Новини економіки

Криза постачання: порожні полиці на «чорну п’ятницю»

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Усі пам’ятають кадри, на яких люди вбігають до магазинів, женучись за великими знижками. Але цього року «чорна п’ятниця» в США може пройти значно спокійніше. Причина в тому, що в країні криза постачання товарів. Вони просто не встигнуть потрапити в супермаркети до кінця листопада.

У портах Лос-Анджелеса та Лонг-Біч стоять величезні черги з контейнеровозів, завантажених різними товарами: від взуття та косметики до іграшок та підгузок. Загалом кораблів понад 60. До пандемії навіть одне судно, яке очікує розвантаження, було рідкісним явищем.

[Джин Серока, директор порту Лос-Анджелеса]:
«Найшвидший шлях з Азії до США й зовнішні порти — через Лос-Анджелес. І сьогодні тут усі намагаються прискоритися. Але проблема в тім, що ми взяли дорогу з десятисмуговим рухом і зменшили її до п’яти смуг. Ми щодня б’ємо рекорди».

Через цей порт проходить половина всього американського імпорту. Затримки відбуваються через пандемію, напружені торгові відносин із Китаєм, брак обладнання та через екстремальну погоду.

Тепер гіганти роздрібних продажів намагаються зафрахтувати власні кораблі. Але дрібні дистриб’ютори не можуть собі такого дозволити.

[Карлі Макджинніс, працівниця компанії з продажу настільних ігор]:
«У нас частина товарів застрягла в порту Лонг-Біч. Наша найновіша гра “Кинь-Кинь-Авокадо” вже тиждень там перебуває. Ще 50 днів пішло, щоб доставити її туди. Наша найпопулярніша гра “Кошенята, які вибухають” лежить у Лонг-Біч уже два тижні».

Як кажуть фахівці, 20–25 % товарів застрягли на контейнеровозах і не встигнуть доїхати до супермаркетів до 26 листопада, коли починається сезон знижок і розпродажів. А саме тоді багато роздрібних продавців отримують третину свого річного виторгу.

Leave a Comment

Останні записи

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

29 хв. тому

Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція»

14 травня держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.…

58 хв. тому

Дрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити ліси

Цей дрон скидає насіння липи та сосни на пагорб біля Приштини — столиці Косова. Щороку…

1 годину тому

Їжу класу люкс хочуть адаптувати для космосу

Це буде неймовірний досвід для тих, хто прагне пригод. Наприкінці 2025 року шестеро людей вирушать…

20 години тому

Іракський перукар створює картини з волосся клієнтів

Перукар Хуссейн Фаліх із Багдада мріє колись виставити свої роботи в художній галереї. Він створює…

21 годину тому

У зоопарку в Берліні оголосили клички двох суматранських тигренят

Суматранським тигренятам у зоопарку «Берлін-Фрідріхсфельде» дали клички. Близнюків, що народилися 25 лютого, зватимуть Куно та…

22 години тому