Новини Китаю

Голова МЗС Великої Британії закликав ООН відправити експертів до Сіньцзяню

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб засудив тортури, примусову працю та стерилізацію, яким піддають мусульман-уйгурів у китайському регіоні Сіньцзян.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Ситуація в Сіньцзяні виходить за межі розуміння. Є повідомлення про надзвичайно жорстокі й масштабні порушення, серед яких тортури, підневільна праця та примусова стерилізація жінок. Це відбувається у великих масштабах. На нас лежить колективна відповідальність не залишити це поза увагою. Треба використати механізм ООН».

Рааб записав своє звернення в Управлінні ООН з прав людини. Він закликав Верховного комісара Мішель Бачелет чи іншого незалежного експерта подати запит на негайний доступ до Сіньцзяню, щоб провести розслідування.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Верховному комісару ООН з прав людини чи незалежному експерту-розслідувачу мусять, і я повторюю, — мусять надати терміновий і безперешкодний доступ до Сіньцзяню. Якщо члени цього управління з прав людини виконують свої зобов’язання, то необхідно ухвалити резолюцію, яка забезпечила б такий доступ».

Адміністрація Дональда Трампа також серйозно ставилася до проблеми репресій у регіоні Сіньцзян. Так, наприкінці свого терміну служби колишній держсекретар США Майк Помпео назвав злочини, які вчиняє щодо уйгурів панівна в країні компартія Китаю, геноцидом.

Нинішня адміністрація Байдена погодилася з таким твердженням.

Згідно з результатами незалежних розслідувань, у регіоні Сіньцзян позбавлено волі приблизно мільйон уйгурів. Багатьох відправляють до так званих центрів професійної підготовки. Однак, як розповідають свідки, ці центри насправді тюрми, де уйгурів змушують відмовитися від своєї віри, ідеологічно перевиховують відповідно до партійної пропаганди й примушують до рабської праці.

Варто зазначити, що в КНР репресують не лише уйгурів. Китайська компартія переслідує також тибетців і прихильників домашніх християнських церков. А найбільшою групою в’язнів сумління наразі є прихильники медитативної практики Фалуньгун.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

23 хв. тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

1 годину тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

1 годину тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

2 години тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

3 години тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

4 години тому