Культура і розваги

У Лондоні проходить виставка сатиричних картин XVIII століття Вільяма Гогарта

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Уперше за сто років портрет «Міс Мері Едвардс» повернувся до Великої Британії. У лондонському музеї проходить виставка картин англійського художника Вільяма Гогарта. Мері Едвардс була покровителькою мистецтв та найбагатшою жінкою Англії у XVIII столітті, коли творив Гогарт.

[Еліс Інслі, кураторка виставки]:
«Вона була цікавою жінкою, і гадаю, це видно на портреті. Вона оточена деякими атрибутами, які зображають на чоловічих портретах. Це і гончак, і глобус, і бюсти Єлизавети I та Альфреда Великого».

На виставці також можна оглянути картини європейських художників-сучасників Гогарта. Так можна порівняти їхню творчість.

Таку пару, приміром, утворює картина «Біла скатертина» французького художника Жан-Батиста Сімеона Шардена та полотно «Смерть графині». Друга робота належить до сатиричної серії картин «Модний шлюб», у якій Гогарт висміює звичаї еліти своєї епохи.

[Еліс Інслі, кураторка виставки]:
«Гадаю, картини серії “Модний шлюб” змушують замислитись, а твори Шардена спокійніші, їх хочеться споглядати. У “Модному шлюбі” помітне якесь безладдя. Особливо в останній картині, де собака краде їжу зі столу. Усе це свідчить про розруху та біду».

А цю картину з маркізом Брістолем приписують одразу трьом художникам. Спочатку над нею працювали француз та швейцарець. Потім англійському художнику доручили переписати обличчя однієї пані та її сина.

Експерти вивчили картини Гогарта та виявили, що художник не завжди дотримувався початкового задуму. Таким прикладом може бути полотно «Божевільня» із серії «Кар’єра марнотрата». Рентгенівські знімки показали, що по завершенню художник змінив положення людини, яка лежить на підлозі.

Мистецтвознавці вважають, що сатиричні твори Гогарта, як і раніше, сучасні. Художник народився 1697 року в Лондоні. Він прожив 66 років.

Виставка «Гогарт і Європа» проходить у Британській галереї Тейт. Вона триватиме до 20 березня.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

2 дні тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

2 дні тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

2 дні тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

3 дні тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

3 дні тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

3 дні тому