Суспільство

Японець урятував 200-річний сімейний бізнес, попри цунамі 2011 року та пандемію COVID-19

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Коли в березні 2011 року в японському місті Рікудзентаката префектури Івате пролунало попередження про цунамі, працівники компанії, яка виробляла соєвий соус, побігли на сусідній пагорб. Звідти вони з жахом спостерігали, як їхній завод поглинає вода.

Та попри це заснована в 1807 році компанія не зникла назавжди. Новий власник Мітіхіро Коно, якому після катастрофи батько передав сімейний бізнес, був сповненим рішучості її врятувати. Зараз завод у Рікудзентакаті майже відбудовано.

[Мітіхіро Коно, власник компанії ― виробника соєвого соусу]:
«За останні десять років багато чого сталося. Були сумні події, але було й багато радісних хвилин. У ці десять років було багато зустрічей і багато прощань. Але як це пов’язати з наступними десятьма роками? Думаю, зараз настав час, який покаже, чи здатний я зробити щось вартісне».

Цунамі, що налетіло невдовзі після землетрусу у Фукусімі, знищило і завод, і все обладнання. Збиток оцінили у два мільйони доларів. Однак Мітіхіро й далі платив працівникам і одночасно шукав вихід зі становища.

Соєвий соус його компанії вирізнявся особливим ароматом і смаком. Але разом із заводом загинули й цвілеві гриби, під впливом яких відбувалася ферментація соєвих бобів.

Мітіхіро згадав, що компанія жертвувала ці гриби медичному інститутові для дослідження. Лабораторію під час цунамі теж було зруйновано, але контейнери з грибами вціліли.

2013 року бізнесмен відновив виробництво в районі, який не постраждав від цунамі. На етикетках із соєвим соусом з’явилася назва «Диво». Продукт, зроблений за сімейним рецептом, зберіг свої унікальні якості.

Бізнес постраждав і від пандемії. Але і зараз Мітіхіро не засмучується, а знаходить позитивне навіть у карантині.

[Мітіхіро Коно, власник компанії ― виробника соєвого соусу]:
«У такий час я не можу їздити у справах як зазвичай, тому більше спілкуюся зі співробітниками. Ми також проводимо заняття, на яких поглиблюємо знання про ферментування, і не тільки соєвого соусу та місо, які випускаємо, але і тофу, і натто, і вина».

Новий завод відкриється наприкінці року. Мітіхіро вже планує, де і як розташує обладнання. Він також сподівається, що відроджене виробництво допоможе відновитися і його рідному містові.

Leave a Comment

Останні записи

Японія додасть фінвалів до переліку видів для китобійного промислу

Японія додасть фінвалів до свого списку видів для комерційного китобійного промислу. Про це оголосив офіційний…

9 години тому

Велетенські 3D-принтери можуть змінити майбутнє будівництва

Цей прототип будинку виготовлений суто з біологічних матеріалів на одному з найбільших у світі 3D-принтерів.…

10 години тому

До албанської фортеці поспішають сотні тисяч туристів

Це давня фортеця Берат, що в Албанії. Попри свою красу, вона лише недавно стала привабливим…

11 години тому

Ізраїль відправив танки на північ Сектора Гази

Ізраїль направив танки до східної Джабалії на півночі Сектора Гази. Це сталося після ночі важких…

12 години тому

Спорт із собакою — новий тренд серед китайців

Власники та їхні собаки стрибають через автомобільні шини й разом проповзають під сітками на собачих…

13 години тому

Усередині Швейцарської гвардії, яка захищає Папу Римського

20-річний Максиміліан — один із рекрутів Швейцарської гвардії, яка захищає Пап Римських уже понад 500…

14 години тому