Новини Китаю

У Гонконзі й Тайвані вшанували жертв «Бійні на Тяньаньмень»

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Поліція арештувала групу гонконзьких протестувальників і спробувала розігнати мітинг, який влаштували на згадку про криваве придушення студентів на площі Тяньаньмень у Пекіні в 1989 році. Зазвичай у цьому автономному районі КНР заходи, присвячені 4-му червня, проходять щороку. Та цього разу влада заборонила масові зібрання, посилаючись на пандемію.

Невеликі сутички між протестувальниками та поліцією сталися в районі Монкок. Там сотні людей спробували перекрити рух.

Раніше кілька тисяч мітингувальників прийшло на вечір пам’яті зі свічками в парк «Вікторія». Раніше це було головним місцем збору 4-го червня. Цього разу всім повідомляли, що збори чисельністю понад вісім осіб заборонені.

[Деклан Цзан, житель Гонконгу]:
«Мене можуть оштрафувати на 2000 доларів. Ось такий ризик. Але я не знаю, наскільки ризиковано це буде наступного року. Поки в нас ще є хоч якась можливість вийти, тому ми тут».

Багато гонконжців вийшло зі свічками просто на вулиці міста. Кілька католицьких церков також відчинили свої двері, щоб люди могли там пом’янути загиблих.

[Емілія Вонг, жителька Гонконгу]:
«Є побоювання й хвилювання, у кожного вони є. Але ми не можемо не згадати загиблих через те, що боїмося або хвилюємося. Ми можемо робити все крок за кроком. Докласти всіх зусиль, щоб захистити нашу свободу й право на протести та зібрання. Ми намагаємося нагадати людям навколо, наступному поколінню й навіть старшому, наскільки нестерпний нинішній режим».

Цього року заходи проходять у чутливий для комуністичної влади Китаю час. Пекін намагається запровадити в Гонконзі новий закон про національну безпеку. Також 4 червня тут ухвалили документ, згідно з яким за неповагу до гімну КНР людям загрожує великий штраф і навіть тюремний термін до трьох років.

Водночас сотні демонстрантів зібралися в столиці Тайваню на хвилину мовчання на площі Свободи. Влада демократичного острова, який Пекін називає своєю бунтівною провінцією, закликала КНР попросити вибачення за події 1989 року.

Деяких учасників засмутило те, що в Гонконзі заходи заборонили.

[Джош Чжоу, житель Тайваню]:
«Попри те, що пов’язані з пандемією обмеження вже скасували, я дуже засмучений, бо Тайвань став єдиним місцем, де можна публічно пом’янути загиблих. Ні в Гонконзі, ні в Макао, ні на материку цього зробити не можна. У Гонконзі це заборонено, у Макао теж. Про материковий Китай годі й казати. Сумно, що минув уже 31 рік, але на цю тему говорити дедалі складніше».

За 31 рік влада КНР так і не розкрила всю інформацію про те, що ж сталося на Тяньаньмень у 1989 році. Офіційний Пекін стверджує, що тоді під час розгону демонстрацій загинуло понад 300 осіб. І більша частина з них були поліціянтами. Однак правозахисники та свідки кажуть, що вбито було до десяти тисяч протестувальників.

Leave a Comment

Останні записи

Ядерні відходи загрожують родючій долині в Центральній Азії

На цих мальовничих киргизьких пагорбах зберігається великий обсяг ядерних відходів. І дослідження показують, що дамби,…

16 години тому

В Іспанії «накрили» найбільший у Європі цех із виготовлення фальшивих монет

В Іспанії припинили діяльність найбільшого в Європі цеху з виробництва фальшивих монет номіналом 2 євро.…

17 години тому

Відомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокара

Відомий французький музикант Жан-Мішель Жарр став першим пасажиром аероавтомобіля словацької компанії-розробника. Апарат здійснив політ біля…

18 години тому

Ізраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі Гази

Ізраїль погодився вислухати побоювання та пропозиції США, перш ніж розпочати вторгнення до міста Рафах, що…

19 години тому

Пекінський автосалон — 2024: новинки від Porsche, Mini та Ford

Понад 110 нових автомобілів дебютують на Пекінському міжнародному мотор-шоу. 30 із них привезли великі виробники.…

20 години тому

Дубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломи

Доля цієї одноразової ложки зовсім не така, як у пластикових аналогів. Її садять у пісок…

21 годину тому