Культура і розваги

Величезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в Римі

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Гігантська статуя Костянтина Великого повернулася до Вічного міста. Колись вона височіла в самому серці Стародавнього Рима. Колос заввишки одинадцять метрів відтворили фахівці компанії, яка дбає про збереження творів мистецтва.

Спочатку експерти звернулися до історії, археології та літератури, щоб зрозуміти, якою могла бути статуя. Потім за фотографіями фрагментів скульптури фахівці визначили її розмір та форму. На це пішло три дні. Згодом створили цифрову 3D-модель колоса. Потім на 3D принтері надрукували всі деталі.

[Адам Лоу, директор фонду Factum]:

«Це справжній дослідницький проєкт. Щось середнє між документуванням, відтворенням та інтерпретацією. Я сподіваюся, що це створить новий спосіб того, як показувати (втрачені цінності)».

На відновлення Колоса Костянтина пішло більш як рік. Фахівці використовували смолу, поліуретан, мармурову пудру, сусальне золото та гіпс, щоб зробити імітацію мармурових та бронзових частин статуї. Вона, до речі, тримається на алюмінієвому каркасі.

[Клаудіо Парізі Пресічче, фахівець із культурної спадщини]:

«Усе почалося здалеку. Спочатку ми скрупульозно вивчили десять фрагментів скульптури. Вона одна з найбільших, а можливо, найбільша з тих, що збереглися з античних часів. <…> Ніхто й ніколи не намагався відтворити цю статую».

Костянтин Великий правив Римом із 306 по 337 рік. За нього імператорська влада стала необмеженою. Він значно зміцнив державу, а також зробив християнство панівною релігією.

[Клаудіо Парізі Пресічче, фахівець із культурної спадщини]:

«Костянтин Великий після битви біля Мульвійського мосту та перемоги над Максенцієм вітає християнську релігію в Римській імперії. Через кілька років заснує нову столицю — Константинополь. Але, по суті, він успадковує та просуває ранні моделі язичницької традиції. Зокрема, вирішує прославити себе в колосальній статуї».

Величезну статую було створено на початку IV століття. Її виконано в акролітовій техніці. Вона характерна тим, що оголені частини тіла роблять із мармуру, а одяг — із розписаного чи позолоченого дерева. Дослідники вважають, що Костянтин Великий постав в образі бога Юпітера. Сам імператор прийняв християнство лише перед смертю.

Статую розмістили в базиліці Максенція — найбільшій будівлі Римського форуму. Пізніше її зруйнували, можливо, під час навали вандалів. У XV столітті знайшли кілька фрагментів: голову, праву кисть, а ще частини рук та ніг. Вони зберігаються в Капітолійському музеї в Римі.

Leave a Comment

Останні записи

Нова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLED

Компанія Apple показала перші нові iPad з 2022 року. [Тім Кук, директор Apple]: «Це найважливіший…

7 години тому

Науковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостережень

Це філіппінські школярі. Вони намагаються слухати урок в умовах нестерпної спеки. У такому ж становищі…

8 години тому

В Азербайджані вперше провели Національний фестиваль килимів

Вулиці в центрі Баку вистелили килимами. В Азербайджані вперше проводять Національний фестиваль килимів. Тут організували…

9 години тому

Ізраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант каже, що місію з протистояння ліванській «Хезболлі» на півночі Ізраїлю…

10 години тому

Відкрита тюрма: як в’язнів Чехії повертають у суспільство

За високою стіною з колючого дроту міститься унікальна в'язниця відкритого типу. Вона розташована в передмісті…

11 години тому

В Аргентині розробили замінники дерев для жвавих міських зон

Цей фотобіореактор видаляє з повітря вуглекислий газ і виробляє кисень. Аргентинські науковці створили його спеціально…

12 години тому