Новини Китаю

Amnesty International заявляє, що закон про нацбезпеку в Гонконзі порушує права людини

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Влада Гонконгу використовує новий закон про національну безпеку як привід для придушення інакомислення, виправдання цензури, арештів і переслідувань, зокрема судових. Усі ці дії порушують права людини. Такого висновку дійшла організація Amnesty International у своєму новому звіті.

[Джошуа Розенцвейг, співробітник Amnesty International]:
«Ми виявили, що в Гонконзі національну безпеку часто використовують як привід для придушення голосів опозиції, а сам закон про нацбезпеку надав владі Гонконгу дуже потужні інструменти для обмеження свободи слова й інших прав людини».

Пекін увів цей закон у червні 2020 року. Він передбачає покарання за все, що влада визнає підривною діяльністю, спробою повалення ладу, змовою з іноземними силами й тероризмом. Максимальний термін позбавлення волі — довічне ув’язнення.

Так, за перший рік дії закону заарештовано понад 100 осіб і понад шістдесятьом із них висунуто звинувачення.

Водночас влада обіцяла, що закон торкнеться «вкрай малої кількості людей», і що він уже відновив стабільність після масштабних протестів у 2019 році. Вона також каже, що права і свободи Гонконгу не порушуються. Однак правозахисники не згодні.

[Джошуа Розенцвейг, співробітник Amnesty International]:
«Деякі переслідування мають вигляд політично мотивованих і спрямованих на приборкання опозиції. Вони заглушають голоси, які влада не хоче чути й також не хоче, щоб їх чули інші».

У 47-сторінковому звіті Amnesty International посилається на аналіз судових рішень, записи судових засідань та інтерв’ю з активістами.

Гонконг повернувся під управління Китаю в 1997 році. Пекін обіцяв щонайменше 50 років зберігати автономію регіону. Однак китайська компартія дедалі більше на нього впливає. Закон про нацбезпеку набув чинності у 23 річницю переходу колишньої британської колонії під китайський суверенітет.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

20 години тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

21 годину тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

21 годину тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

22 години тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

23 години тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

24 години тому