Новини Китаю

Китай веде приховану пропаганду в соціальних мережах

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Одночасно з тим, як Китай заявляє про свою економічну міць, він таємно створює мережу агентів у соцмережах. Вони злагоджено спростовують критику на адресу китайської влади.

Такого висновку дійшло інформагентство «Ассошіейтед Пресс». Воно виявило десятки таких облікових записів, які допомагають китайській компартії розповсюджувати пропаганду.

Здебільшого це працівники державних ЗМІ Китаю, які називають себе блогерами-мандрівниками й збирають мільйони підписантів в інстаграмі, фейсбуці та ютубі.

Одна так звана тревел-блогерка й журналістка Лі Цзінцзін опублікувала на своїй сторінці в ютубі відео, у якому висміювала американських журналістів, які висвітлювали війну в Україні.

Є й інша група — це західні блогери, які повторюють на своїх каналах та сторінках прокитайську пропаганду: від становища мусульман-уйгурів до війни Росії проти України.

Вінстон Стерзель — режисер із ПАР. Він разом зі своїм бізнес-партнером десять років прожив у Китаї. Потім вони втекли й стали критиками китайської влади в ютубі. Кажуть, що Пекін часто пропонує гроші за відео з вигідною йому інформацією.

[Вінстон Стерзель, режисер]:
«Це лазівка, спосіб уникнути ярлика державного рупора».

Торік до них звернулася одна гонконзька медіакомпанія, яка попросила розповісти на ютуб-каналі про туристичну привабливість провінції Хайнань. Вони вдали, що зацікавилися.

[Вінстон Стерзель, режисер]:
«Щойно вони зрозуміють, що ви корисний актив, то починають годувати вас ще більшими пропагандистськими матеріалами. І платити за це. Наприклад, нам запропонували 2000 доларів за те, щоб ми сказали, що COVID поширив білохвостий олень в Америці».

Тепер партнери вимагають ще більшої прозорості й на американських соціальних платформах. Вони закликають, щоби пропагандистський матеріал від китайських користувачів відповідно позначали.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

3 дні тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

3 дні тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

3 дні тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

3 дні тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

3 дні тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

3 дні тому