Суспільство

«Леді зі світильником»: як прославилася британська медсестра

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

«Леді зі світильником» — так у ХІХ столітті поранені солдати називали знамениту сестру милосердя Флоренс Найтінгейл. Британка з багатої аристократичної сім’ї присвятила все життя догляду за хворими. Вона перевернула саме ставлення до лікування і зробила величезний внесок у вдосконалення системи охорони здоров’я.

У Лондоні в Міжнародний день медсестер знову відкрився Музей Флоренс Найтінгейл. Його заснували два роки тому, але під час пандемії він не працював.

Флоренс Найтінгейл народилася в 1820. З 26 років вивчала сестринську справу. У 33 роки стала керувати приватною лікарнею в Лондоні й перетворила її на зразковий медзаклад. Ім’я медсестри стало відомим. Посипалися запрошення з інших лікарень.

А в Кримську війну Найтінгейл перетворилася на національну героїню. Вона з помічницями доглядала поранених у Стамбулі, а потім і в Криму. Їй вдалося знизити смертність у шпиталях із 43 до двох із лишком відсотків. Причина — у санітарії і якісному догляді.

Сестра милосердя ночами сама обходила палати з лампою в руках. Тому солдати прозвали її «Леді зі світильником».

[Джулі Чендлер, гід]:
«Легенда про цю лампу виникла під час Кримської війни, коли хтось надрукував у газеті портрет Флоренс Найтінгейл із її знаменитою лампою. І на малюнку була ось така лампа. Але це зовсім неправильно».

Насправді медсестра мала турецький ліхтар, який називається фанус. Він невеликий, зручний і його можна брати в дорогу.

А ось іще один цікавий експонат — опудало сови Афіни. Найтінгейл урятувала її, коли та була пташеням. Після цього Афіна всюди супроводжувала медсестру, сидячи в неї на плечі чи в кишені.

Сестра милосердя має й інші важливі заслуги. Вона допомогла реорганізувати військову медичну службу. Жінка вела статистичні дослідження тоді, коли соціальна статистика ще тільки зароджувалася. Складала графіки й діаграми, щоб зібрану інформацію можна було сприймати наочно.

[Фіона Гіббертс, медсестра]:
«Треба не боятися і прагнути ліпше доглядати за пацієнтами, ліпше допомагати колегам чи робити ще щось корисне. Для цього потрібна мужність. І гадаю, саме її проявила Найтінгейл. Вона збирала дані й використала їх, щоб поліпшити догляд за пацієнтами».

Найтінгейл ще відкрила в Лондоні професійну школу для медсестер. Випускниці ж відкривали подібні навчальні заклади при лікарнях, причому й за кордоном.

Знаменита медсестра прожила 90 років. Заміж не вийшла, хоч пропозиції їй робили. Боялася, що в шлюбі не зможе віддавати стільки сил улюбленій справі.

Leave a Comment

Останні записи

Британський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язків

Британці раді новині, що король Чарльз III повернеться до виконання своїх громадських обов'язків. Він з'явиться…

19 години тому

Новий вид прудких динозаврів відкрили в Аргентині

Палеонтологи в Аргентині оголосили, що відкрили нового травоїдного динозавра середнього розміру. Він швидко бігав і…

20 години тому

Ліванських школярів в ігровій формі навчають громадянської активності

Інтерактивну гру під назвою «На землі» створили для школярів у Лівані. Їх вчать громадянської активності,…

21 годину тому

Колумбійський університет почав відстороняти студентів від навчання

Колумбійський університет у Нью-Йорку почав відстороняти від навчання пропалестинських активістів, які відмовилися прибрати наметовий табір…

22 години тому

На виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 році

Яким буде життя у 2050 році? Бачення цього показують на технологічній виставці в Токіо. Приміром,…

23 години тому

Імператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі менше

Швидка втрата льоду в Антарктиді, яка почалась у 2016 році, згубно впливає на імператорських пінгвінів.…

24 години тому