Суспільство

Нова виставка про життя принца Філіпа відкрилася у Віндзорському замку

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Виставка, присвячена життю та спадщині британського принца Філіпа, відкрилася у Віндзорському замку. Експозиція в Георгіївському залі об’єднує понад 100 предметів, які розповідають про молодість герцога Единбурзького, а також його службові обов’язки й закордонні візити.

9 квітня 2021 року принц Філіп помер у Віндзорському замку в 99-річному віці. до свого столітнього ювілею він не дожив усього два місяці.

[Саллі Гудсір, кураторка виставки]:
«Виставку було заплановано з нагоди 100-річчя Його Королівської Високості. 100 років йому мало виповнитися цьогоріч 10 червня. Але після його смерті у квітні ми відклали відкриття на кілька тижнів».

Серед головних експонатів експозиції — мантія і корона, які Філіп надів на коронацію королеви в 1953 році. Уперше на загальний огляд виставлено й портрет герцога, написаний у 2017 році, коли Філіп вийшов на пенсію.

Серед унікальних предметів і щоденник королеви Вікторії, у якому є запис про народження матері принца Філіпа, принцеси Аліси, у Віндзорському замку в 1885 році.

Тут також виставлено чимало предметів, які впродовж десятиліть дарували герцогу, коли він виконував свої офіційні обов’язки й здійснював закордонні візити.

Деякі досить незвичайні. Наприклад, цього коника, що завбільшки як людина, подарував президент Франції Жорж Помпіду під час свого візиту до Сполученого Королівства в 1972 році.

Є тут і шаховий набір, який подарував Нельсон Мандела під час візиту до Великої Британії в 1996-му. Він стоїть із парою ковбойських чобіт, подарованих принцу, коли той відвідував Техас у 1991-му.

Також на виставці є і залишки годинника з Георгіївського залу разом із фрагментом обгорілої балки. Принцу Філіпу вдалося витягти їх із-під уламків після пожежі, що сталася тут у 1992 році.

[Саллі Гудсір, кураторка виставки]:
«Оскільки люди не змогли, як заведено, зібратися на похорон, я надіюся, що вони прийдуть до замку й дізнаються про принца трохи більше».

Виставка працюватиме до 20 вересня.

Leave a Comment

Останні записи

Боснійський хлопчик — єдиний учень у своїй школі

Кожного буднього дня семирічний боснієць Махір іде до школи. І водночас він точно знає: на…

1 день тому

Афіни накрила пилова буря із Сахари

Столицю Греції накрила пилова буря із Сахари. Якість повітря в Афінах на небезпечному рівні вже…

1 день тому

Огляд світових подій (з 21 по 26 квітня)

1. Зброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогу Допомогу ухвалено Вашингтон,…

1 день тому

Собача терапія допомагає пацієнтам знайти сили в лікарні Барселони

34-річний Жоель Буено каже, що плакав від радості, коли його вперше відвідали собаки-терапевти Віда та…

1 день тому

У Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єра

У Гаїті сформували перехідну президентську раду. Тимчасовим прем'єр-міністром став міністр економіки Мішель Патрік Буавер. Він…

1 день тому

Прем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставку

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що не виконуватиме службові обов'язки до кінця тижня. Він хоче…

2 дні тому