Наука і технології

Науковці на крок наблизилися до розгадки антикітерського механізму

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Давньогрецькі астрономи стежили за рухом планет і їхніх супутників, а також думали, що Сонце обертається навколо Землі. А допомагав їм у цьому антикітерський механізм — астрономічний калькулятор, який уважали технологічним дивом давнини. Сьогодні його називають найстарішим аналоговим комп’ютером у світі.

Пристрою приблизно два тисячоліття. Його виявили 1901 року неподалік від острова Антикітера в Егейському морі. Усередині механізм нагадує годинник. Коло 30 бронзових шестерень використовували, щоб обчислювати фази місяця, затемнення та іншу астрономічну інформацію, що стосується певних дат.

Нині ж британські науковці оголосили, що зрозуміли принцип роботи зубчастого механізму пристрою, за допомогою якого раніше передбачали астрономічні події. Вони також створили робочу комп’ютерну модель.

Повний принцип роботи тривалий час був невідомим. До того науковці мали всього 82 деталі. Тобто третину всього пристрою.

[Тоні Фріт, учасник дослідження]:
«Рентгенівські знімки дали нам величезну кількість додаткової інформації про те, що міститься всередині кожного із цих 82 фрагментів».

Дослідники кажуть, що це відкриття на крок наблизило їх до розуміння всіх можливостей пристрою й того, наскільки точно він передбачав астрономічні події. Тепер вони планують відтворити механізм за старовинними методиками.

[Тоні Фріт, учасник дослідження]:
«Це дуже фундаментальна частина нашої технологічної історії. Джерела виникнення ідей для створення комп’ютерних механізмів лежать у сивій давнині».

Водночас дослідники досі не можуть зрозуміти, як давні люди могли створити такий механізм, оскільки навіть тепер деякі його деталі неможливо виготовити без токарного верстата.

Leave a Comment

Останні записи

Китайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у Європі

Китайські електромобілі Leapmotor незабаром почнуть продавати в Європі. Компанія з Ханчжоу створила спільне підприємство з…

1 день тому

Огляд світових подій (з 12 по 17 травня)

1. Блінкен: «Ви не самі — за вами стоїть глобальна коаліція» Візит Блінкена Київ, Україна…

1 день тому

Як вітаються слони

Люди можуть вітати одне одного по-різному. Можна сказати «привіт», потиснути руку, обійняти, поцілувати в щоку…

1 день тому

Переможницю Вестмінстерського дог-шоу пригостили обідом у ресторані в Нью-Йорку

Святковий обід для переможниці Вестмінстерського дог-шоу влаштували в ресторані в Нью-Йорку. Мініатюрний пудель із кличкою…

1 день тому

Сильний шторм налетів на Техас: четверо загиблих

Щонайменше чотири людини втратило життя внаслідок сильного шторму, що налетів на Х'юстон. Принаймні двох загиблих…

1 день тому

Поліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальників

Поліція затримала кількох пропалестинських активістів, які протестували в Каліфорнійському університеті в Ірвайні. Офіцерів із десяти…

1 день тому