Огляд світових подій

Огляд світових подій (з 3 по 7 квітня)

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

1. 30-метрова стіна обвалилася на житлові будинки в Ла-Пасі

Упала стіна
Ла-Пас, Болівія

На цих кадрах 30-метрова стіна валиться на дахи житлових будинків. Це Ла-Пас — фактична столиця Болівії.

На щастя, потерпілих немає. Те, що зі стіною проблеми, помітили заздалегідь.

[Айван Аріас, мер Ла-Паса]:
«Це відбувалося з 5:30 вечора. Стіна осідала поступово. Ми евакуювали п’ять сімей — 17 людей. Їхні будинки стоять нижче за рівень дороги на 7 метрів. Сім’ї дотримувалися наших інструкцій, і ми встигли їх евакуювати, перш ніж упала стіна».

Зі слів чиновників, в обвалі винні зливи, які останніми днями йдуть у високогірному місті.

[місцева жителька]:
«Чиновники прийшли й сказали, що нам треба евакуюватися. Вони попросили нас узяти речі, бо знали ситуацію. Учора вдень було чути рух землі, а ввечері стіна впала. Дякувати Богу, люди покинули будинки. Нам було дуже страшно. Ніколи цього не забудемо».

У лютому Болівія дуже постраждала від повеней та зсувів, до яких теж спричинили зливи. І негода й далі створює в регіоні проблеми.

За день до події зі стіною гірську трасу, що веде з Ла-Паса, завалило снігом. Автомобілі просто не могли в’їхати в гору, через що утворилися затори та небезпечна аварійна ситуація.

2. Нові санкції проти Росії запровадили США, Велика Британія та ЄС

Нові санкції
Росія ― США ― ЄС

Демократичні держави світу запроваджують нові санкції проти Росії у відповідь на жахливі злочини, вчинені російськими окупантами в українських містах.

Пакет, який ухвалили США спільно з країнами «Великої сімки» та Євросоюзом, передбачає санкційні обмеження, які завдадуть збитків Росії та посилять її економічну, фінансову й технологічну ізоляцію.

Так у Білому домі заявили, що накладають санкції на двох дочок президента Росії Володимира Путіна, на дружину та доньку голови МЗС Росії Сергія Лаврова, а також на колишнього президента Росії Дмитра Медведєва та інших. Крім того, санкції застосують і щодо найбільших фінансових установ Росії: «Сбербанку» та «Альфа-банку».

Водночас сенат США схвалив законопроєкт, що відновить процедуру ленд-лізу, яку востаннє використовували під час Другої світової війни. Це означає, що Україні швидко надаватимуть зброю на умовах оплати в майбутньому. Однак законопроєкт ще має затвердити палата представників.

Нові обмежувальні заходи проти російської федерації 6 квітня запровадив і уряд Великої Британії. Як заявила голова МЗС країни Елізабет Трасс, російським кораблям уже заборонено заходити до британських портів, а також Велика Британія разом із союзниками запровадила санкції проти російських банків і вжила заходів, щоб відрізати Москву від міжнародної фінансової системи.

Також до кінця 2022 року британський уряд планує покласти край залежності від російського вугілля й нафти та якомога швидше припинити імпорт газу. Міністр закликала союзників піти далі в застосуванні санкцій щодо Росії.

[Елізабет Трасс, голова МЗС Великої Британії]:
«Досі наші санкції були спрямовані на тих, хто годує та фінансує військову машину Путіна. <> Наші скоординовані санкції повертають російську економіку до радянської епохи, але ми можемо й повинні зробити більше».

Представники ЄС у четвер затвердили заборону на російське вугілля. Вона набуде повної чинності з середини серпня — на місяць пізніше, ніж планували спочатку.

Також Європарламент вимагає від членів ЄС негайно запровадити ембарго на всю російську нафту та газ, закрити порти для російських суден та заборонити автомобільні вантажні перевезення з Росії та Білорусі.

Водночас Генеральна асамблея ООН 7 квітня виключила Росію з Ради ООН з прав людини.

3. Протести на Шрі-Ланці: люди вимагають відставки керівного сімейного клану

Протести проти клану
Шрі-Ланка

Поліція Шрі-Ланки застосувала сльозогінний газ та водомети проти протестувальників. Люди вийшли до резиденції прем’єр-міністра та до офісу президента через найгіршу за десятиліття економічну кризу.

Шрі-Ланка не може оплатити імпорт пального та товарів. Минулого тижня через багатогодинні відключення електроенергії та дефіцит предметів першої потреби влада мусила оголосити надзвичайну ситуацію.

З 2019 року державою керує родина Раджапакса. Наразі вона намагається провести перестановки та звільнення. Наприклад, президент Готабая Раджапакса звільнив свого брата з посади міністра фінансів та шукає нового керівника центробанку.

Проте місцеві жителі закликають до повного усунення сімейного клану.

[Упалі Карунатілаке, житель Шрі-Ланки]:
«Посаду президента треба віддати тому, хто раніше не був у політиці. Ця людина має взяти в радники інтелектуалів, вона має слухати поради експертів та міністрів». [Хуссейн Сахір, житель Шрі-Ланки]:
«Вони розпустили уряд, але все одно повернулися майже ті самі клоуни. Ніякої різниці».

Упродовж багатьох років витрати Шрі-Ланки були вищими за надходження. Водночас через пандемію в країні не стало туристів — головного джерела поповнення держскарбниці.

Минулого місяця, напередодні переговорів із МВФ, уряд намагався девальвувати національну валюту. Як наслідок, це спричинило стрімку інфляцію.

4. У Ємені після 7 років війни почалося двомісячне перемир’я

Двомісячне перемир’я
Сана, Ємен

Два місяці перемир’я. Укладена за посередництва ООН угода набула чинності в Ємені в суботу ввечері, коли почався мусульманський священний місяць Рамадан.

Уже сім років у цій країні триває воєнний конфлікт між владою і повстанцями-хуситами. Цілковите припинення вогню — перше з 2016 року.

[житель Ємену]:
«Чудово. Надіюся, що воно триватиме не два місяці, а завжди, бо люди втомилися й дуже натерпілися».

Угода містить припинення наступальних воєнних операцій, зокрема і транскордонних атак, а ще дозволяє імпортувати пальне до підконтрольних хуситам районів. Завдяки їй також можна виконувати деякі комерційні рейси зі столиці — Сани, яку утримують бойовики.

[житель Ємену]:
«Побачимо, як буде наділі. Якщо удари по Сані припиняться, аеропорт запрацює, порт “Ходейда” відкриється, тоді ми відчуємо, що це реальне перемир’я».

Військова коаліція на чолі із Саудівською Аравією втрутилася в конфлікт у березні 2015 року на боці уряду Ємену. Вона контролює морський і повітряний простір країни.

[жителька Ємену]:
«Учора ми побачили в соцмережах і взагалі в ЗМІ оголошення про двомісячне перемир’я. Але його не видно на місцях, воно лише на папері. Переходи не відкриваються, валюта не уніфікована, ціни не знижено. Економічна ситуація погіршується».

З минулого року західні країни й організації намагалися досягти постійного перемир’я, щоб відновити політичні переговори. Але хусити вимагали спочатку зняти блокаду.

У ширшому сенсі конфлікт уважають непрямою війною між мусульманами-сунітами Саудівської Аравії та шиїтським Іраном.

5. ООН збирає для Афганістану $4,4 млрд допомоги

ООН збирає гроші
Афганці на межі голоду

ООН оголосила, що збирає для Афганістану найбільшу у своїй історії одноразову гуманітарну допомогу. Водночас вона висловила занепокоєння щодо правління в країні «Талібану».

Зараз Афганістан переживає найбільшу за 30 років засуху. За даними ООН, коло 23 мільйонів жителів країни відчувають гостру нестачу продовольства, а 10 мільйонів дітей потребують термінової допомоги.

Представник ООН Мартін Гріффітс назвав ситуацію в Афганістані однією з найгірших гуманітарних криз у світі.

[Мартін Гріффітс, представник ООН]:
«Сьогодні ми просимо донорів профінансувати найбільшу гуманітарну допомогу, будь-коли заплановану для однієї країни. Ми просимо чотири мільярди 440 мільйонів доларів, щоб допомогти народу Афганістану в скрутну годину».

Зі слів Гріффітса, фінансова допомога підтримає сільське господарство й забезпечить роботу соціальних служб. Це допоможе запобігти економічному колапсу.

[Мартін Гріффітс, представник ООН]:
«Гуманітарна ситуація тут важка, бо життя десятків мільйонів людей висить на волосинці. 60 % афганців сьогодні потребують гуманітарної допомоги».

Водночас Захід вимагає від «Талібану» в обмін на допомогу повернути права людини. Так, США скасували зустріч із представниками угруповання в Катарі після того, як афганським старшокласницям не дозволили почати навчання в обіцяний час.

[Ріклеф Бойтін, представник МЗС Німеччини]:
«Не варто забувати, що “Талібан”, де факто влада країни, має виконувати свої зобов’язання, захищати народ і допомагати гуманітарним організаціям».

Сума, яку збирає ООН на 2022 рік, утричі більша за ту, яку просили 2021-го. Поки що профінансовано лише 13 %. Усі гроші направляють безпосередньо до агентств із надання допомоги, в обхід уряду талібів.

Ще до початку цього збору коштів Велика Британія оголосила, що виділить країні 374 мільйони доларів.

6. Екологічна сталь: Швеція сподівається замінити вугілля на водень

Екологічно чиста сталь
Швеція

Доменні печі виплавляють сталь сотні років. Але екологи скаржаться, що наслідком такого виробництво є викиди великого обсягу СО2.

Так, на кожну тонну сталі припадає 1,8 тонни вуглекислого газу.

На заводах одного шведського сталеливарного гіганта, що на півночі країни, використовують ті ж технології.

[Моніка Кінтейро, менеджер заводу]:
«Ми завантажуємо в доменну піч залізорудні котуни, а це оксиди заліза. Потім змішуємо його шарами з коксовим вугіллям, а потім вдуємо гаряче повітря в доменну піч і кокс плавить залізо. Як викиди ми отримуємо CO2».

Утім, у країні вже тестують нову технологію. Невеликий експериментальний завод значно зменшить обсяги викидів. Коксове вугілля тут замінює водень.

[Мікаель Нордландер, еколог]:
«Маємо шанс перестати використовувати викопне паливо в промисловості й перейти на електроенергію з чистих джерел».

Газоподібний водень добувають із води з використанням відновлюваної електроенергії. Замість CO2 утворюється водяна пара.

Отриману сировину потім плавлять в електропечі.

[Мартін Пей, технолог заводу]:
«Ми отримуємо залізо й водяну пару. Водяну пару можна конденсувати, рециркулювати, повторно використовувати в процесі. Так ми дійсно усуваємо основну причину викиду вуглекислого газу під час виробництва сталі».

Першу сталь за новою технологією виробили торік у червні, але лише кілька сотень тонн. Завод поки невеликий.

До 2026 року планують побудувати більший демонстраційний завод і розпочати комерційне використання.

7. Літальна обсерваторія НАСА готується до нової місії

Літальна обсерваторія SOFIA
Сантьяго, Чилі

Літальна обсерваторія НАСА приземлився в аеропорту Сантьяго в Чилі. У цьому величезному «боїнгу» міститься телескоп-рефлектор, призначений для астрономічних спостережень в інфрачервоній частині спектра.

[Есекель Трейстер, астрофізик]:
«Ось там вбудований телескоп. Уночі корпус літака відкривається так, щоб (телескоп) міг вивчати небо. Отримані дані записують прилади. Потім вони надходять на комп’ютери, де їх зберігають і аналізують».

Телескоп підіймають на висоту 13 км. Так він опиняється вище за основний шар пари атмосфери, який поглинає деякі інфрачервоні хвилі. Це дає змогу отримувати зображення майже такі ж якісні, які одержують космічні обсерваторії.

За допомогою літального телескопа можна вивчати планети, астероїди й комети Сонячної системи, а також народження й загибель зірок, формування зоряних систем та чорні діри.

«Боїнг-747SP» призначений для наддалеких перельотів. Його спеціально переобладнали для проведення наукової роботи. У межах проєкту з початку червня до кінця липня планують здійснити 32 польоти.

8. Ілон Маск виявився найбільшим акціонером Твіттеру

Найбільший акціонер
Маск купив акції Твіттеру

Ілон Маск став найбільшим акціонером Твіттеру. Мільярдер і власник компанії «Тесла» купив 9,2 % акцій за два мільярди 890 мільйонів доларів. Тепер його частка майже вчетверо більша, ніж у засновника соцмережі.

Угода, як виявилося, відбулася ще 14 березня. Про неї стало відомо, коли вийшов звіт Комісії США з цінних паперів.

Звістка, що Маск став найбільшим вкладником, одразу підвищила вартість акцій компанії. За день вони подорожчали на 26 %.

Ілон Маск — активний користувач соцмережі. Має понад 80 мільйонів підписників. Водночас недавно він задумався про створення альтернативної соцмережі й розкритикував Твіттер за придушення свободи слова.

Ось кілька його твітів на тему.

«Свобода слова необхідна для функціонування демократії. Чи вірите ви, що Твіттер неухильно дотримується цього принципу?»

«З огляду на те, що Твіттер де-факто служить громадським майданчиком, недотримання принципів свободи слова докорінно підриває демократію. Що робити?»

[Анджело Зіно, аналітик]:
«Можливо, його кінцева мета — повністю купити компанію. Це було б значно простіше, ніж створювати щось з нуля».

Утім, сам Ілон Маск поки не повідомив, навіщо придбав частку Твіттеру. Але в кожному разі це рішення стане випробуванням для нового гендиректора цієї соцмережі Парага Агравала. Він замінив Джека Дорсі, коли той раптово подав у відставку в листопаді 2021 року.

9. Огіркова криза: подорожчання енергоносіїв спустошує британські теплиці

Огіркова криза
Велика Британія

[Тоні Монтальбано, фермер]:
«Ми стільки років старанно працювали, щоб стати тими, хто ми є. А тепер за один рік можемо все втратити».

Британський фермер Тоні вирощує огірки вже 24 роки. Це ж робили його батько й дід. Каже, що зазвичай у такий час у теплицях уже дозріває врожай.

Проте цього сезону він посадив рослини пізніше, щоб заощадити на газі.

[Тоні Монтальбано, фермер]:
«Я сподівався, що ціни на газ знизяться. Але вони, як і раніше, дуже високі. Цього тижня я заплатив уп’ятеро більше, ніж за той самий тиждень минулого року».

Голова Асоціації британських фермерів Джек Вард каже, що таких виробників, як Тоні, хоч і вважають малим бізнесом, але вони — стратегічно важлива частина забезпечення продовольством. У сезон збирання врожаю більша частина продукції до британських супермаркетів надходить саме від них.

Упродовж десяти років вони відчували ціновий тиск. А тепер, коли вартість енергоносіїв у Європі зростає, вони задумалися, чи зможуть вижити.

[Джек Вард, голова Асоціації британських фермерів]:
«Треба домогтися того, щоб виробництво лишилося у Великій Британії, а не перемістилося до іншої частини світу».

Торік вирощення одного огірка у Великій Британії коштувало коло пів долара. Нині сума подвоїлася й далі збільшується.

Крім подорожчання енергоносіїв, ферми потерпають і через зростання цін на добрива та інсектициди.

Такі ж проблеми мають і виробники інших овочів.

Економісти кажуть, що це ще більше посилить інфляцію. А її вважають однією з найвищих у Європі. У лютому вона досягла 30-річного максимуму — 6,2 %. Очікується, що цей показник зросте до 9 % уже до кінця 2022 року.

10. Шкірозамінник із грибів виготовляє американський стартап

Замінник шкіри
США

Шкіра з грибів. Таку розробку випробовує одна каліфорнійська біотехнологічна компанія. Вона обіцяє, що вже незабаром із цього матеріалу робитимуть вишукані сумочки й сидіння спортивних авто.

А матеріал, з якого роблять замінник шкіри, це міцелій — вегетативне тіло грибів, яке на вигляд нагадує корінь.

На виставці в Нью-Йорку компанія показує альтернативу шкіри різного кольору й текстури. Матеріал назвали рейші.

[Мет Скаллін, голова компанії]:
«Це наш запатентований спосіб вирощування міцелію в щільну й міцну структуру. Цей матеріал універсальний. Ми можемо корегувати його властивості під час росту. Сьогодні його характеристики навіть ліпші, ніж у шкіри».

Компанія вже співпрацює з паризьким люксовим брендом. Обіцяють цього року випустити колекцію культових сумок із рейші.

[Софія Ванг, співзасновниця компанії]:
«Наступного року ми побачимо наші товари на П’ятій авеню, на вулицях, у знаменитостей».

У світі є багато замінників шкіри. Деякі дуже міцні. Але за словами засновника компанії, рейші має низку переваг.

[Мет Скаллін, голова компанії]:
«Наш матеріал відрізняється тим, що він зовсім не містить пластику. Це високоякісний натуральний матеріал, який має такі ж характеристики, що й шкіра. На дотик він такий самий, як шкіра тварин».

Представники компанії кажуть, що ведуть переговори з кількома модними брендами, а ще будують фабрику, яка зможе щороку виробляти мільйони кілограмів рейші.

11. Морських коників у затоці Гуанабара стає більше

Морських коників дедалі більше
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Бразильські біологи оглядають і вимірюють морського коника, спійманого в затоці Гуанабара. Це дорослий і здоровий самець. До того ж виношує дитинчат. Так, звучить незвично, але в самців морських коників цей процес майже постійний. Щойно мальки відпливуть, самка відкладе нові ікринки в сумку самця.

[Наталі Фререт-Мойрер, біолог]:
«Ми визначаємо, що самець вагітний, за цим органом, що в ділянці живота. Це сумка. Вона нагадує сумку кенгуру, але складніша».

За раз народжуються від п’яти до півтори тисячі мальків. Виживає лише один відсоток. Проте популяція в затоці зростає. Але вісім років тому все було інакше. Морські коники тут майже зникли. Їх надмірно виловлювали, щоб продавати для акваріумів чи на сувеніри. Коли уряд заборонив вилов, ситуація почала виправлятися.

Біологи спостерігають за кониками 15 років. Щомісяця вони занурюються у затоку й досліджують територію завбільшки 400 квадратних метрів коло берега Ріо-де-Жанейро.

Морські коники дуже вразливі. Вони не мають шлунка, тому постійно їдять, щоб не померти від виснаження. Перед хижаками беззахисні, але добре маскуються, змінюючи колір тіла й зливаючись із водоростями.

Також коники часто потрапляють у риболовецькі сіті.

[Манасі Ребусас, голова Асоціації рибалок]:
«Якщо морський коник на вигляд хворий, ми повідомляємо біологам. Вони лікують його, а потім повертають у море».

Біологи також розводять морських коників у лабораторії. Тому якщо так станеться, що популяція в затоці зникне, її можна буде відновити.

Є коло 60 видів морських коників. Завбільшки вони від двох до 30 сантиметрів. Належать до родини голкових риб. Морські коники плавають повільно, але їхні очі обертаються незалежно одне від одного, забезпечуючи майже круговий огляд. Ці морські істоти переважно утворюють пару на все життя. Вибір робить самка.

12. Мінівівці дедалі більше підкорюють серця австралійців

Мода на мініовечок
штат Квінсленд, Австралія

60 сантиметрів на зріст, густа шерсть і допитливість. Ці кумедні мініовечки належать до породи саутдаун. Їх називають і мініатюрними саутдаунами, і староанглійськими вівцями-ляльками, і навіть вівцями з мордочками плюшевих ведмедів.

У світі є всього чотири розплідники, які розводять цю породу. Одним із них володіє австралійка Джоанна Вілланс.

[Джоанна Вілланс, власниця розплідника овець]:
«Ці вівці мають дуже виражену індивідуальність. Це проявляється в усьому».

Ферма Джоанни — у Квінсленді. Тут переважно розводять коричневих та чорних овець. Останнім часом породою дедалі більше цікавляться в усій Австралії.

Саллі Паркінсон має ферму на околиці Брісбена. Вона тримає кіз, а тепер купила й мініовечку. Уже навчила її кількох трюків.

[Саллі Паркінсон, фермер]:
«Мені до вподоби, що ці вівці мініатюрні. І на такій, як у мене, ділянці, оформленій у стилі ферми, вони будуть просто кумедними домашніми тваринками».

Породу саутдаун вивели в Англії в 1800 році. Овець експортували до різних країн, особливо до Нової Зеландії. Мінівівці були джерелом вовни, а також високоякісного м’яса.

Під час Першої та Другої світових воєн овечки саутдаун майже зникли. Урятував породу американець Роберт Мок. Він відшукував отари таких овець у всьому світі. Загалом знайшов 350 саутдаунів. Завдяки їм популяція вижила.

13. 60 років заборони позаду — Куба повертається до професійного боксу

Бокс знову буде професійним
Куба

Здається, що це просте тренування в спортзалі Старої Гавани. Але тут витає натхнення — перед кубинськими боксерами відкривається майбутнє, адже в країні скасовують 60-річну заборону на професійний бокс. Її запровадив колишній комуністичний лідер Фідель Кастро.

Раніше кубинські боксери могли або займатися як аматори, або мусили виїжджати з країни.

[Альберто Гонсалес, тренер]:
«Думаю, еміграція кубинських боксерів трохи зменшиться. Економічна ситуація в країні важка, і заняття (професійним спортом) допоможуть (боксерам) забезпечувати сім’ї».

Кубинці ознайомилися з боксом на початку минулого століття завдяки туристам із США. Цей вид спорту швидко став дуже популярним. Але після заборони кубинці брали участь лише в змаганнях з аматорського боксу. З 72-го року вони вибороли 41 золоту медаль на Олімпійських іграх.

Тепер боксери зможуть укладати контракти й виступати в інших країнах за гроші. Кубинські чиновники розробили схему розподілу гонорару: 80 % отримуватимуть боксери, 15 % — їхні тренери та 5 % діставатиметься медичному персоналу.

[боксер]:
«Мені подобається сам бокс, але я також хочу здобути й професійний титул на міжнародних змаганнях».

Куба поверталася до професійного боксу поступово — з 2013 року. Спочатку спортсменам дозволили виступати в напівпрофесійних змаганнях, пізніше — в одному з професійних міжнародних турнірів.

Тепер кубинські боксери виступатимуть на професійному рингу 20 травня в Мексиці.

14. Єрусалим готується до повернення туристів

Туристи повертаються
Єрусалим, Ізраїль

Туристи прийшли до Храму Гробу Господнього в Єрусалимі. Християни вірять, що ця святиня XII століття стоїть на місці розпинання, поховання й воскресіння Ісуса.

Щороку на Великдень сюди приїздять тисячі прочан. Але цей сезон, найімовірніше, буде млявим. Після локдаунів туристів поки небагато.

[Доріт Грав’є, туристичний гід]:
«Усе залежить від туристів, що приїздять із-за кордону, а не від місцевих. Оскільки люди не могли приїхати, місто було порожнім».

Ізраїль знову відкрився для туристів 1 березня, бо хвиля штаму омікрон пішла на спад. Проте країна досі вимагає тестування до та після прибуття.

[Мбангвета Мвендавейл, турист із Зімбабве]:
«Ми хотіли приїхати раніше, але недавно COVID просто все знищив. Нам довелося скасувати поїздку. Поки що все спокійно. Ми щасливі тут бути».

Міністерство туризму Ізраїлю очікує в передвеликодній тиждень 30 тисяч туристів. До пандемії в старому місті Єрусалима збиралося до 100 тисяч гостей.

[Доріт Грав’є, туристичний гід]:
«Обмеження та інші процедури в аеропорту. Люди дуже обережні. Усі сумніваються, чи варто їхати. Туризм поки що не той, що раніше».

Торік до Єрусалима прибуло лише кілька сотень гостей. Цього разу очікують на часткове відновлення.

[Браян Занд, пастор із США]:
«Я був тут у березні 2020 року — була просто гробова тиша. Тепер прочани повертаються, усе оживає. Цього року Великдень буде схожим на Воскресіння».

Католики цього року святкують Великдень 17 квітня, а православні — 24-го.

Водночас 2 квітня у мусульман почався священний місяць Рамадан. А це означає, що в Єрусалимі цього разу точно буде велелюдно.

15. Да ських зірок, щоб урятувати річкових мешканців

Полювання на морських зірок
Гобарт, Австралія

Австралійські дайвери пірнають у річку Деруент, що на острові Тасманія. Тут відкрилося чергове полювання на чужорідних морських зірок, які загрожують місцевим унікальним видам. Приміром, променеперим рибам із родини брахіоніхтієвих.

[Брюс Махер, дайвер]:
«Наша мета — зменшити кількість зірок, щоб захистити види, яким загрожує зникнення».

Зірок ловлять волонтери. Збираються три рази на місяць. У кожному полюванні участь бере 40 осіб.

[Метте Доу, дайвер]:
«Ми приїздимо всією сім’єю. Тож наш старший син теж бере участь».

На цій ділянці річки прибирають уже вчетверте.

[Метте Доу, дайвер]:
«Першого разу зірок можна було збирати мало не відрами. Це було дуже зручно. Та оскільки ми вже попрацювали, їх поменшало. Тепер зірок треба шукати».

Проєкт рік тому розпочала Бенні Вінсент. Волонтери зібрали вже понад 100 тисяч морських зірок.

[Бенні Вінсент, організаторка]:
«Ми постійно працюємо в одних і тих самих місцях. Тому найближчими роками кількість морських зірок має зменшитися».

Фахівці припускають, що морські зірки потрапили до річки з океану приблизно 40 років тому. Вони так розплодилися, що їх уже щонайменше мільйон.

16. Яку «шотландку» носить лише британська королева

Одяг королеви
Балморал, Велика Британія

Стиль одягу британської королеви впізнаваний у всьому світі. Але в шотландській резиденції Єлизавети II можна добре все розглянути. У замку Балморал відкрили спеціальну виставку.

[Сара Гор, помічник куратора виставки]:
«Це було вбрання для діамантового ювілею. А в цьому королева була, коли відвідувала Баллатер. Цей капелюшок створила дизайнерка Енджела Келлі. І мені дуже до вподоби цей буденний одяг, у якому королева проводила вихідні в Балморалі».

Звісно ж, королева носить і традиційну «шотландку». Такий орнамент називається тартан. Саржеве переплетення ниток, забарвлених у різні кольори. Традиційно кожна місцевість чи клан має свої кольори й розташування смуг. Ось цей тартан — спеціальний «королівський».

[Сара Гор, помічник куратора виставки]:
«Цей кілт у кольорах граніту пошито з балморальського тартану. Його створили для принца Альберта. Його можуть носити лише члени королівської сім’ї і королівський волинник».

Є тут і дитячі машинки, на яких дворами замку каталися колись юні принци.

Виставку присвячено платиновому ювілею перебування Єлизавети ІІ на троні. Вона називається «Від річки до монарших осіб», і тут порушують ще одну тему. Це проблема зникнення диких лососів. У цій інсталяції — 250 скляних фігур, і загалом це нагадує косяк риби.

Експозицію в замку Балморал можна оглянути до 2 серпня.

17. Албандицію виготовлення національних шапочок

Виробництво традиційних шапочок
Круя, Албанія

Такі білі шапочки століттями носили албанці. Вони називаються кече, або келеш. У містечку Круя одна сім’я, як і в давнину, робить ці головні убори.

Виробництво повністю ручне. На одну шапочку досить невеликого шматка повсті. Процес виготовлення має 12 етапів. На один келеш треба щонайменше дві години.

Головні убори дещо відрізняються один від одного. Це пов’язано з тим, що на півночі Албанії носили шапочки усіченої напівсферичної форми, на півдні — високі, а в деяких регіонах — конічні.

У сім’ї Гуні майстерність передається від покоління до покоління. Інструменти теж переходять у спадок. Деяким уже сто років.

[Ардіан Гуні, ремісник]:
«Мої батько, дід та прадід жили з цього ремесла й зберігали цю сімейну традицію. Зараз її зберігаємо ми».

Готові вироби продаються в магазині біля майстерні на старому ринку міста Круї. Коштують від 10 до 12 євро. Китайські й турецькі аналоги значно дешевші, тому албанській родині важко. Проте майстерня тримається. За рік тут роблять тисячу шапочок. Покупці є навіть у Франції і в Німеччині.

[Нурмір Рікай, етнограф]:
«Це велика цінність для Круї та всієї Албанії. Це треба підтримувати, бо люди мають знати, яким було традиційне ремесло. Має бути можливість побачити процес виробництва».

Келеш — частина албанського народного костюма та один із національних символів Албанії. Сьогодні його надягають на весільні церемонії, а у звичайні дні майже не носять.

18. Рідкісний малюнок Мікеланджело виставлять на аукціон за 30 млн євро

Рідкісний малюнок Мікеланджело
Париж, Франція

30 мільйонів євро — такою буде стартова ціна цього раніше невідомого малюнка Мікеланджело на аукціоні у Парижі. 1907 року його продали як роботу учнів великого художника. Потім про малюнок надовго забули.

Однак у 2019-му фахівець одного аукціонного дому визнав начерк однією з робіт Мікеланджело. Пізніше це підтвердив професор історії мистецтв Кембриджського університету.

[Стейн Алстенс, працівник аукціонного дому]:
«Цей малюнок — одне з найбільш захопливих за тривалий час відкриттів серед робіт давніх майстрів. Мікеланджело створив його у віці приблизно 20 років. Тоді він жив у Флоренції — своєму рідному місті».

Роботу датовано кінцем XV століття. На ній зображено частину фрески «Хрещення неофітів», яку написав майстер флорентійської школи Мазаччо.

[Стейн Алстенс, працівник аукціонного дому]:
«Зображання людського тіла стало дуже важливою частиною (творчості Мікеланджело), ​​що проявляється як у скульптурах (можна згадати статую Давида у Флоренції), так і в багатьох постатях, які він намалював у Сікстинській капелі».

Цей малюнок — одна з не більш ніж десяти робіт Мікеланджело, що перебувають у приватних колекціях.

Раніше роботу було оголошено національним надбанням Франції. Через це її 30 місяців не можна було вивозити з країни. Нещодавно французький уряд скасував обмеження. Тож тепер малюнок зможе купити колекціонер із будь-якої країни.

Роботу Мікеланджело спочатку виставлять на огляд у Нью-Йорку та Гонконзі. А 18 травня вона піде з молотка в Парижі.

19. Як у Гімалаях: нове житло для малих панд і снігових барсів у Дублінському зоопарку

Нові вольєри для мешканців зоопарку
Дублін, Ірландія

Цей сніговий барс, нарешті, може відчути себе у більш звичному середовищі. У Дублінському зоопарку добудували нові вольєри під назвою «Гімалайські пагорби».

Тут відтворено високогірний ландшафт, на якому снігові барси, або інакше ірбіси, здебільшого й живуть. Вони люблять невеликі відкриті плоскогір’я й пологі вкриті рослинністю схили, що чергуються зі скелястими ущелинами.

А ось ще одні любителі гімалайських схилів — малі панди. Їх ще називають червоними пандами. Ці тварини відмінно пересуваються по деревах, а спати полюбляють у дуплах, згорнувшись бубликом.

[Крістоф Швітцер, директор зоопарку]:
«Тварини тепер добре влаштувалися. Ми відтворили місце існування в Гімалайських горах. Обидва види люблять високогір’я. Снігові барси трапляються на висоті до 5000 метрів на дуже крутих скелястих схилах, які тепер є і в нас».

У Дублінському зоопарку червоні панди — улюбленці публіки. У дикій природі ці хижаки — під загрозою зникнення. За різними підрахунками їх залишилося від 2500 до десяти тисяч особин.

На будівництво вольєрів потратили три мільйони євро. Приблизно половину суми виділив уряд Ірландії.

Leave a Comment

Останні записи

У зоопарку в Берліні оголосили клички двох суматранських тигренят

Суматранським тигренятам у зоопарку «Берлін-Фрідріхсфельде» дали клички. Близнюків, що народилися 25 лютого, зватимуть Куно та…

49 хв. тому

На прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах

На прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах. Нападник вистрілив у політика п'ять разів. Його госпіталізували…

2 години тому

Дедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграції

Повені на півдні Бразилії змушують сотні тисяч місцевих жителів замислитися про переїзд. У регіоні живе…

3 години тому

Виставка забутих жінок-художниць проходить у Лондоні

Роботи забутих жінок-художниць показують на новій виставці. Експозиція називається «Тепер ви нас бачите». Це картини…

4 години тому

Ексміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини

Ексміністра економіки Казахстану Куандика Бішимбаєва засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини Салтнат…

23 години тому

У США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватів

Великі хвилі та сильний вітер випробовують цю плавучу вітроелектростанцію. Експеримент проходить у закритому басейні, а…

24 години тому