Новини Китаю

Human Rights Watch звинувачує Китай у порушенні прав людини напередодні зимової Олімпіади-2022

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Через рік у Китаї мають пройти зимові Олімпійські ігри. Вони знову дадуть панівній у країні компартії можливість продемонструвати світу свої нібито великі досягнення. Водночас правозахисні організації стурбовані тим, що з часів Олімпіади 2008 року ситуація з правами людини в КНР погіршилася.

[Софі Річардсон, голова китайського відділення Human Rights Watch]:
«Немає змін у жодному питанні, через які ми висловлювали стурбованість під час Олімпіади у 2008 році. Серед них обмеження свободи ЗМІ та право на протест, і навіть нормальну зарплату будівельникам комплексів. За ці 12 років з’явилися численні центри ув’язнення для уйгурів, і держава стала ще більше стежити за людьми».

Голова китайського відділення Human Rights Watch розкритикувала Міжнародний олімпійський комітет за те, що він, як і у 2008 році, розхвалює Китай, замість того, щоб закликати його дотримуватися прав людини.

[Софі Річардсон, голова китайського відділення Human Rights Watch]:
«Ця організація й далі стверджує, що Олімпіада — це сила на благо. Кілька тижнів тому голова МОК Томас Бах сказав китайським ЗМІ, що підготовка до ігор схожа на диво. Знаєте, дивом буде, якщо припинять незаконні арешти в Сіньцзяні, руйнування культурних пам’яток, мови, релігій, звільнять правозахисників, дозволять у країні свободу слова, забезпечать гідну зарплату працівникам».

Річардсон зазначила, що її організація закликає не бойкотувати ігри, а висловлювати свої побоювання й тиснути на Пекін. Водночас вона попередила країни про небезпеку для спортсменів.

[Софі Річардсон, голова китайського відділення Human Rights Watch]:
«Країни посилатимуть своїх громадян у середовище, де за атлетами стежитимуть, де не буде гарантовано їхнє право на свободу слова, і де навіть не гарантовано право на чесний суд. Згадаймо двох канадців Майкла Ковріга й Майкла Спейвора, яких багато місяців тримали без жодних чітких звинувачень, і вони були позбавлені права на чесне розслідування».

Нещодавно понад 180 правозахисних організацій опублікували спільний відкритий лист, у якому закликали країни бойкотувати Олімпіаду, а також назвала Китай одним із найбільших порушників прав людини у світі.

Британський міністр закордонних справ Домінік Рааб ще в жовтні сказав, що не виключає можливості бойкоту Ігор Великою Британією. А прессекретар Білого дому повідомила, що адміністрація Джо Байдена це питання поки не розглядає.

Тим часом в індійському місті Дармсала відбувся протест тибетців у вигнанні. Вони теж незадоволені проведенням Олімпіади в Китаї.

Зимова Олімпіада має початися 4 лютого 2022 року.

Leave a Comment

Останні записи

Британський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язків

Британці раді новині, що король Чарльз III повернеться до виконання своїх громадських обов'язків. Він з'явиться…

5 години тому

Новий вид прудких динозаврів відкрили в Аргентині

Палеонтологи в Аргентині оголосили, що відкрили нового травоїдного динозавра середнього розміру. Він швидко бігав і…

6 години тому

Ліванських школярів в ігровій формі навчають громадянської активності

Інтерактивну гру під назвою «На землі» створили для школярів у Лівані. Їх вчать громадянської активності,…

7 години тому

Колумбійський університет почав відстороняти студентів від навчання

Колумбійський університет у Нью-Йорку почав відстороняти від навчання пропалестинських активістів, які відмовилися прибрати наметовий табір…

8 години тому

На виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 році

Яким буде життя у 2050 році? Бачення цього показують на технологічній виставці в Токіо. Приміром,…

9 години тому

Імператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі менше

Швидка втрата льоду в Антарктиді, яка почалась у 2016 році, згубно впливає на імператорських пінгвінів.…

10 години тому