Суспільство

Волонтери-велосипедисти розвозять їжу безпритульним в Угорщині

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Кілька шматочків ковбаси, трохи овочів, сир і дві скибки хліба. Сотні таких бутербродів двічі на тиждень роблять у цій школі в Будапешті. Але вони не для дітей, а для бездомних.

Запаковані бутерброди забирають волонтери на велосипедах. Безхатченків в угорській столиці багато — пішки всіх не обійти.

[Андраш Мольнар, координатор проєкту Budapest Bike Maffia]:
«Деякі бездомні вже нас знають. Хтось із них чекає на нас щодня. Є також багато таких, які кажуть, що вже про нас чули».

Волонтери кажуть, що їм до вподоби саме їздити на велосипеді. Але замість того, щоб безцільно кататися, вони допомагають нужденним — і не лише їжею, а й добрим словом.

[Петер Вараді, безпритульний]:
«Вони не приїжджають на хвильку — просто дати бутерброд. Я бачу, що їм і справді цікаво, як минув день чи що відбувалося зі мною весь тиждень. Вони слухають нас, розмовляють із нами. І це дуже велика допомога для бездомної людини, з якою ніхто не говорить».

Сім років тому в Будапешті вдвічі зросла плата за житло. Тисячі людей опинилися на вулиці. Збільшення інфляції теж погіршує ситуацію.

Нині в Угорщині коло 30 тисяч безхатченків. До тих, хто живе на вулиці, влада ставиться жорстко. Їм можуть виписати штраф, відібрати особисті речі, відправити до в’язниці чи на громадські роботи. Однак притулків для всіх бездомних бракує. І багато хто просто боїться туди йти.

[Кінга Ерменій, волонтерка]:
«Коли кілька разів принесеш бутерброди, вони починають довіряти. І якщо погода зовсім зіпсується, безпритульний може погодитися піти до притулку. Але багато хто не хоче офіційної допомоги чи боїться її просити, бо має поганий досвід».

За холодної погоди волонтери привозять бездомним гарячий чай, теплі речі й ковдри. І, звісно, не забувають поговорити.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

2 дні тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

2 дні тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

2 дні тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

2 дні тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

2 дні тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

2 дні тому