Культура і розваги

Озера, сади й луки: туристи знову прямують до Кашміру

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Мальовничі сади, знамениті озера й зелені луки в передгір’ях Гімалаїв. До Кашмірської долини знову поспішають туристи. За перші три місяці року тут побували 340 тисяч гостей. Місцева влада вважає, що цього разу кількість туристів стане найвищою за останні десять років.

Кашмірська долина здавна приваблювала мандрівників. Ще в XVII столітті монгольський падишах Джахангір сказав, що якщо на Землі є рай, то він у Кашмірі.

Тут багато принад. Наприклад, озеро Дал. Його називають «дорогоцінним каменем у короні Кашміру». Приваблюють туристів і сади імперії Великих Моголів, у яких безліч фонтанів. Ще одна перлина — сад тюльпанів. Він один із найбільших в Азії. Щороку тут висаджують понад мільйон цибулин 50 сортів. У саду також ростуть нарциси й гіацинти.

[туристка з Мумбая]:
«Тут дуже гарно. І зараз найкраща пора року — сезон квітів. Це прекрасно. Ми всі щасливі, бо два роки потерпали через COVID, а тепер повертаємося до нормального життя».

Потік туристів до Кашміру різко зменшився 2019 року, коли уряд позбавив цей регіон автономії. Владі довелося надіслати сюди військовиків, щоб запобігти протестам і терактам пропакистанських угруповань. Ситуація була напруженою. А потім спалахнула пандемія.

[туристка з Керали]:
«Клімат тут чудовий. Я знала, що це гарне місце й що варто сюди приїхати. Ми добре провели час. І в Кашмірі стало значно безпечніше, ніж раніше, коли тут вчиняли теракти».

З поверненням туристів відновлюється й місцевий бізнес. Готелі заповнені на 80–90 %. З’явилася робота у таксистів, гідів та фотографів.

[Мохаммад Афзал, фотограф]:
«Туризм — це основне джерело нашого доходу. Він допомагає забезпечувати наші сім’ї. Дуже довго ми сиділи без роботи, тому раді, що туристи поступово повертаються до Кашмірської долини».

На туризм припадає 7 % усієї економіки Джамму та Кашміру.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

2 дні тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

2 дні тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

2 дні тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

3 дні тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

3 дні тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

3 дні тому