Наука і технології

Жертва Везувію: останні хвилини жителя стародавнього Геркуланума

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Він загинув, намагаючись утекти від пірокластичного потоку. Скелет цієї людини знайшли під час розкопок стародавнього міста Геркуланум в Італії. Геркуланум, як і Помпеї, не пережив виверження Везувію, яке сталося в 79 році нашої ери.

Голова людини залишилася повернутою в бік Геркуланума. Можливо, він озирнувся на вулкан, і наступної миті на нього ринула розжарена лава.

[Франческо Сірано, директор археологічного парку «Геркуланум»]:
«Ця знахідка особливо цікава. З усіх, хто втікав від виверження, ця людина опинилася в найвіддаленішій точці морського узбережжя давнього міста».

Учені припускають, що останки належать чоловікові років 45. Він не лишився разом з іншими жителями, які сховалися в коморах під храмом Венери й чекали на допомогу. Чоловік вирішив рятуватися сам.

[Франческо Сірано, директор археологічного парку «Геркуланум»]:
«Ми вважаємо, що ця людина намагалася дістатися човна чи просто відчайдушно тікала. У ті часи на цьому місці було море, тому чоловік уже стояв у воді, і цієї хвилини його наздогнав пірокластичний потік».

У руках утікач щось тримав.

[Доменіко Камардо, археолог]:
«Найважливіше в цьому відкритті — це драматична картина, яка розгорнулася перед нами. Чоловік, найімовірніше, забрав із дому цінні речі, що були в дерев’яній скриньці. За допомогою ендоскопа ми побачили всередині бронзове кільце і, мабуть, кілька монет».

Виверження поховало Геркуланум під шаром вулканічних порід та попелу. Скелет чоловіка виріжуть разом із частиною породи й доставлять до лабораторії. Там останки обережно витягнуть і ретельно вивчать.

На місці давнього пляжу ще знайшли фрагменти дахів, меблів та інших предметів, а також стовбури й гілки дерев. Крім того, археологи виявили дошку, яка була завдовжки десять із половиною метрів. Це найдовша знайдена дошка часів давньоримської доби.

Головна мета розкопок — сполучити узбережжя з віллою Папірусів, щоб туристи могли прогулятися від міста до стародавнього пляжу, як це робили жителі Геркуланума.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

1 день тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

1 день тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

1 день тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

1 день тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

2 дні тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

2 дні тому