Новини політики

Світова організація торгівлі обрала нового генерального директора

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Колишнього міністра фінансів Нігерії Нгозі Оконджо-Івеалу оголошено генеральним директором Світової організації торгівлі (СОТ). Вона стала першою жінкою і першою африканкою на цій посаді.

[Нгозі Оконджо-Івеала, гендиректор СОТ]:
«Я завжди кажу людям, що важливо мати здібності, щоб досягати результатів. Інакше кажучи, якщо ти перша жінка й перша африканка, але результатів не добиваєшся, то в цьому немає ніякого сенсу. Я буду домагатися результатів».

Раніше адміністрація Байдена підтримала кандидатуру Оконджо-Івеали, чим завершила багатомісячне протистояння за головну посаду в організації. Конкуренткою Нгозі Оконджо-Івеали була південнокорейський міністр торгівлі Ю Мен Хі. Однак вона зняла свою кандидатуру, поступившись нігерійці.

СОТ не мала генерального директора із серпня минулого року, коли з посади пішов бразилець Роберто Азеведо.

Кандидатуру Оконджо-Івеали підтримували всі країни-члени СОТ. Однак адміністрація Дональда Трампа була проти неї через брак у нігерійки досвіду в міжнародній торгівлі.

Слід зазначити, що СОТ давно звинувачують у тому, що вона перевищує свої повноваження під час вирішення суперечок та встановлює несправедливі правила. Це почалося ще за адміністрації Обами, коли Вашингтон почав блокувати обрання суддів до апеляційного органу СОТ. З 2016 року Сполучені Штати Америки блокували всі нові призначення, через що організація не могла вирішувати торгові суперечки.

Вашингтон також неодноразово висловлював невдоволення нездатністю СОТ припинити нечесні торговельні практики Китаю. США подали до організації близько двох десятків позовів щодо КНР. Вони стосуються питань субсидування, бар’єрів на внутрішньому китайському ринку й нечесного застосування правил про захист інтелектуальної власності.

Байден обіцяє використовувати більш багатосторонній підхід у вирішенні суперечок. Але незрозуміло, як його адміністрація усуне корінні проблеми СОТ.

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

1 день тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

1 день тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

1 день тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

1 день тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

1 день тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

1 день тому