Наука і технології

На озері в Італії випробовують електрокатер на підводних крилах

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

У катері Candela Seven немов перед злетом пристібаються ременями і капітан, і пасажир. Це судно обладнано підводними крилами, й під час руху воно підіймається над водою. Його випробовують на озері Маджоре в Італії.

Сама технологія не нова. Такий човен тестували тут і на початку XX століття. Але принципова відмінність сучасного катера в тому, що він електричний.

[Мікаель Мальберг, працівник компанії ― виробника катера]:
«Зараз катеру потрібно коло 25 кінських сил, щоб розігнатися до 20 вузлів. Звичайному човну знадобилося б 100–120 кінських сил».

Підводні крила, що підіймають корпус катера, дають змогу зменшити тертя на 80 %. Завдяки цьому на одному заряді батареї можна пройти до 90 кілометрів. Розробники кажуть, що в суден на підводних крилах є як переваги, так і вади, тому вони внесли деякі зміни.

[Мікаель Мальберг, працівник компанії ― виробника катера]:
«Ми ніби-то усунули всі вади підводних крил і зробили їх роботу ефективнішою. До того ж ці крила висувні. Їх можна прибрати й витягнути човен на берег».

Катер обладнано датчиками, що відстежують рух хвиль. Сигнали надходять у бортовий комп’ютер, і той регулює кут нахилу підводних крил, щоб зменшити хитавицю.

[Умберто Амос, покупець]:
«Це фантастично, коли йдеш зі швидкістю 22 вузли й здатен говорити нормальним голосом, і до того ж не тратиш пального. Сподіваюся, колись таке зможе відчути кожен. Цей катер не створює хвиль і не турбує мешканців озера».

За словами розробників, розвиток сучасних технологій дав змогу здешевити виробництво такого катера. Зараз він коштує коло 250 тисяч євро, але 25 років тому довелося б заплатити 15 мільйонів.

Також у компанії планують будувати такі ж судна, але завдовжки до 60 метрів. Перший паром із підводними крилами пустять у Стокгольмі наступного року. Він вміщуватиме 30 пасажирів.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

1 день тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

1 день тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

1 день тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

1 день тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

2 дні тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

2 дні тому