Наука і технології

Мистецтво й технології: як у Флоренції роблять 3D-копію статуї Давида

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Величну статую Давида, яку створив Мікеланджело, уважають шедевром епохи Відродження. А зараз у Флоренції виготовляють її 3D-копію, яка теж унікальна. Коли роботу буде закінчено, її покажуть на виставці Експо-2020 у Дубаї.

Команда інженерів, техніків і реставраторів поєднує класичне мистецтво з провідними технологіями, щоб домогтися точної подібності до оригіналу.

У грудні фахівці сантиметр за сантиметром сканували величезну статую, висота якої перевищує п’ять метрів. Для цього використовували обладнання, за допомогою якого перевіряють наявність пошкоджень на вітряних турбінах. Процес тривав 40 годин.

У 1999 році науковці Стенфордського університету теж робили тривимірне сканування статуї, але тоді технології були іншими.

[Грація Туччі, координаторка проєкту]:
«Рівень точності, з яким ми зацифрували статую, дуже високий. Він, напевно, удвічі вищий, ніж у Стенфордської моделі двадцятирічної давності. Це стало можливим завдяки технологіям, які за цей час удосконалилися».

Після сканування статую частинами видрукували на 3D-принтері. На це пішло кілька днів. Потім почалася делікатна робота досвідчених реставраторів. Вони покривають пластикові деталі сумішшю акрилу й мармурової пудри.

[Нікола Сальвіолі, керівник групи реставраторів]:
«Нам треба накласти таку суміш, щоб копія стала схожою на статую Давида. Потрібно відтворити на поверхні тріщини, злами, плями, потертості чи рівні частини. Так ми вкладемо душу в цю копію, яка з цифрової перетворилася на матеріальну».

Статую Давида створили у Флоренції в середині XV століття. Над величезною брилою каррарського мармуру намагалися працювати двоє скульпторів, але без успіху. У 1501 році це завдання дали 26-річному Мікеланджело. Він завершив шедевр у 1504 році.

Варто зазначити, що це вперше Давида зображено перед поєдинком із Голіафом. До цього його показували в стані тріумфу після перемоги над гігантом.

[Сесіль Голльберг, директор галереї Флорентійської академії мистецтв]:
«Ця скульптура показує його напружений стан. Він менший на зріст, він пастух, однак водночас сповнений сил, але не жорстокий. Усі ці контрастні почуття й емоції виражені в цій скульптурі — унікальної для всього світу».

Готову копію статуї Давида доставлять на літаку в Дубай у жовтні. Вона стоятиме в центрі виставкового павільйону Італії. А оригінал залишиться у галереї Флорентійської академії мистецтв.

Leave a Comment

Останні записи

Ще одне літо без світла: єгиптяни готуються до нових відключень

Зменшення виробництва та прибутку. Майстерні в центрі Каїра знову потерпають від щоденних відключень світла. Упродовж…

8 години тому

У Гаїті біженці змушені жити в поганих умовах у тимчасових притулках

Гаїтянська біженка Мірріам разом із двома дочками знайшла притулок у тимчасовому таборі при школі в…

9 години тому

Met Gala — 2024: квіти, блиск і химерні форми

Головний редактор Vogue Анна Вінтур відкриває килимову доріжку Met Gala — 2024 у вбранні від…

10 години тому

Хаос в аеропортах: у Великій Британії стався масовий збій у системі реєстрації пасажирів

Довгі черги утворились у британських аеропортах після того, як в електронній системі прикордонної служби країни…

11 години тому

Китайський винищувач мало не збив австралійський військовий гелікоптер

Прем'єр-міністр Австралії розкритикував Китай за небезпечний маневр китайського винищувача біля австралійського військового гелікоптера над Жовтим…

12 години тому

Французькі пекарі побили рекорд Гіннеса з найдовшого у світі багета

Надзвичайно довгий багет спекли французькі пекарі в передмісті Парижа. Їм удалося побити рекорд Гіннеса, який…

13 години тому