Культура і розваги

Мадрид очима художника: майстерня Антоніо Лопеса просто неба

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Це Антоніо Лопес — один із найвідоміших сучасних художників Іспанії. 85-річний маестро у чудовій формі і взявся за амбітний проєкт. З липня площа Пуерта-дель-Соль у центрі Мадрида перетворилася на його майстерню.

Антоніо незворушно змішує фарби. Щодня в його розпорядженні — усього 2,5 години. Строго із 18:30 до 21. Його мета — зафіксувати культову площу у променях заходу сонця.

[Антоніо Лопес, художник]:
«Я виходжу на пішохідну площу в центрі Мадрида. У цьому місті мільйони людей. Це нормально. Не збираюся на це скаржитися. Якщо вам важко малювати в натовпі, не виходьте у нього. Виберіть інше місце. Я роблю це за власним бажанням».

Роботи Лопеса називають «пронизливим реалізмом». Він випускник Королівської академії витончених мистецтв Сан-Фернандо, змолоду був натхнений Веласкесом і мистецтвом епохи Відродження.

Антоніо «штурмує» Пуерта-дель-Соль із третьої спроби. Уперше намагався зобразити її 20 років тому, потім — десять. Тоді спочатку взяв занадто маленький масштаб, а потім площу почали ремонтувати.

[Антоніо Лопес, художник]:
«Тому в мене є ще дві або три незакінчених картини Пуерта-дель-Соль. Сподіваюся, цього разу все вдасться. Зроблю все так, як задумав».

Антоніо Лопес — національна гордість країни. Серед його робіт — портрет іспанської королівської родини. Багато перехожих упізнають художника.

[житель Мадрида]:
«Це унікальна мить. Усі ми, присутні тут — свідки неповторної миті. Антоніо Лопес — жива легенда іспанського мистецтва, у моєму житті він відіграв ключову роль. Я зачарований його мистецтвом із дитинства, тому вирішив сам зайнятися мистецтвом».

[жителька Мадрида]:
«Він завжди мені подобався. Давно стежу за його роботами на виставках. Вони настільки реалістичні, прекрасні, мені дуже подобається».

[житель Мадрида]:
«Антоніо — маестро реалістичного живопису. Для мене це історична мить. Я захоплююся його картинами, мріяв побачити, як він пише Гран-Віа, для мене це справжня подія».

Пуерта-дель-Соль — площа у вигляді півмісяця, оточена будівлями XVIII століття. Найстаріша зі збережених тут — Будинок пошти. Бій годинника його вежі щорічно сповіщає іспанців про початок Нового року.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

15 години тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

16 години тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

16 години тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

17 години тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

18 години тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

19 години тому