Наука і технології

У Європі оголосили полювання на запахи

[This post contains advanced video player, click to open the original website]

Дослідниця Сесілія Бембібре з Університетського коледжу Лондона намагається впіймати запах цієї старої щітки. У цьому їй допомагає чутливий датчик, який визначає хімічний склад запаху, на основі якого потім складуть його рецепт.

[Сесілія Бембібре, дослідниця]:
«Слід розташувати дуже високоточний датчик якнайближче до досліджуваного об’єкта, що виділяє запах. У лабораторії ми використовуємо хроматографічний газоаналізатор і мас-спектрометр, щоб виокремити всі хімічні складники, визначити їх та отримати невеликий рецепт запаху».

Дослідниця каже, що деякі запахи містять сотні хімічних компонентів. Однак часто досить лише кількох, щоб ніс людини відчув потрібний аромат.

[Сесілія Бембібре, дослідниця]:
«Коли вести мову про знайомі запахи, наприклад запах кави, то він містить понад 400 хімічних компонентів. Це дуже багатий і складний запах. Та досить лише 15 складників, щоб людина зрозуміла, що це запах кави».

Дослідниця бере участь у новій програмі створення колекції запахів Європи. Проєкт, на який виділили 2,8 мільйона євро, об’єднав науковців із Нідерландів, Німеччини, Італії, Франції, Словенії та Великої Британії.

Сесілія та її колеги сподіваються повернути до життя деякі старовинні запахи. Для цього використовуватимуть і штучний інтелект. Комп’ютер скануватиме сотні сторінок давніх текстів, щоб знайти опис будь-яких запахів: від парфумів до тютюну.

Охоплять період з XVI до початку XX століття. Потім архів запахів збережуть в онлайн-бібліотеці.

Це Кембриджський музей технологій. Тут на огляд виставлено вікторіанську каналізаційну помпову станцію, побудовану в 1894 році. Сьогодні збереглося мало звуків і запахів того періоду.

[Вільям Тьюлетт, історик]:
«Часто історики й відвідувачі музеїв замислюються, які відчуття мали люди в минулому. І запах це дуже передає. Це основа нашої пам’яті, з ним ми асоціюємо різні місця, наші стосунки в суспільстві. Гадаю, якщо помістити запахи в історичні музеї, то ми зможемо додати основний елемент, якого зараз немає».

Науковці також кажуть, що багато нинішніх запахів не пов’язані з навколишнім природним середовищем і занадто синтетичні. Це і освіжувачі, і засоби очищення, і ароматизатори харчів. Вони вважають, що раніше спектр запахів був набагато ширшим.

Проєкт полювання на запахи триватиме три роки.

Leave a Comment

Останні записи

Ядерні відходи загрожують родючій долині в Центральній Азії

На цих мальовничих киргизьких пагорбах зберігається великий обсяг ядерних відходів. І дослідження показують, що дамби,…

4 години тому

В Іспанії «накрили» найбільший у Європі цех із виготовлення фальшивих монет

В Іспанії припинили діяльність найбільшого в Європі цеху з виробництва фальшивих монет номіналом 2 євро.…

5 години тому

Відомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокара

Відомий французький музикант Жан-Мішель Жарр став першим пасажиром аероавтомобіля словацької компанії-розробника. Апарат здійснив політ біля…

6 години тому

Ізраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі Гази

Ізраїль погодився вислухати побоювання та пропозиції США, перш ніж розпочати вторгнення до міста Рафах, що…

7 години тому

Пекінський автосалон — 2024: новинки від Porsche, Mini та Ford

Понад 110 нових автомобілів дебютують на Пекінському міжнародному мотор-шоу. 30 із них привезли великі виробники.…

8 години тому

Дубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломи

Доля цієї одноразової ложки зовсім не така, як у пластикових аналогів. Її садять у пісок…

9 години тому