фотографії і ту мить, коли цю фотографію було зроблено».

Тепер вона організувала свою першу виставку в місті Голд-Кост. Назвала її «Цілюща сила мистецтва». На ній не лише її роботи, а й твори інших художників з інвалідністю.

[Ренальд Макмастер, куратор виставки]:

«Я надіюся, що ми зможемо показати всім дивовижний талант, властивий цим людям, а також те, наскільки потужно мистецтво може змінити життя».

[Тріш Джексон, художниця]:

«Мистецтво, безумовно, допомогло мені вилікувати серце й позбутися болю, тому мені дуже хотілося піти далі й організувати цю подію».

Тріш — приклад того, що справжній художник може знайти спосіб виразити себе пори будь-які перешкоди.

13. Японське фехтування на мечах стає популярнішим в Австралії

Кендо ― фехтування на мечах

Австралія

Ось так проходять тренування з кендо — японського фехтування на бамбукових мечах. Цей вид єдиноборств прижився в Австралії.

Це західноавстралійське місто Перт. Тут кендо займаються в місцевому спортивному клубі.

Браян переїхав до Австралії з Філіппін. Каже, що кендо допомогло йому адаптуватися.

[Браян Досе, шанувальник кендо]:

«Я займаюся тут щотижня. Також навчаюся дисципліни».

Кендо виникло в Японії у XVIII столітті. Ця техніка давала воїнам-самураям змогу вдосконалювати навички володіння мечем.

Нині такий вид єдиноборств можна знайти у всьому світі.

Кендо має на меті формувати повноцінну особистість і твердий характер, шляхом гартування волі й тіла фехтувальника. У сучасній Японії його вважають одним із видів спорту.

Коннор Кларк має чорний пояс із кендо. Він також допоміг збільшити популярність цього виду єдиноборств у Західній Австралії.

[Коннор Кларк, шанувальник кендо]:

«Вступивши до університету, я захотів спробувати щось незвичне. Потім я натрапив на кендо, полюбив його й відтоді ним займаюся».

У 2023 Коннора назвали волонтером року за версією Sport West за успішну роботу з визнання кендо Державною спортивною асоціацією.

Ця нагорода стала для нього великим сюрпризом.

[Коннор Кларк, шанувальник кендо]:

«Кендо існує тут приблизно з 80-х років, і я б сказав, що багато людей вклали набагато більше часу й зусиль, щоб довести все до цього етапу».

На захід Австралії кендо привезли майже 40 років тому. Зараз у штаті є одинадцять клубів кендо, які відвідує близько 200 учнів.

14. 1000 клаптикових ковдр привезли майстри з різних країн на виставку в США

Виставка клаптикових ковдр

Сістерс, США

Райським куточком для шанувальників клаптикового шиття вважають містечко Сістерс американського штату Орегон. Тут в 49-те проходить виставка клаптикових ковдр. У всьому місті розвісили 1000 виробів. Їх створили 300 майстрів віком від 7 до 94 років.

У виставці беруть участь не лише американці. Також приїхали майстри з Канади та Австралії.

[Джил Гантінгтон, учасниця виставки]:

«Ми приїжджаємо вже не вперше. Перша моя клаптикова ковдра була весільною. Я зробила її для чоловіка 29 років тому. Тож ми приїздимо майже щоліта».

До майстерності учасників високих вимог немає.

[Доун Бойд, директор виставки]:

«Можливо, хтось створив свою першу ковдру, а хтось, можливо, займається клаптиковим шиттям уже 40 років і теж бере участь у виставці. Думаю, це дуже приваблює».

Але все ж одна умова є: виріб не повинен пропагувати чиїсь погляди. Особливо актуально це зараз — напередодні президентських виборів.

[Доун Бойд, директор виставки]:

«Тут немає жодних партійних ліній, тільки швейні стібки».

Брати участь у виставці можна безплатно. З гостей грошей також не беруть. Щорічно на захід приїжджає 10 тисяч осіб.

[Сінді Карлтон, відвідувачка виставки]:

«Ця клаптикова ковдра дивовижна, бо тут не тільки величезна кількість деталей, але й пошита вона вручну. Якась майстриня знайшла час, щоб створити гарну річ і вирушити з нею у подорож. І тепер вона може потішити цим виробом усіх, хто сюди прийшов».

До речі, такі ковдри шиють і чоловіки. Зокрема, чоловік директора виставки. Він багато років спостерігав, як дружина створює чудові вироби, а три роки тому спробував і сам.

[Джефф Бойд, чоловік директора виставки]:

«Гадаю, це справді гарно. Чоловіки можуть із цим упоратися. У клаптикових ковдрах багато дрібних деталей, і треба багато вимірювати, усе має бути рівним. Це дуже захоплює».

Виставку заснувала в 1975 році власниця магазину клаптикових ковдр Джин Веллс. Наступного літа в Сістерсі пройде ювілейний захід.

15. Фольклорний марш: як у Сараєві проходив фестиваль народних танців та пісень

Фольклорний фестиваль

Сараєво, Боснія і Герцеговина

Виконавці народних пісень і танців у традиційному вбранні приїхали з усіх Балкан до міста Сараєва — столиці Боснії і Герцеговини. Тут проходить фольклорний фестиваль.

Сотні людей беруть участь у заходах у всьому місті. Усе завершується спільним парадом.

Приблизно 500 танцюристів і музикантів іде головною пішохідною вулицею Сараєва під оплески глядачів.

[Андрія Муйович, учасник із Чорногорії]:

«Туристів багато. Вони нас фотографували й були явно раді можливості ознайомитися з різними культурами».

[Ніка Спрем, учасниця з Хорватії]:

«Нам дуже сподобалося й ми чудово провели час. Це місто дуже красиве, з багатою культурою та дуже добрими людьми».

Рада з питань туризму Сараєва повідомляє, що щосили намагається організувати якнайбільше заходів просто неба, щоб розважити туристів, а також привабити ще більше іноземних мандрівників.

Так, у місті щодня проводять концерти, виставки, театральні вистави, кінопокази та інші заходи, що часто розкривають культуру країни та регіону загалом.

За перші шість місяців 2024 року до міста приїхало майже на 35% туристів більше, ніж за той самий період торік.

[Харіс Фазлагич, голова Ради з питань туризму Сараєва]:

«Щороку, коли ми підбиваємо підсумки, ми бачимо, що до нас приїхали відвідувачі з усіх країн світу, навіть якщо деякі країни представлені лише одним гостем».

Зазвичай Сараєво приваблює туристів османською та єврейською культурами, православною та римсько-католицькою спадщиною, а ще архітектурою і, звісно ж, кухнею.

16. Парк розваг у Дубаї пропонує поринути у світ світла та барв

Парк розваг

Дубай, ОАЕ

У світі світла та яскравих барв пропонують урятуватися від літньої спеки в одному парку розваг у Дубаї. Мистецтво в поєднанні з високими технологіями дає змогу поринути в казковий усесвіт.

[Александер Геллер, директор компанії ― засновника парку]:

«Ми створюємо розважальний продукт, а не Лувр. Орієнтуємося здебільшого на Disney World, намагаємося створити щось чарівне для гостей і хочемо, щоби серед цього вони мали чудовий вигляд».

Парк розкинувся на площі 3700 квадратних метрів. Має 12 тематичних залів. Кожен дарує різні враження. Водночас люди можуть взаємодіяти зі світловими інсталяціями та впливати на їх поведінку.

[Салем Абдалла аль-Кінді, турист з Оману]:

«Колірна гама та поєднання відтінків нас здивували. Це дає відчуття безтурботності. Навіть у літню спеку, увійшовши сюди й озирнувшись, одразу про все забуваєш».

[Нілеш Котадія, турист з Індії]:

«Це дуже ефектно, а музика створює приємну атмосферу й викликає гарні відчуття».

Парк розваг відкрився в грудні 2022 року. Його вже відвідало 750 тисяч осіб.

17. Дитинча рідкісного деревного кенгуру дебютує в зоопарку в Нью-Йорку

Народилося рідкісне кенгуру

Нью-Йорк, США

Маля рідкісного кенгуру Матчі дебютує в Бронкському зоопарку в Нью-Йорку. Воно народилося наприкінці грудня, але тільки недавно почало показуватися з маминої сумки. У цієї самки це вже друге дитинча. Перше було три роки тому.

Кенгуру Матчі належать до роду деревних кенгуру. Цей вид мешкає в Новій Гвінеї, до того ж лише на півострові Гуон. Трапляється в тропічних гірських та високогірних лісах.

Кенгуру Матчі в Червоній книзі. За оцінками дослідників, у дикій природі лишилося менш як 2500 цих тварин. Їм загрожує надмірне полювання та втрата місць проживання.

Бронкський зоопарк бере участь у програмі розведення, яку проводить Асоціація зоопарків та акваріумів. Це дає змогу підтримувати генетичну різноманітність та демографічну стабільність популяцій тварин у зоопарках.

Дитинча кенгуру пробуде в сумці мами ще два місяці перш ніж залишить її остаточно.

Leave a Comment

Останні записи

Вогняне дійство відбулося на вулицях Гонконгу

У Гонконгу проходить вогняне дійство, під час якого десятки людей несуть тисячі ароматичних паличок, що…

12 години тому

Підозрюваний у спробі замаху на Дональда Трампа постав перед судом

Поліція Флориди опублікувала епізод арешту людини, яка, імовірно, мала намір вбити кандидата в президенти Дональда…

13 години тому

Зарядні станції для електрокарів допомагають розвивати економіку Південної Австралії

Австралієць Кріс Джордан має електромобіль уже майже два роки. А недавно він подорожував на ньому…

14 години тому

Тисячі бойовиків «Хезболли» поранено після одночасного вибуху пейджерів

На кадрах з камери відеоспостереження, що була на ринку в Бейруті, видно момент вибуху пейджера…

15 години тому

Пожежі в Португалії: країна попросила допомоги в ЄС

У Португалії борються з лісовими пожежами. Їх понад 50. Полум'я охопило деякі центральні й північні…

16 години тому

Золотий дракон та медитація: Відень прикрасили заходи Фалуньгун

Великий та барвистий парад у центрі Відня, столиці Австрії. Тут і золотий китайський дракон, і…

17 години тому