Культура і розваги

Гладіатори Стародавнього Риму: у Неаполі відкрилася тематична виставка

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Гладіатори були лідерами історичних повстань і мало не ідолами для давніх римлян. Цим сильним і відчайдушнішим бійцям присвятили нову виставку в Неаполі.

У Національному археологічному музеї показали 150 унікальних експонатів. Це і бронзові шоломи, і зброя, і навіть залишки їжі гладіаторів.

[Паоло Джульєріні, директор музею]:
«Ці люди ризикували на арені життям й, борючись, могли здобути свободу. Тому їхні вчинки дуже надихали».

Гладіаторами були раби, полонені воїни та засуджені злочинці. Перемога на арені амфітеатру для них була єдиною можливістю здобути волю. Часом гладіаторами ставали й звичайні римляни, які хотіли вибратися з боргів.

[Паоло Джульєріні, директор музею]:
«Гладіаторами опікувалися ланісти, які здавали їх в оренду. Бійці жили в школі гладіаторів, де їх навчали, годували й дбали про них як про “машини для видовищ”. Бої гладіаторів були головним видовищем, яке допомагало римським правителям завоювати прихильність народу».

Римські політики домагалися лояльності громадян, роздаючи зерно і влаштовуючи для них розваги. Бої гладіаторів були схожими на сучасні футбольні матчі. Поруч з амфітеатрами продавали їжу, у спеку над глядачами розвішували тканину, щоб захистити від сонця, а також періодично розбризкували пахощі. Однак бій міг закінчитися загибеллю переможеного.

Гладіаторами ставали у 17–18 років. Бійці постійно тренувалися, а на арені билися не частіше ніж два рази на рік. Мало хто міг за життя здобути понад 20 перемог, також мало хто доживав до 30 років.

Гладіатори були різних типів. Кожен мав свою зброю і захисне спорядження. На виставці демонструють усіляку зброю, зокрема меч із піхвами, зроблений у I столітті нашої ери.

[Лаура Форте, кураторка виставки]:
«Про що може розповісти зброя? Щонайперше про типи гладіаторів. Порівнюючи цю зброю з іконографічними свідченнями, тобто фресками чи мармуровими рельєфами, ми визначаємо типи й відмінність зброї. Тут є шолом мірмілона з високим гребенем і шолом фракійця, увінчаний головою грифона».

Серед експонатів є підлогова мозаїка зі сценами гладіаторських боїв. Її знайшли під час археологічних розкопок давньоримського міста Аугуста-Рауріка, яке стояло на території сучасної Швейцарії.

Виставка поки проходить онлайн і триватиме до січня наступного року. Коли карантинні обмеження скасують, експонати можна буде побачити наживо.

Leave a Comment

Останні записи

Екіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті Землі

Астронавти НАСА Джанетт Еппс і Майкл Барратт прибули на Міжнародну космічну станцію 5 березня. Вони…

58 хв. тому

Артефакти з «Британських Помпеїв» показали на виставці в Англії

3000 років тому в цьому горщику готували кашу з олениною. Її залишки виявили на стінках…

20 години тому

Виснажлива спека заважає філіппінським школярам здобувати знання

На тлі феномену Ель-Ніньйо, що почався в березні, спека на Філіппінах б'є рекорди. У деяких…

21 годину тому

15 000 шоколадок із талісманом Олімпіади-2024 зроблять у Парижі

Талісмани Олімпіади-2024 тепер можна не лише побачити, а й скуштувати на смак. Відомий паризький шоколатьє…

22 години тому

Філіппіни звинувачують Китай у нападі на їхні судна в Південнокитайському морі

Філіппіни звинувачують Китай в ескалації напруженості в Південнокитайському морі. Так, два судна філіппінської берегової охорони…

23 години тому

У Кенії зростає кількість жертв повеней

У Кенії зростає кількість жертв повеней. Ще 48 людей загинули, 84 зникли безвісти після стихійного…

24 години тому