Події

Убивство президента Гаїті: серед нападників були колишні військовики Колумбії

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

У вбивстві президента Гаїті брали участь колишні колумбійські військовики. Про це повідомив міністр оборони Колумбії. Загалом, згідно з даними гаїтянської влади, нападників було 28, зокрема 26 колумбійців і двоє американців гаїтянського походження.

[Дієго Молано, міністр оборони Колумбії]:
«Після вбивства президента Гаїті Жовенеля Моїза Інтерпол офіційно подав до уряду Колумбії та до нашої національної поліції запит на інформацію про ймовірних підозрюваних. Згідно з попередніми даними, це громадяни Колумбії, колишні військовослужбовці національної армії».

Убивство сталося вночі 7 липня. Група озброєних осіб увірвалася до приватної резиденції Жовенеля Моїза в Пелерині. У президента вистрілили з кількох видів зброї. Його дружину Мартін поранили. Зараз вона перебуває у лікарні.

Сили безпеки Гаїті вистежили підозрюваних і вийшли на їхню базу. Ті переховувалися в будинку неподалік від місця злочину в північному передмісті столиці Порт-о-Пренс. Перестрілка тривала до пізньої ночі, і в четвер влада затримала підозрюваних.

Це 15 колумбійців і двоє гаїтянських американців. Троє нападників було вбито, вісім утекло. Їх описують як професійних найманих убивць, які розмовляють іспанською.

53-річний Моїз прийшов до влади у 2017 році. А у 2018 у країні спалахнули протести. Демонстранти звинувачували його в погіршенні економічної ситуації і в реалізації корупційної схеми в межах доставляння нафти з Венесуели. Сам голова держави стверджував, що виступи організували його опоненти, які незадоволені політичними й економічними реформами.

Один з міністрів Гаїті зазначив, що вбивство було переворотом.

[Матіас П’єр, міністр у справах виборів Гаїті]:
«Це вбивство було грандіозним поваленням демократії. Через професійні інтереси люди дійшли до вбивства чинного президента. Це жахливий злочин, у якому брало участь 26 іноземних громадян».

У Гаїті з 2004 року діяла миротворча місія ООН, яка мала відновити порядок після повалення колишнього президента Жана-Бертрана Арістіда. У 2019 місія завершилася, хоча в країні все ще панував безлад. Зараз влада Домініканської Республіки, яка ділить острів із Гаїті, закликала організувати нову миротворчу кампанію. Також після вбивства Жовенеля Моїза Домінікана закрила кордон з Гаїті.

[Хосе Бланко, представник Домініканської Республіки в ООН]:
«Нам потрібна сильна місія на Гаїті, щоб допомогти гаїтянському народу відновити мир, якого, я певен, він дуже потребує».

Нині в Гаїті діє надзвичайний стан, а також оголошено жалобу.

Leave a Comment

Останні записи

Їжу класу люкс хочуть адаптувати для космосу

Це буде неймовірний досвід для тих, хто прагне пригод. Наприкінці 2025 року шестеро людей вирушать…

18 години тому

Іракський перукар створює картини з волосся клієнтів

Перукар Хуссейн Фаліх із Багдада мріє колись виставити свої роботи в художній галереї. Він створює…

19 години тому

У зоопарку в Берліні оголосили клички двох суматранських тигренят

Суматранським тигренятам у зоопарку «Берлін-Фрідріхсфельде» дали клички. Близнюків, що народилися 25 лютого, зватимуть Куно та…

20 години тому

На прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах

На прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах. Нападник вистрілив у політика п'ять разів. Його госпіталізували…

21 годину тому

Дедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграції

Повені на півдні Бразилії змушують сотні тисяч місцевих жителів замислитися про переїзд. У регіоні живе…

22 години тому

Виставка забутих жінок-художниць проходить у Лондоні

Роботи забутих жінок-художниць показують на новій виставці. Експозиція називається «Тепер ви нас бачите». Це картини…

23 години тому