Новини політики

Сенат США проголосував за процес імпічменту експрезидента Трампа

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Сенат США 9 лютого затвердив розгляд справи про імпічмент колишнього президента Дональда Трампа. Тим самим він відхилив докази захисту, що верхня палата Конгресу не має повноважень судити Трампа, бо він зараз уже є приватною особою.

До голосування сторони впродовж чотирьох годин наводили докази «за» і «проти». Зрештою проти імпічменту проголосувало 44 республіканських сенатори. Підтримали розгляд усі демократи й ще шестеро республіканців.

Головний організатор імпічменту Джеймі Раскін від Демократичної партії заявив, що відмова від процесу створить так званий «січневий виняток» для всіх майбутніх президентів. На його думку, будь-хто зможе без страху вчиняти порушення у свій останній місяць в офісі.

[Джеймі Раскін, головний організатор імпічменту]:
«Якщо ви вчините порушення, яке підлягає імпічменту, в останні тижні в офісі й зробите це, маючи конституційну недоторканність, то вам удасться вийти сухим із ​​води».

Водночас один з адвокатів Трампа сказав, що «січневий виняток» — це нонсенс. І що, якби Дональд Трамп справді скоїв злочин, то його відразу після звільнення з посади заарештувала б поліція. Тих, хто увірвався до Капітолія, не звинувачували в змові з експрезидентом.

[Брюс Кастор, адвокат Дональда Трампа]:
«Цим процесом ви завдасте нові ще більші рани нашій нації, адже дуже багато американців бачать цей процес саме так: група політиків з однієї партії прагне усунути Дональда Трампа з американської політичної арени, намагається позбавити права голосу більш як 74 мільйони виборців, а також тих, хто наважується висловлювати свої політичні погляди».

Інцидент у Капітолії стався 6 січня. Тоді обидві палати Конгресу зібралися, щоби підрахувати голоси виборників від штатів. Водночас біля стін Капітолія проходила акція прихильників Дональда Трампа.

Хто саме спровокував насильство, поки незрозуміло. Відомо, що серед людей, які ввірвалися до Капітолія, були представники лівого угруповання «Антифа», а також марксистської організації «Блек лайвс метер».

Leave a Comment

Останні записи

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім'я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх…

2 дні тому

У центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантів

Ірландська поліція демонтувала наметове містечко нелегалів, яке розросталося в центрі Дубліна протягом року. Загалом поряд…

2 дні тому

Огляд світових подій (з 28 квітня по 3 травня)

1. Град з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негоди Природні катаклізми…

2 дні тому

Китайські компанії здешевлюють електромобілі в боротьбі за ринок

90-дюймовий екран нижче від капота та музика для пішоходів — такими й подібними до них…

2 дні тому

У Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентів

Тисячі грузинів заблокували найважливішу транспортну розв'язку в Тбілісі. Тут посилюються протести проти спірного законопроєкту «Про…

2 дні тому

Поліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетів

Тільки недавно поліція знищила пропалестинський табір у кампусі Колумбійського університету в Нью-Йорку, а вже в…

2 дні тому